25.8.2021 klo 11:53
Uutinen

Rala-pätevyys kertoo että velvoitteet on hoidettu

Julkaistu: 21.3.2019 | 18:35

Teksti Sauli Kaipainen/Somero-lehti

Rakentamisen Laatu RALA ry perustettiin vuonna 1997 nimensä mukaisesti edistämään suomalaisen rakentamisen laatua.

Yhdistyksen taustalla on 15 kiinteistö- ja rakennusalan järjestöä.Rala-pätevyys kertoo yrityksen toiminnasta, että sen tekninen osaaminen ja resurssit on todennettu, yrityksen tilaajavastuulain edellyttämät vaatimukset täyttyvät, että vastuuvakuutuksista on huolehdittu ja että tilinpäätöstiedot täyttävät lainsäädännön vaatimukset.

Rala-pätevät yritykset täyttävät tilaajavastuulain vaatimukset. Tilaajavastuulaki edellyttää, että tilaaja selvittää sopimusosapuolen taustat ennen kuin se tekee sopimuksen tai alihankintasopimuksen vuokratyövoiman käytöstä.

Lain tarkoituksena on edistää tasavertaista kilpailua ja työehtojen noudattamista.

Lisäksi lailla pyritään luomaan yrityksille edellytykset varmistaa, että niiden kanssa sopimuksia tekevät yritykset täyttävät sopimuspuolina ja työnantajina lakisääteiset velvollisuutensa.

Tuomo Lehtisen yrityksellä Jaatilan Rakennus Oy:llä on ollut Rala-pätevyys vuodesta 2004. Hän sai kuulla siitä ensimmäisen kerran sattuman kautta.

– Joskus 2000-luvun alussa kuulin siitä Vaittisen Teuvolta käydessämme hakemassa Jaatimetista muistaakseni palo-ovia. Sen jälkeen rupesimme viemään asiaa eteen päin itse. Kävimme veljeni Heikin kanssa Espoossa konsultin luona noin kymmenen kertaa, että saimme hakemukset valmiiksi.

– Ihan jouhevasti se meni. Toimitimme heille muun muassa tilinpäätöstiedot kolmelta vuodelta. Koko prosessi tuli maksamaan pitkälti yli toistakymmentä tuhatta, mutta pätevyyden hankkiminen on ollut sen arvoista. Se helpottaa niin paljon yrityksen toimintaa, kun esimerkiksi paperihommia jää isot määrät pois.

Lehtinen kertoo, että Ralalle pitää toimittaa säännöllisesti yrityksen paperit. Yhdistys tutkii koko ajan, että taustat ja asiat ovat kunnossa.

– He tutkivat kuukausittain firman toimintaa, että verot, eläkkeet ynnä muut velvoitteet on kaikki maksettu ja hoidettu. Heillä on suorat kontaktit viranomaistahoihin, joiden kanssa yritys toimii. Verovelka ynnä muita todistuksia ei tarvitse enää toimittaa esimerkiksi urakkatarjousten jättämisen yhteydessä. Riittää kun on Ralan pätevyys, sieltä löytyvät ajantasaisesti kaikki tiedot ja firman tilanne.

– Rala-pätevyyden raporttiin tulee heti kaikkien näkyville merkinnät, jos yrityksen toiminnassa on jotain puutteita tai klikkejä. Tieto on esillä ja saatavissa hyvinkin helposti. Mukana olevat yritykset löytyvät yrityshaulla muutamalla hiiren klikkauksella ja hakusanoilla.

Lue lisää 15.3.2019 Somero-lehdestä