Etsi

Emergency banner

Vuoden Yrittäjäperhe 2018 tunnustuspalkinto Wihannon perheelle

Turun Yrittäjät jakaa Vuoden Yrittäjäperhe –tunnustuspalkinnon tänä vuonna 32. kerran. Turun Yrittäjät ry:n hallitus on valinnut palkinnon saajaksi Wihannon perheen. Yrittäjyys on jatkunut suvussa jo kuudessa sukupolvessa.

Vuonna 1946 kauppiaan poika, sähköasentaja Osmo Vihanto perusti Vihannon Sähkö Oy:n. Näin syntyi perheyritys, jossa jo neljäs polvi jatkaa perustajansa työtä. Osmo Vihannon jälkeen yrityksen toimitusjohtajana on toiminut Jukka Wihanto. Nykyisin kauppiaana on hänen poikansa Sakari Wihanto. Aluksi toiminta kattoi sähköasennukset ja sähkötarvikkeiden myynnin. Kauppatieteen tohtori Jukka Wihannon johdossa yritys on laajentunut Wihanto-Yhtiöksi.

– Perheyrityksen tärkein menestystekijä on taito osata omistaa. Kaikki yritystä koskevat päätökset tulee tehdä yhtiön edun kannalta. Vaaralliset karikot on mahdollista välttää laatimalla yhtiöjärjestyksen lisäksi osakassopimus, Jukka Wihanto sanoo.

– On myös hyvä antaa kassan ja kirjanpidon hoito suvun ulkopuolisille, luotettaville asiantuntijoille, jotka ovat täysin riippumattomia toisistaan. Rahaliikenteen koordinointi kuuluu yrityksen toimitusjohtajalle ja hallitukselle, omistajia ei saa päästää sotkemaan sitä. Wihanto-Yhtiöissä näin on toimittu onnistuneesti alusta saakka, Jukka Wihanto jatkaa. 

 

Laaja näkökulma yhteiskunnan asioihin, yritysmaailmaan ja talouteen

Jukka Wihanto on toiminut yli 30 vuotta luottamusmiehenä verotuksessa ja saanut Turun kauppakorkeakoulun kunniatohtorin arvon. Hän on ollut perheyritystensä lisäksi mukana useiden yritysten ja järjestöjen luottamustehtävissä. Jukka Wihanto on entinen Belgian kunniakonsuli, jossa tehtävässä toimii nykyisin hänen poikansa Antti Wihanto.

– Missään yrityksessä ei käy päinsä, että unohtaa työnteon. Pärjätäkseen yrittäjänä tarvitaan paljon kovaa työtä, rohkeutta ja ennakkokuulottomuutta. Myös historiaa on hyvä tuntea. Lisäksi hyvä kielitaito on mielestäni tärkeää. Minulle se on mahdollistanut toimimisen viidellä eri mantereella, Jukka Wihanto kertoo.