25.8.2021 klo 11:57
Uutinen

Nuohous on nyt kahden kauppa

Julkaistu: 21.3.2019 | 18:38

Teksti Salli Lehtinen/Somero-lehti

Pelastuslaki ei määrittele enää nuohouksen hintaa kiinteistössä eikä  pelastuslaitos  huolehdi nuohouspalvelujen järjestämisestä. Nuohouspiirit jäävät historiaan.  Vapaa kilpailu on astunut nuohoukseen. Pitkään vireillä ollut pelastuslain uudistus tuli voimaan vuoden 2019 alusta. Varsinais-Suomen nuohouspiireistä osa on ollut vapaan kilpailun alaisia vuodenvaihteesta lähtien,  myös  Somero. Viimeisissäkin muutos tapahtuu 1. heinäkuuta.

Kiinteistön omistaja ja haltija on velvollinen huolehtimaan tulisijojen ja hormien säännöllisestä nuohouksesta. Vakituisen asunnon nuohous pitää tehdä vuosittain  ja vapaa-ajan asunnon vähintään kolmen vuoden välein.Jos vapaa-ajan asuntoa vuokrataan, nuohousväli on vuoden.Nuohoojaksi kelpaa jatkossakin vain nuohoojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö. Hän kirjoittaa todistuksen käynnistään ja havaitsemistaan vioista ja puutteista.

– Alalle tulee todennäköisesti uutta väkeä. Ongelmana on, että uusia nuohoojia ei  kouluteta tarpeeksi.  Paljon alan tekijöitä on siirtymässä eläkkeelle lähivuosina, nuohousyrittäjä Pertti Mikkonen miettii.

T:mi Pertti K. Mikkonen on hoitanut pitkään sopimusperusteista piirinuohousta Somerolla. Hän ei usko, että  uusi laki tuo maaseudulle suuria muutoksia.  Nuohoustarve ei ole muuttunut.  

– Monilla paikkakunnilla nuohoojat kiertävät vanhaan malliin kerran vuodessa ja tarjoavat nuohouspalvelua. Ihmisten ei tarvitse muistaa, milloin on nuohottu. 

Nuohousalan Keskusliiton OMAnuohooja-tunnuksen alla toimiva Mikkosen yritys ja sen neljä nuohoojaa jatkavat niin kuin ennenkin.

– Maaseudulla nuohoojat tuntevat kiinteistöt ja kiinteistöjen omistajat nuohoojansa.  Keskinäinen luottamus on omaa luokkaansa. Helsinkiläiset eivät ymmärrä,  miten rakennuksen avain voidaan jättää postilaatikkoon nuohoojaa odottamaan ja nuohooja jättää sen lähtiessään keittiön pöydälle.

– Kyllä ihmiset vertailevat hintoja. Naapureiden kanssa tehdään hintavertailuja, mutta soittokierroksiin en ole täällä törmännyt.

Nuohouspalvelujen tarjoajien kilpailutus yleistyy isoissa kaupungeissa, joissa kiinteistöjä on vieri vieressä.  Somerolla tuskin moni alkaa kysellä nuohoojaa Forssasta tai Salosta, matkakustannus nostaa hintaa.  Hinta lähtee Somerolla 45 eurosta ylöspäin.

– Nuohous on tärkeää paloturvallisuuden kannalta.  Vahingon sattuessa vakuutusyhtiö kysyy, onko nuohous tehty.