7.9.2018 klo 16:43
Uutinen

Turun Yrittäjien näkemyksiä Turun keskustan liikennevisioihin

Viitaten viime viikolla julkaistuun hahmotelmaan Turun keskustan tulevista liikennevisioista tässä on koottuna Turun Yrittäjien ajatuksia asiasta.

Hahmotelma oli melkoisen yllättävä ja on aiheuttanut paljon keskustelua, mikä saattoi olla tavoitteenakin. Kyseessähän oli alustavaa visiointia, joka torin alueen osalta perustuu tulevaan toriuudistukseen ja siihen liittyviin realiteetteihin.

Keskustan yrittäjät ja yrittäjäjärjestö eivät näe realistisena sitä vaihtoehtoa, että lähes koko Turun keskusta hiljennettäisiin henkilöautoliikenteeltä. Joukkoliikenteen toimivuuden lisääminen sekä ydinkeskustan viihtyvyys ovat toki meillekin tärkeitä. Toriympäristön osalta näkemyksemme lienevät yhteneväisiä, että se tulee rauhoittaa liikenteeltä. Toriparkin tuleva sisään- ja ulosajoliikenne tulee asettamaan omat liikenteelliset rajoitteet keskustan alueella. Yhdessä nämä vaikutukset ovat aikaisempaan nähden merkittäviä.

Tulevaisuuden rakentaminen vaatii joustoa kaikilta, mutta ei toivottavasti keneltäkään liikaa.

Keskustan kortteleita ja liikennettä ajatellen tulee käyttää harkintaa sekä yhteistä, laajapohjaista suunnittelua. On otettava huomioon asukkaiden, yrittäjien sekä muiden toimijoiden nykyiset sekä tulevat tarpeet sekä liikenteen toimivuus.

Joukkoliikenteen ja yksityisautoilun lisäksi merkittävän osuuden kuormituksesta muodostaa mm jakelu- ja tavarantoimitusliikenne sekä jäte- ym. kiinteistöjen huolto. Näitä ei voida hoitaa minikalustolla.

Yrittäjät ovat pitkällä aikajänteellä hyvässä uskossa investoineet liikepaikkoihinsa.

Yksittäiset, suunnittelupöydän ääressä tehdyt hienoilta näyttävät ajatukset voivat jopa romuttaa yrittäjien tilojen toimivuuden sekä talouden ja toiminnan. Teorian on sopeuduttava arkipäivän realiteetteihin.

Peräänkuulutamme yhteistyötä ja eri osapuolten laajaa kuulemista. Turun Yrittäjät haluaa toimia tässä yrittäjien äänitorvena sekä välittäjänä. Tulemme järjestämään lähitulevaisuudessa asian tiimoilta perinteisen Kaupunki kohtaa yrittäjän -tilaisuuden, jonka aiheena on keskustan liikennejärjestelyt ja yhteistyö. Kutsumme paikalle kattavasti kaupungin ja elinkeinoelämän edustajia sekä muut asiasta kiinnostuneet toimijat. Tilaisuus järjestetään kaupungintalolla keskiviikkona 31.10 klo 8.00 alkaen. Ohjelman löydät tästä linkistä.

Kyse on kaikkien turkulaisten yhteisestä asiasta.

Yhteistyöterveisin,

Turun Yrittäjät
Jari Rastas, puheenjohtaja