9.8.2021 klo 13:49
Uutinen

Sata vuotta kirjakauppaa Somerolla

Teksti ja kuva Eija Komu/Somero-lehti

”Somerolaiset huom! Kirja- ja paperikauppa Joensuun kylässä suljetaan arv. yleisön suosioon. Käykää katsomassa. Lyyli Toivonen”. Tämä Forssan Lehdessä 30.10.1918 julkaistu ilmoitus on nyt nähtävissä Somerkirjan ikkunassa somerolaisen kirjakauppatoiminnan juhlistaessa satavuotista olemassaoloaan.
Somerkirjan juhlaviikkoa vietetään 29.10.–2.11., ja tarjolla on ohjelmaa jokaiselle juhlittavalle päivälle: maanantaina on lasten päivä Miina ja Manu, tiistaina kahvitellaan, ja vanhojen kirjakauppa-aikojen muistelijoita toivotaan paikalle. Keskiviikkona on korttiaskartelua, ja torstaina kirjakaupassa vierailee lounaismurteinen runoilija Heli Laaksonen, jonka uusin teos on nimeltään Ykköne.
Perjantaina sarjakuvataiteilija Heikki Paakkanen kertoo tuolloin julkaistavasta kuudennesta someroaiheisesta pilapiirroskirjastaan Satumaassa maan tavalla.
Leeni Tiirakarin ja Manu Kärjen perusteellisesta kyläkauppakirjasta Kyläpuodista supermarkettiin (Amanita 2017) selviää, että Lyyli Toivosen jälkeen kirjakauppiaina ovat toimineet Hulda Soini, Yrjö ja Maria Partanen, Orvo Mäkelä, Seija Raitanen ja Marita Nuutila. Silloinen Someron Kirjakaupan nimi muuttui Somerkirjaksi omistajavaihdoksen myötä 2004.

Lue juttu kokonaan 30.10.2018 Somero-lehdestä  https://www.lehtiluukku.fi/

Julkaistu: 16.11.2018 | 11:47