Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Historia

Paimion Yrittäjät ry:n historiaa

”Me allekirjoittaneet perustamme täten Paimion seudun Yksityisyrittäjät ry -nimisen yhdistyksen, jonka tarkoituksena on poistaa yksityisyritteliäisyyttä haittaavia epäkohtia, toimia hyödyllisten uudistusten aikaansaamiseksi yksityisyritteliäisyyden alalla, tehdä ja tukea ehdotuksia, jotka tarkoittavat yksityisyrittäjien oikeutettujen etujen parantamista sekä voimistuttaa toverihenkeä kasvattamalla keskinäistä ymmärtämystä yksityisyrittäjien kesken, sekä vakuutamme liittyvämme siihen jäseniksi ja hyväksymme sille ehdottamamme oheen liitetyt säännöt, jotka jätämme oikeusministeriön vahvistettaviksi.”

Näillä 15.8.1946 päivätyillä, yllä olevilla sanoilla alkaa Paimion seudun Yksityisyrittäjien kokouspöytäkirjoja sisältävä kirja. Perustettaessa Paimioon yhdistystä jo heti sota-ajasta selviydyttyä, olivat yrittäjät aikaansa edellä, sillä tuolloin koko maakunnassa oli vasta kymmenkunta yhdistystä ja kesti vielä useampia vuosia, jopa vuosikymmeniä, ennen kuin naapurikunnat saivat omansa. Tästä voimme kiittää Paimion aikaansa seuraavia, aktiivisia yksityisyrittäjiä, jotka ryhtyivät puuhaamaan yhdistyksen perustamista.

Oli ilmeisesti paimiolaisen suurmiehen, Iivari Lähteenmäen, jota myös Iso-Iivariksi kutsuttiin, idea ryhtyä perustamaan Paimioon yrittäjäyhdistystä. Yrittäjän asema ei silloisessa, sodan jälkeisessä Suomessa, ollut häävi, mutta yhteiseen yhdistykseen kuuluminen yhdisti yrittäjiä vaikeassa tilanteessa. Toiminnan tarkoituksena oli valvoa eri aloilla toimivien yrittäjien etua ja huolehtia heidän hyvinvoinnistaan. Alkuvuosikymmeninä keskityttiin erityisesti taistelemaan sosialisoimista vastaan, mutta varmasti kuitenkin lähes yhtä tärkeää etujen valvomisen rinnalla on ollut yhdessä olo vapaa-ajalla samanhenkisten yrittäjäystävien seurassa. Kokouksetkin muistuttivat alkuaikoina enemmän yhteisiä seurustelutuokioita kuin ehkä tämän päivän virallisemmat kokoukset.

Paimion yrittäjäyhdistyksen toiminta hiipui 1970-luvun alussa asiasta innostuneiden yrittäjien puuttuessa. Noin kymmenen vuoden tauon jälkeen päätettiin vuonna 1980 aluejärjestön ehdotuksesta käynnistää toiminta uudelleen ja näin virinneeseen toimintaan kutsuttiin mukaan myös naapuripitäjän, Sauvon, yrittäjät. Vuonna 1995 Sauvo erosi Paimion yhdistyksestä perustaen oman yhdistyksen.

Yhdistys on toiminut näkyvästi ja monipuolisesti Paimiossa. Se on ollut mukana järjestämässä Paimion Messuja, osallistunut kunnallisvaaleihin, somistanut keskustaa kukin, ollut mukana järjestämässä Kahden Sillan Soutuja ja Viva Vista-tapahtumaa, viettänyt joulujuhlia ym. Myös aloite Paimion kuntamuodon muuttamisesta kunnasta kaupungiksi tuli yrittäjäyhdistykseltä. Monesta muusta sen toiminnasta voi lukea lisää yrittäjäyhdistyksen historiikista ” Yritetään yhdessä”- Paimion yrittäjäyhdistyksen vaiheita.

Kuluneiden vuosikymmenten aikana pyrkimykset ovat säilyneet ennallaan ja yhä edelleenkin yrittäjien on taisteltava paikastaan auringossa. Kunnan ja sittemmin kaupungin kanssa on tehty yhteistyötä, mutta jonkinlaista kissanhännän vetoa on aikojen kuluessa käyty. Yrittäjien asema on toki monella tapaa helpottunut yhdistyksen alkuaikoihin verrattuna. Yrittäjät ja kaupunki ovat lähentyneet toisiaan ja tehneet hyvää yhteistyötä.

Vielä lopuksi osuva, ajatuksia herättävä Winston Churchillin mietelmä, joka erityisen hyvin sopii tähänkin päivään: ”Muutamien mielestä yksityisyritteliäisyys on kuin vaaniva tiikeri, joka on ammuttava. Toiset pitävät sitä lypsylehmänä. Vain harvat käsittävät, että se on terve hevonen, joka vetää vahvoja vaunuja.”