9.8.2021 klo 13:22
Uutinen

Pitopalvelu tärkeä osa Torituvan toimintaa

Teksti Sauli Kaipainen/Somero-lehti

Tällä viikolla yrittäjä Kaisa Pompun luotsaama Lounas-Kahvila Someron Toritupa täyttää 10 vuotta. Häntä ennen Toritupaa pitivät sen perustajat Anja ja Markku Koski.
Pompun omistuksessa ensimmäiset vajaa viisi vuotta Toritupa toimi Hämeentien varrella ja nykyisessä paikassa Joensuuntien varressa tulee jo pian toiset viisi vuotta täyteen.
– Aika on mennyt loppujen lopuksi tosi äkkiä. Me elämme täällä vuodenaikojen mukaan. On kesäjuhlia, äitienpäiviä ja joulusesongit. Koko vuoden ajan pitopalvelu järjestää esimerkiksi synttäreitä ja hautajaisia. Ne limittävät kahvila- ja lounastoiminnan parissa pyörivää arkea, Kaisa Pomppu toteaa.
Hänen päivänsä alkaa kello neljä aamulla, sillä Toritupa aukeaa viideltä.
– Heti aamusta on hyvin vilkasta. Silloin lähdetään töihin muun muassa Turkuun, Helsinkiin, Vihtiin, Espooseen ja Tampereelle. Porukat jatkavat tästä eteenpäin heti viiden jälkeen kimppakyydeillä. Yli puolet heistä ottaa tästä kahvin mukaansa. Niin sanotuista vakkarikävijöistä koostuvaan 12 hengen pöytään haetaan välillä lisää tuoleja. Ihmiset tulevat aika kellontarkkaan, ja oitis kyllä huomataan, jos joku sattuu olemaan myöhässä.
Heti kello 10 jälkeen tulee osa ihmisistä jo syömään lounasta ja kello 11 aikaan on vilkkainta.
– Minä kuljetan ruokaa vanhuksille koteihin kello 10–11, joka katkaisee hyvin oman työpäiväni. Ruokaa menee 10–30 asiakkaalle päivittäin. Sitä palvelua kysellään koko ajan, mutta resurssimme riittävät vain keskustan alueelle. Nämä asiakkaat ovat 80–92-vuotiaita ja meistä on tullut keskenämme hyviä ystäviä.
Pitkän päivän tekeminen ei tunnu Pompusta pahalta. On erikseen aamutoimet, lounaat ja iltapäivällä valmistelut. Kaikki menee rytmin mukaan ja on vaihtelevaa. Iltaisin on paljon kokouksia ja esimerkiksi jäähallille on usein ruuan vientiä.
Pitopalvelu ja viikonloput ovat tärkeä osa Torituvan toimintaa.
– Ellei juhlia olisi, niin pelkällä ruoka- ja kahvilapalvelun pyörittämisellä olisi vaikea tehdä tätä työtä. Ovat ne niin tärkeitä. Juhlia ynnä muita tilaisuuksia on melkein jok’ikiselle viikonlopulle vuodessa, 1–4 tilaisuutta per viikonloppu. Nyt on taas ruvettu juhlimaan viisi- ja kuusikymppisiäkin. Moni sanoo, että kun sukulaisia näkee vain häissä tai hautajaisissa, niin on kiva nähdä heitä muutoinkin.
Hyvä ruoka on Kaisa Pompun mukaan vaihteleva käsite, sillä jokaisella on omat suosikkiruokansa.
– Lihapullat ovat aina ”in” ja Paholaisen broileria tilataan paljon erilaisiin tilaisuuksiin, illanistujaisiin ja juhliin. Mutta jos kysyy esimerkiksi vanhemmilta ihmisiltä, mitä he toivoisivat ruokalistalle, on vastauksena aika usein silakkalaatikko tai tilliliha.
Torituvassa on kahdeksan viikon ruokalista ja lounaaksi on tarjolla joka päivä neljä erilaista vaihtoehtoa. Hernekeittoa kysytään aina torstaisin, vaikka sitä on tarjolla joka toinen viikko.
– Pyrimme tarjoamaan kaikille kaikkea ja erityisruokavaliot päälle. Minulle itselle maistuu kotona se, mitä isäntä tekee, yleensä se on aika perusruokaa.
Kaisa Pomppu toteaa, että harrastamaan ei ehdi kovinkaan usein. Jos ehtii, niin silloin hän lähtee luontoon ja lenkkipolulle koirien kanssa.
– Tässä työssä on esimerkiksi niin paljon erilaista kannettavaa, ettei moni tule sitä ajatelleeksi. Punttisalilla ei tarvitse erikseen käydä.
Torituvassa on yrittäjän lisäksi töissä kolme vakituista. Ekstraajia on 5–10, kausista riippuen.
– Minulla on hyvä tukiverkko ja hyvät työntekijät. Ilman niitä tällaista ei pystyisi pyörittämään.
Kaisa Pomppu kertoo mottonaan olevan, että kaikesta selvitään, kun vain osataan organisoida hyvin.
– Eihän meillä ole muuta mahdollisuutta kuin selvitä.

n Torituvan avajaisjuttu löytyy osoitteesta www.somerolehti.fi/Muistellaan menneitä

Julkaistu: 16.11.2018 | 11:42