15.11.2017 klo 15:16
Uutinen

Puheenjohtajan terveisiä

Talouden pyörät pyörivät nyt kohtuullisesti. Kauppaa vetää useilla aloilla hyvin ja positiivinen vaikutus heijastuu yrityksiin ja yrittäjiin myös seudun kärkialojen ulkopuolelle. On hienoa todeta kuinka yritykset kasvavat ja työllisyystilanne on hyvä.

Tilanne tuo järjestön toiminnalle positiivisen haasteen miten olla kasvunne tukena. Äskettäin tekemäämme jäsenkyselyyn saimme hyvän vastausmäärän. Yllättävää oli että moni kyselyyn vastanneista ei nähnyt Varsinais-Suomen talouden kasvun vielä merkittävästi näkyneen omassa toiminnassaan. Toisaalta vastaajilla kuitenkin menee kohtuullisen hyvin. Tästä voi tehdä erilaisia tulkintoja: monen vastaajan toiminta on ilmeisesti mennyt kohtuullisesti koko ajan, toisaalta ei ehkä nähdä parantuneen tilanteen heijastevaikutuksia. Ne tulevat viiveellä mutta kasvu kyllä jossain vaiheessa vaikuttaa meihin kaikkiin.

On meistä itsestämme kiinni, että kykenemme hyödyntämään tarjolla olevat mahdollisuudet, oman toiminnan ja itsensä jatkuva kehittäminen on välttämätöntä. Juuri siinä me järjestönä olemme vahvasti mukana. Vaikka yrittäjän riskiä emme voi kantaa, tuomme teille informaatiota, luomme mahdollisuuksia ja annamme taustatukea. Yksi keskeisiä tavoitteitamme on mahdollistaa jäsentemme verkostoituminen keskenään sekä laajemminkin. Verkostoissa piilee sekä yksinyrittäjän, että työnantajayrittäjän mahdollisuus kasvuun.

Olemme hyvin tietoisia, että osalla kärkialoista ulkomailta tuleva alihankinta ja työvoima on kasvava kilpailutekijä, jota ei voi jättää huomiotta. Paikallisten toimijoiden vahvempi yhteistyö ja informaation jakaminen on yksi tapa vastata tähän haasteeseen. Pk-yritysten pitää myös pyrkiä itse hyödyntämään näitä alihankintakanavia, se on yksi tapa kasvattaa tällaisena aikana oman toiminnan kapasiteettia hallitusti. Maailma on yhden klikkauksen päässä!

Sote ja maakuntauudistus ovat edelleenkin lähes lähtökuopissaan ja niitä on vaikea lyhyesti kommentoida. Valmistelu etenee. Hallituksen sisäisistä väännöistä huolimatta se on pysynyt pystyssä ja yrityksille mahdollisuuksia tuova valinnanvapaus sote-uudistuksessa kuitenkin näyttäisi nyt ainakin osittain toteutuvan. Tämä on isosti myös yrittäjäjärjestön taustatyön ansiota.

Maakuntauudistuksen seurauksena vapautunee myös palvelutarjonnan tuottamista yksityisen sektorin ulottuville. Odotan mielenkiinnolla miten kaikki tulee lopulta toteutumaan, tekemistä riittää. On selvää, että muutokseen tullaan vuosien ajan tarvitsemaan monenlaista asiantuntija- ja konsulttiapua, joita yritykset voivat tarjota. Toivottavasti tässä ei tule käymään kuten niin usein julkisen sektorin projekteissa: kun lisäapua tarvitaan, palkataan virastoihin lisää väkeä. Luodaan uusia ”väliaikaisia” rakenteita, jotka sitten todetaankin tarpeellisiksi… Ja irtisanomiset ovat hankalia. Silloin muutoksen säästötavoitteet vesittyvät. Teemme työtä sen eteen, että myös pienet toimijat, yhden hengen yrityksistä alkaen pääsisivät mukaan palvelutuotantoon. Varsinais-Suomi on merkittävä myös markkinana ja toimintojen mallialueena. Otamme mielellämme vastaan kentältä näkemyksiä ja vinkkejä tilanteista, joihin toiminnassanne törmäätte ja joissa voisimme jotakin tehdä.

Turussa tulee tapahtumaan tulevina vuosina paljon. Kaupunginjohtaja on tätä julkaistaessa juuri vaihtunut. Turun Yrittäjät on tehnyt pitkään hyvää yhteistyötä kaupungin kanssa ja tässä on kaupunginjohtajalla ollut merkittävä ohjaava vaikutus. Kiitän Aleksi Randellia kuluneista vuosista ja toivotan menestystä uusiin haasteisiin. Uusi kaupunginjohtajamme Minna Arve on turkulaisille ja meille yrittäjille ennestään tuttu. Uskon että yhteistyö kaupungin kanssa jatkuu hyvänä ja yrityskentän merkityksen kaupungille ymmärtävänä. Onnittelut Minnalle valinnasta sekä tsemppiä työtehtäviin!

Meillä Turun Yrittäjien vuosikokouksessa tehtävät valinnat ovat juuri edessä. Toivon näkeväni teidät runsaslukuisena vuosikokouksessa. Ensi vuosi tulee olemaan meille erityinen, sillä yhdistyksemme täyttää keväällä merkittävät 150 vuotta! Ja Suomen Yrittäjien liittokokous 2018 pidetään Turussa. Aktiviteetteja ja merkittävää tapahtumatarjontaa tulee siis riittämään.

Kiitos kuluneesta vuodesta teille kaikille, sekä turvallista ja menestyksellistä loppuvuotta.

Ollaan yhteyksissä ja nähdään viimeistään vuosikokouksessa!

Jari Rastas
Turun Yrittäjien
puheenjohtaja