Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Jorma Räty on valittu Turun Yrittäjien vuoden 2019 yksinyrittäjäksi

Turun Yrittäjät lanseerasi Vuoden Yksinyrittäjä -tunnustuspalkinnon vuonna 2018. Toiseksi palkinnon saajaksi Turun Yrittäjien hallitus valitsi yrittäjä Jorma Rädyn.

Jorma Rädyn yritys Euro-Intention Oy Ltd suunnittelee, valmistaa ja valmistuttaa metallituotteita asiakkaiden yksilöimien tarpeiden mukaan. Tuotealue on hyvin laaja. Päätoimiala on laivateollisuus. Yrityksellä on monipuolinen ja laaja alihankintaverkosto.

Jorma Räty on ollut kiinnostunut koneistuksesta pikkupojasta lähtien. Hän opiskeli koneistajaksi Turun telakalla ja työskenteli siellä koneistajana, sekä myöhemmin työteknikkokoulutuksen jälkeen materiaalisuunnittelijana. Hän suoritti vielä työn ohessa vuoden kestäneen ostotutkinnon, josta oli hyvää apua monipuolisten tehtävien hoitamisessa telakalla. Telakan konkurssin jälkeen hän alkoi tehdä suunnitteluprojekteja, suoritti yrittäjätutkinnon ja heittäytyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Jorma Räty on suunnitellut mm väestösuojaovia, luukkuja, läpivientejä, monipuolisia koneistustuotteita, kiinnikkeitä, kaidejärjestelmän ja sisustukseen tuotteita sekä vetimiä ja heloja.

– Yritykseni toiminta perustuu nokkelaan ongelmanratkaisutaitoon sekä nopeaan ja joustavaan palveluun. Omia vahvuusalueitani ovat luovuus, hyvä kolmiulotteisten kappaleiden piirustustaito sekä osto-osaaminen. Nopeutan tuotteiden saantia mm. antamalla alihankkijoilleni ostoapua eli esimerkiksi vinkkaamalla materiaalin toimittajista. Tuotteeseen voi liittyä useita erilaisia osia ja niiden valmistajina voi olla monia alihankkijoita. Koontityön teen yleensä hallissani itse, mutta joskus käytän myös siihen toista yrittäjää. Alihankintaverkostossani on noin sata yritystä, kertoo toimitusjohtaja Jorma Räty.

 

Design- ja sisustustuotteet vastapainona

Jorma Räty seuraa jatkuvasti alan kehitystä ja käy alan messuilla. Messuilta hän hakee uusia asiakkaita ja alihankkijoita. Hän on etsinyt myös samanhenkistä yhteistyökumppania. Vastapainona laivateollisuudelle tekemilleen tuotteille Jorma Räty on suunnitellut myös alumiinisia design- ja sisustustuotteita, joita hän tekee pääasiassa tilaustyönä.

– Koska pääosa yritykseni liikevaihdosta tullee laivanrakennuksesta, vaikuttaa alan muutokset yritykseni talouteen. Osan kaupoista menetän sen takia, etten tarjoa asennuksia. Toisaalta se on henkireikä, ettei palveluni nopeus ja luotettavuus ole asentajien saamisesta kiinni, sillä luottamukseni perustuu siihen, että tavara toimitetaan viimeistään sovittuna ajankohtana, kertoo Jorma Räty.

– Nautin yrittäjän vapaudesta. Voin tehdä töitä sen verran, kun on tarpeellista ja taloudellisesti tärkeää. Ajoittain voin käyttää enemmän aikaa suunnitteluun ja kehittämiseen, Jorma Räty lisää esitellen paksua ideakirjaansa, joka on täynnä yksityiskohtaisia, kolmiulotteisia piirustuksia.