2.5.2017 klo 15:15
Uutinen

Puheenjohtajan terveiset: Työvoimapolitiikalla eväitä pk-yritysten kasvuun!

Arvoisa lukija,
Kevät etenee hieman verkkaisin askelin, talouselämässä lämpö nousee ripeämmin. Maakunnasta kuuluu uusia hyviä uutisia ja työpaikat lisääntyvät. Työllisyyden kasvu on lääkettä yhteiskunnan perusongelmiin, ja se on myös hallituksen keskeisiä tavoitteita. Hallituksen toimet ovat osaltaan varmasti auttaneetkin asioita oikeaan suuntaan, mutta tämänhetkinen nopea kasvu on pääosin syntynyt yritysten vahvan kehityspanoksen summana. Kiitos kuuluu kaikille teille!

Kun talous kasvaa, se luo samalla toivottua kasvuimua myös pk-sektorille. Investoinnit lähtevät liikkeelle, alihankinta lisääntyy, kuluttajien ostokäyttäytyminen kiihtyy ja palvelujen käyttö kasvaa. Myös kalliimpien kulutushyödykkeiden kauppa paranee kun usko tulevaisuuteen on vahva ja toistaiseksi myös korot alhaalla. Euroalueen kasvu on monista toistuvista uhkakuvista huolimatta jatkunut. Tämä heijastuu positiivisesti Suomeen, vaikka viennin veto kokonaisuutena ei olekaan millään mittareilla tarvittavalla kasvu-uralla. Valtakunnallisesti työllisyyden parantamisessa on vielä suuria haasteita, mutta Turun seudulla ja Varsinais-Suomessa joudumme nyt joka tapauksessa pohtimaan, miten tarjolla oleviin työpaikkoihin saadaan osaavia tekijöitä.

Mitä uhkakuvia tässä sitten näen? Työllistyminen on erityisesti rakenteellinen ongelma: työpaikat ja työttömät työnhakijat eivät kohtaa ja osaajista on pula. Pk-yrittäjä taas ei voi perustellusti palkata kuin osaavia työntekijöitä, koska yritysten kannattavuus perustuu työn tuottavuuteen. Kouluttamattoman työntekijän kouluttaminen vie aikaa ja on myös riski. Isoimmat yritykset ovat seudulla selvästi kasvu-uralla ja ne ovat houkuttelevampia työnantajia kuin pienet kasvua hakevat yritykset. Myös lukuisat vuokratyövoimayritykset kilpailevat työntekijöistä, ne ovat nykyään merkittävä osa työmarkkinaa ja isoja välillisiä työnantajia. Joka tapauksessa tilanteesta aiheutuu paheneva haaste pk-yritysten kasvulle. Työllisyyden kehittämisen osalta pitääkin nyt panostaa sellaisiin keinoihin, jotka antavat pienillekin yrityksille mahdollisuuden kehittyä ja luoda työpaikkoja, kuten paremmat ja joustavammat mahdollisuudet työssä oppimiseen. Tämä on kuitenkin haastava yhtälö.

Korkeakoulutuksen kehittäminen Turussa on vahvasti otsikoissa, ja se on tärkeä ja kannatettava tavoite pidemmällä aikavälillä. Tämän hetken akuuttiin tarpeeseen tarvitaan nopeampia keinoja. Varsinais-Suomi on verkostoituneen toiminnan aluetta, ja nämä verkostot ovat nimenomaan pk-yritysten käsissä. Pk-yritysten toimivuus on siten keskeistä kasvun ylläpitämiseksi. Suomen Yrittäjät on pitkään tuonut esille työssäoppimisen vahvempaa roolia ja mm. oppisopimuskoulutuksen uudistusta, näille on kysyntää. Ellemme kykene vastaamaan tehokkuuden haasteisiin pitkäjänteisesti, on vaarana että esimerkiksi meriteollisuudessa ulkomaiset alihankkijat ajavat kilpailukyvyssä meistä ohi ja kasvun tulokset virtaavat Suomesta ulos. Toivottavasti hallituksen tuore esitys ammatillisen koulutuksen uudistamisesta saadaan nopeasti voimaan ja otetaan ripeästi käyttöön. Toivon että te yrittäjät suhtaudutte avoimin ja kehittävin mielin näihin ”talkoisiin”, ottaen huomioon myös Suomen ulkopuolelta tulevan potentiaalin. Kokonaistyövoiman määrä Suomessa kutistuu joka tapauksessa.

Kunnallisvaalit pidettiin ja yrittäjyyden kannalta saavutimme hyvän tuloksen. Yrittäjäjärjestö teki vankkaa vaalityötä yrittäjäehdokkaiden puolesta. Kiitos kuuluu myös teille, jotka olitte työssä mukana sekä käytitte äänenne! Valtakunnallisesti yrittäjätaustaisia valtuutetuista on nyt noin 23 prosenttia. Toivon että tämä myös tulee näkymään kuntapolitiikassa vahvasti. Tulos kuvastaa myös sitä, että EU-kriittisyys ei ole valtavoima Suomessa.

Ikävä kyllä Turun osalta jäimme järjestön tavoitteista. Turun vaalitulos tullee aiheuttamaan muutoksia kaupungin päätäntämalleihin. Uskon että tähän asti vallinnut hyvä yhteistyömme edelleen jatkuu. Suuressa kuvassa talouselämän tilanteeseen tämä tuskin vaikuttaa, mutta mm. kaupungin investointeihin ja tuleviin linjauksiin varmastikin. Keskustan kehittäminen, raitioliikenteen suunnitelmat, keskustan liikennejärjestelyt. Kaikki kysymyksiä jotka vaikuttavat kaupungin vetovoimaan ja yritysten elinolosuhteisiin. Kaupungin olemassa olevien yhtiöitten toimintojen kehitykseen vaalituloksella ei ole välitöntä vaikutusta, mutta pitkällä aikajänteellä tilanne voi muuttua.

Turun Yrittäjien osalta meillä on tässä aiheessa merkittävä taustatyö menossa. Kun uudet poliittiset rakenteet ovat selvät, tulemme jatkamaan yhteistyötä kaupungin kanssa kaupungin ja paikallisen yrittämisen edellytysten edelleen kehittämiseksi, keskustan toimivuus ja viihtyvyys yhtenä kärkenä. Maakuntauudistuksen osalta uskon maakuntavaltuuston koostuvan pitkälti nyt valituista kuntien valtuutetuista. En usko että esimerkiksi Turun kokoisen kaupungin merkitys tulee häviämään oman elinkeinopolitiikkansa ohjaamisessa, joka tapauksessa tuleviin muutoksiinkin kuluu aikaa. Olemme järjestönä tässä hereillä ja käytettävissä, sillä intressit ja tavoitteet ovat yhteiset.

Hyvät ystävät! Tulevista tapahtumista löydätte tietoa parhaiten Turun Yrittäjien nettisivuilta, toukokuun alussa ilmestyvästä jäsenlehdestä ja Turun Yrittäjien facebook-sivuilta, seuraattehan viestintää säännöllisesti! Erityisesti toivotan teidät tervetulleiksi 18.5. Turun Yrittäjien Säätiön Yrittäjyyden Juhlaseminaariin –Suomi 100 vuotta, sekä perinteiseen Yrittäjyyden kevätjuhlaan! 23.5. järjestämme mielenkiintoisen yhteisseminaarin Turun Teknologiakiinteistöjen ja Turun Seudun Osuuspankin kanssa, merkkaathan nämä kalenteriisi ja ilmoittaudu mukaan!

Hyvää kevään jatkoa ja tapaamisiin tapahtumissa!

Jari Rastas
Turun Yrittäjien puheenjohtaja