22.11.2018 klo 20:02
Uutinen

Marjo Haapasalo on valittu vuoden 2018 hantvärkkäriksi

Turun Yrittäjät ry on valinnut vuoden 2018 hantvärkkäriksi pukusuunnittelija ja ateljeeompelija Marjo Haapasalon. Hän suunnittelee ja valmistaa pukuja teattereille sekä muille esittäville taiteilijoille. Hänellä on ateljeeompelimo ja putiikki Kaskenkadulla. Siellä hän valmistaa yksilöllisiä hää- ja juhlavaatteita sekä hiuskoruja ja asusteita. Tänä syksynä hän on ommellut mm. yhden puvun presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Vuoden hantvärkkärin valinta on Turun Yrittäjät ry:n kunnianosoitus perinteisille käsityöaloille, sillä kädentaitajat ovat pienyrittämisen ydinjoukkoa. Tänä vuonna kunnianosoitus jaetaan 22. kerran.

Marjo Haapasalo aloitti teatteripuvustusten tekemisen 20 vuotta sitten freelancerina. Hän oli haaveillut myös yksilöllisten hää- ja juhlapukujen tekemisestä. Kun hänelle tarjoutui mahdollisuus perustaa putiikki Panternin talossa olevaan liiketilaan, hän lähti yrittäjäksi. Kivijalkaliikkeessä on tilaa myös työhuoneelle. Näin hänelle tarjoutui mahdollisuus toteuttaa unelmansa ateljeeompelijana.

– Minulle on tärkeintä juhlapukua suunnitellessa, että puku sopii asiakkaan olemukseen. Työssäni olen lähellä ihmistä, joten hienovaraisuus ja luottamus ovat tärkeitä. Keskustelun myötä avaan asiakkaan tyyliä ja persoonaa. Haluan kaikille asiakkaille hyvää. Teen työni materiaalilähtöisesti, leikitellen väreillä ja muodoilla. Pidän pitsistä ja naisellisista leikkauksista, vaikka itse pukeudun hyvin askeettisesti, kertoo Marjo Haapasalo.

Teatterissa projekteja, yrittäjänä jatkuvuutta

Marjo Haapasalosta piti tulla kielenkääntäjä, tai päätyä matkailualalle. Ystävien kannustamana hän hakeutui 23-vuotiaana Åbo Hemslöjdslärarinstitutiin, jossa opiskeli vaatetusalan peruskoulutuksen. Hän jatkoi opintoja Yrkeshögskolan Sydvästissä, josta valmistui muotoilun koulutusohjelmasta vuonna 2002. Hän erikoistui opinnoissaan teatteri- ja tanssipuvustuksiin sekä tekstiilinmuokkaukseen. Hän teki ja suunnitteli näyttämövaatteita jo opiskelujen ohessa. Ensimmäinen projekti oli Jokamies vuonna 1998, missä hän oli pukusuunnittelijan assistenttina.

– Puvustajana työryhmä on todella tärkeä. Parhaimmillaan työryhmä tukee toistensa työtä ja kaikki puhaltavat yhteen hiileen hyvän lopputuloksen saamiseksi. Teatterissa työ on projektiluonteista, mikä sopii luonteelleni. Nautin suunnattomasti ollessani vapaa ja kierrellessäni etsimässä materiaaleja puvustuksiin. Kivijalkaliikkeen pitäjänä ja yrittäjänä olen joutunut opettelemaan jatkuvuutta. Projektiin ei tule loppua, vaan käytännön asioiden pitää rullata myös lomaillessa, sanoo Marjo Haapasalo.

– Haasteellista yrittäjänä on myös yksinäisyys, siksi hyvät verkostot kollegoiden kanssa ovat hirmu tärkeät. Pahin ”kilpailija” voi olla äärimmäisen hyvä vertaistuki, kun tilanne potkii päähän. Luotan siihen, että jokaisen keskittyessä omaan tyyliinsä ja työtapaansa, hän antaa myös tilaa muille toimijoille. Olemme juuri verkostoitumassa vahvasti oman Pantern-talomme kivijalkayrittäjien kesken. Talomme on kuin luovan alan kauppakeskus kivenheiton päässä torilta. Pidämme yhteisen joulunavauksen 28.11.-1.12. Jokainen tuottaa tapahtumaan omaa sisältöä resurssiensa mukaan, kertoo Marjo Haapasalo.

Pukujen kuvausjärjestelyt ovat aina olleet Marjo Haapasalolle intohimo. Tämän seurauksena muutama vuosi sitten syntyi kirja, Hurmaavat häät. Pari vuotta sitten Marjo Haapasalo innostui myös valokuvauksesta. Hän on saanut kuvistaan paljon positiivista palautetta. Nykyään hän yhdistää kahta intohimoaan ja olen alkanut itse kuvata pukujaan mallien yllä. Vuonna 2019 Uuteenkaupunkiin on tulossa näyttely, jossa on esillä hänen pukuja, valokuvia ja tekstiilitaidetta.

Tieto julkistettiin Turun Yrittäjien vuosikokouksen jälkeen pidetyssä 150-vuotisjuhlacocktail -tilaisuudessa 22.11.2018.