Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Varsinais-Suomen yrittäjien odotukset vuodelle 2011 ovat huomattavasti optimistisemmat kuin viime vuonna

Loppuvuodesta 2010 tehdyssä V-S Yrittäjien ja V-S Osuuspankkien vuosittain tilaamassa sekä Turun Kauppakorkeakoulun PK-Instituutin toteuttamissuunnitelman mukaan laaditussa V-S Maakuntaennusteessa todetaan, että 51 % maakunnan yrittäjistä uskoo liikevaihtonsa kasvavan alkaneena vuonna. Myös yritysten investoinneissa ollaan kyselyn mukaan pääsemässä lähelle taantumaa edeltävää aikaa. Vastaajista 22 prosenttia (+5%) ilmoitti, että he lisäävät investointejaan. Kyselyyn vastasi maakunnassa yhteensä 1.101 yrittäjää. Vastausprosentti oli 17. Käytännön tutkimustyöstä, suunnittelusta, ennusteen toimittamisesta ja viestinnästä vastaa Eurofacts Oy.

Liikevaihdon kasvussa optimistisimmat odotukset ovat Naantalissa (60% odottaa kasvua/+20% edelliseen tutkimukseen), ja viime vuoteen verrattuna eniten kasvuodotukset ovat nousseet Raisiossa, missä pk-yrittäjistä niin ikään 60 prosenttia (+33%) odottaa liikevaihdon kasvavan. Raisiossa 49 prosenttia odottaa myös tuloksensa paranevan (+21%). Investointien osalta koko maakunnan ykkönen on Raisio, jossa 26 prosenttia yrityksistä aikoo lisätä investointeja tänä vuonna.

Kunnan yrittäjyysilmapiiriä mittaavassa osuudessa Raisio nousi seitsemänneltä tilalta kolmanneksi. Edelle sijoittuivat Kaarina (78 % erinomainen tai hyvä) ja Lieto (70 % erinomainen tai hyvä). Raisiossa erinomaisen tai hyvän arvosanan yrittäjyysilmapiiristä kunnassa antoi 64 % vastaajista. Viime vuonna prosenttiosuus Raisiossa oli vastaavasti 67 %, eli lähes samaa tasoa. Keskiarvo koko maakunnassa tällä kriteerillä mitattuna oli 51 % (erinomainen tai hyvä).

Kunnan ja yritysten välisessä yhteistyössä sen sijaan tapahtui huomattavaa laskua edellisestä vuodesta. 38 % vastaajista piti yhteistyötä erinomaisena tai hyvänä. Vastaava luku vuonna 2009 oli 49 %, eli pudotusta on peräti 11 prosenttiyksikköä. Vaikea sanoa, vaikuttiko esim. pitkäaikaisen kaupunginjohtajan lähtö näihin arvioihin. Parhaimman arvion tällä kriteerillä sai jälleen Kaarina 65 % (erinomainen tai hyvä) luvun oltua edellisessä mittauksessa vuosi sitten 73 %, eli lievää pudotusta sielläkin. Edelle sijoittuivat myös Lieto (54% erinomainen tai hyvä), Vakka-Suomi (53% erinomainen tai hyvä) ja Naantali (41% erinomainen tai hyvä). Keskiarvo koko maakunnassa oli 35 % (erinomainen tai hyvä).