Etsi

Reetta Isotupa-Siltanen on valittu Vuoden 2017 Hantvärkkäriksi

Turun Yrittäjät ry on valinnut vuoden 2017 hantvärkkäriksi kuvantekijä Reetta Isotupa-Siltasen. Hän yhdistää töissään kuvituskuvia itse maalaamiinsa osiin. Hän tekee työt käsin leikkaamalla, liimaamalla ja maalaamalla puulevyille. Kuvaoriginaalit skannataan ja painetaan korteiksi ja printeiksi kirjapainossa Kaarinassa. Kollaasitöiden lisäksi Reetta tekee taidenukkeja paperimassasta ja kankaasta.

Reetta Isotupa-Siltanen perusti Joutomaan vuonna 2006. Muutamaa vuotta myöhemmin hän hankki liiketilan Kellonsoittajankadulta ja perusti työtilan yhteyteen myymälän. Siellä on myynnissä Reetan omien tuotteiden lisäksi runsas valikoima muiden käsityöläisten tuotteita. Joutomaa-postikortteja ja signeerattuja printtejä on saatavilla myös useiden taidemuseoiden myymälöistä sekä lahjatavaraliikkeistä ja kirjakaupoista ympäri Suomea. Reetta sekä hänen miehensä Juha Siltanen myyvät Joutomaa-tuotteita myös mm. messuilla.

- Tykkään olla myymässä tuotteitani erilaisissa tapahtumissa. Niissä saan välitöntä palautetta asiakkailta. Töistäni saama vastakaiku tuntuu hyvältä ja monet ihmiset tietävät ja tunnistavat työni. Samanlaisia ei ole. Lapsista vanhuksiin monen ikäiset ihmiset tykkäävät kuvistani. Kortteja on laaja valikoima ja niiden saatavuus on hyvä, kertoo Reetta Isotupa-Siltanen.


Tasapainottelua luovuuden äärellä

Reetta Isotupa-Siltanen on nuoresta asti ollut kiinnostunut taiteesta ja käsillä tekemisestä. Aluksi hän teki miehensä kanssa harrastuksena sisustusesineitä ja myi niitä mm. Turun iltatorilla. Miehensä kannustamana hän ryhtyi yrittäjäksi ja perusti Joutomaan.

Reetta haluaa kuviensa kertovan tarinoita ja siksi hänen töillään on nimi. Postikorteissa nimi on painettu kortin taakse ja printeissä se on kirjoitettu käsin kuvan alle. Alun perin Reetta ajatteli kuvat taidekortteina, mutta asiakkaat ovat toivoneet mm. onnittelukortteina toimivia kuvia.

– Olen joutunut tasapainottelemaan sen välillä mitä haluan itse tehdä, ja mikä menee parhaiten kaupaksi. Toisaalta se syö luovuutta, kun pitää miettiä, että kortti tulee tiettyyn tarkoitukseen. Asiakkaat tykkäävät söpöistä korteista, mutta viime aikoina minussa on kasvanut halu tehdä jotain painavaa ja outoa, enemmän sellaista, josta aloitin. Olen aina ollut outoon päin kallellaan. Se kiehtoo ja haluaisin taas enemmän siihen suuntaan, paljastaa Reetta Isotupa-Siltanen.

Vuoden Hantvärkkärin valinta on Turun Yrittäjät ry:n kunnianosoitus perinteisille käsityöaloille, sillä kädentaitajat ovat pienyrittämisen ydinjoukkoa ja Turun Yrittäjien historia juontuu turkulaisten käsityöläisten järjestölliseen yhteistoimintaan.