3.9.2018 klo 16:10
Uutinen

Puheenjohtajan tervehdys

Työt ovat taas vauhdissa ja kuuman kesän auringosta on kerätty virtaa syksyn kiireisiin. Taloudessa lämpöä riittää edelleen ja uutiset ovat pääosin positiivisia. Monia isoja kysymyksiä on kuitenkin ilmassa.

Edellisessä pääkirjoituksessani kirjoitin maakunta- ja soteuudistuksesta sekä erityisesti niiden vaikutuksesta pk-yrityskenttään. Sisällön osalta asia ei ole muuttunut, mutta muutosten kohtalo on kovin epävarma. Valmistelujen heijastevaikutukset ovat olleet laajat. Vaikka päätökset syksyn aikana valmistuisivatkin, niin ollaan jo kovin lähellä seuraavia eduskuntavaaleja. Muutoksen varsinainen käynnistyminen siirtyy joka tapauksessa uudelle hallituskaudelle ja ennustan lisähaasteita olevan edessä. Sote-sektorilla rakennemuutos ja markkinoiden jako on ollut käynnissä jo pitkään, eikä se pysähdy. Isojen kaupunkien kuten Turun katsantokannalta uudistuksen romuttuminen saattaa olla toivottua koska näillä kaupungeilla on nykyisellään olemassa järjestelmät ja resursseja; uudistukset aiheuttavat isoja muutostarpeita sekä päättävän aseman häviämisen. Niin tai näin, järjestönä me tulemme tekemään kaikkemme että pk-sektorin toimijat ovat tulevaisuuden tuotantorakenteissa vahvasti mukana. Se on oikea suunta, joustavasti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tavoittelemme avoimen yhteydenpidon jatkumista sekä maakunnan että kaupungin kanssa. Yhden yhteistoiminnan mallin olemme luoneet Arkean kanssa ja se on nyt testivaiheessa. Toivon että tutustutte siihen, sillä mallia on tarkoitus laajentaa ja hyödyntää muidenkin toimijoiden kanssa. Se soveltuisi myös maakunnallisen tuotantoverkon toteutuksessa käytettäväksi.

Tulossa on vaalien vuosi. Mikäli lähtökohdat eduskuntavaaleihin eivät merkittävästi muutu, hallituspohja saattaa vaihtua. Vaaleihin valmistautuminen on alkanut. Opposition kannanotoissa esiintyy ainakin itseäni huolestuttavia aiheita: esimerkiksi yrittäjäjärjestön vaikuttamisen tuloksena aikaansaatu yrittäjävähennys haluttaisiin perua, osinkoverotusta kiristää eikä valtionvelan kasvuakaan nähdä ongelmana. Siten myös julkisen sektorin toimintojen tehostamisen jatko on vaakalaudalla. Ottamatta puoluepoliittista kantaa kuulostavat nämä puheet yrittäjänä ja perheellisenä, tulevia polvia ajattelevana yksilönä vaarallisilta. Yrittäjille ja yrittäjäjärjestölle vaalit tulevatkin olemaan merkittävä haaste. Vaikuttaminen vaaleissa sekä paikallisesti että valtakunnallisesti on otettava tosissaan. Ja mikäli maakuntauudistus toteutuu, tulossa ovat myös maakuntavaalit.

Turussa menee hyvin. Kesäisessä kaupungissamme kulkiessa voi nähdä kuinka hieno ja kaunis eurooppalainen kaupunki Turku on. Elinkeinorakenteen kansainvälisyys on kuultavissa kaupungilla. Turistien määrä lisääntyy vuosi vuodelta ja siitä hyötyvät kaikki. Seudun veturiyrityksien tilauskirjat ovat täynnä jopa lähivuosiksi. Isossa kuvassa tulli- ja kauppakinailu maailmalla heijastunee myös maakuntaamme mutta toivottavasti ei äkillisenä. Kaupunki kehittyy, torin uudistuskin on vihdoin työn alla ja toriparkin rakentamishanke on alkamassa. Näiden keskustan toimivuuden ja elävyyden kannalta tärkeiden hankkeiden osalta tiedottaminen on tärkeää. Turun Yrittäjät on luvannut olla tässä käytettävissä ja toimia kanavana yritysten suuntaan. Rakentamiseen liittyvät toimenpiteet tulevat aiheuttamaan muun muassa mittavia liikennejärjestelyjä. Joustavuus ja yhteistyö on nyt tarpeen. Seuratkaa tiedottamista aiheesta.

Järjestötalouden haasteista huolimatta hallitus on onnistunut pitämään Turun Yrittäjien toiminnan monipuolisena. Tapahtumakalenterimme on kattava, löydätte ajankohtaisen tiedon aina parhaiten nettisivuilta sekä myös facebook-sivuilta. Suomen Yrittäjien valtakunnalliset yrittäjäpäivät ovat Turussa 19-20.10. Tämä on 150 -vuotisjuhlavuotenamme mahtava asia ja toivon että Turun Yrittäjien jäsenet ovat runsaslukuisina paikalla. Se on myös näytön paikka, sillä onhan Turun Yrittäjät Suomen suurin paikallisjärjestö. Kokouksesta tulee sisältöineen ja iltajuhlineen hieno tapahtuma. Nähdään siis viimeistää siellä!

Toivotan kaikille työntäyteistä ja menestyksellistä syksyä!

Jari Rastas
Turun Yrittäjien puheenjohtaja