Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Vuoden yritys Turussa: Mepratuote

Mepratuote Oy on vuonna 1971 perustettu metalliteollisuuden alihankintakoneistuksiin ja veneiden voimansiirto-osiin ja tarvikkeisiin erikoistunut perheyritys. Se palkittiin Turun vuoden yrityksenä Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa 16.11.2019.

Mepratuotteen perustivat isä ja poika, Pentti ja Kari Rantala kotinsa autotalliin Pääskyvuoreen. Aluksi Pentti oli oman yrityksen lisäksi päivätöissä muualla, mutta kun Kari meni armeijaan vuonna 1973, siirtyi Pentti kokopäiväisesti perheyritykseen. Alussa yritys työllisti neljä henkilöä.

Omakotitalon alakerrassa yritys toimi kolme vuotta, jonka jälkeen se muutti Itäharjulle, Rautakadulle. Vuonna 1989 Mepratuote osti oman hallin Metsämäestä. Nykyisin yrityksellä on Metsämäen teollisuusalueella kaksi toimipistettä ja se työllistää 23 työntekijää. Töitä tehdään kahdessa vuorossa paikallisesti sovituin työehdoin.

Karin poika Kristian Rantala tuli yritykseen nuorena kesätöihin. Ala tuntui kiehtovalta ja hän opiskeli koneistajaksi. Vuodesta 2003 alkaen hän on ollut kokoaikaisesti töissä perheyrityksessä. Viime vuosina Kristian ei ole ehtinyt enää juurikaan tehdä koneistusta, vuodesta 2016 alkaen hän on toiminut yrityksen toimitusjohtajana. Karin esikoinen, Maria Vira on nykyisin myös yrityksessä töissä huolehtien yrityksen taloushallinnosta ja palkoista.

- Työ perheyrityksessä on tarjonnut joustavuutta perhe-elämän ja työn yhteensovittamisessa, iloitsee Maria Vira.

Onnistunut sukupolvenvaihdos

Mepratuotteessa on tehty sukupolvenvaihdos kahdessa osassa. Kristianin ja Marian lisäksi heidän siskonsa Erica Honkaniemi omistaa yrityksestä osuuden. Hänen osuutensa on tosin pienempi, sillä hän ei ole mukana yrityksen toiminnassa. Karin omistuksessa on yhä 42 % yrityksestä.

- Sukupolvenvaihdos sujui helposti. Saimme mm. verottajalta päätökset ennakoimaamme nopeammin, kertoo Kari Rantala.

Kari on yhä aktiivisesti yrityksen toiminnassa mukana, mutta tekee lyhennettyä työviikkoa.

Veneosat mukaan

Mepratuote perustettiin valmistamaan koneistusosia alihankintana. Veneiden voimansiirtokomponenttien valmistus tuli mukaan ihan sattumalta.

- Kaikki lähti siitä, kun Nauticatin Markku Siltala muutti Pääskyvuoreen asumaan ja tuli katsomaan mitä touhusimme. Siitä alkaen toimitimme Nauticatille mm. veneiden akselistoja ja potkureita. Nauticat oli isoin veneosien asiakkaamme 1990-luvulla, ja tärkeä asiakkaamme toimintansa loppuun saakka, kertoo Kari Rantala.

Asiakaskunta laajeni yksityispuolelle, kun Mepratuote alkoi 1980-luvulla käydä venemessuilla. Ulkomaisilta messuilta he saivat neuvoteltua itselleen edustuksia tietyille veneiden voimansiirtotuotteille. Edustusten myötä heillä on nykyisin jälleenmyyjiä eri puolilla Suomea. Lisäksi Mepratuotteen erikoisuutena on itse suunnitellut, yksilölliset veneiden osat.

- Ongelmaksemme muodostui se, että keväisin puhelimet soivat taukoamatta. Huhti-kesäkuussa myynnin työntekijöille saattoi tulla jopa 70-100 puhelua päivässä. Ratkaisuksi tähän ongelmaan perustimme kolme vuotta sitten nettikaupan. Se on helpottanut tilausten hoitamista huomattavasti. Toki veneilijät soittavat yhä, kun kyse on teknillisistä venetarvikkeista. Suurin osa tuotteista, mm. moottorien huolto-osat ovat sellaisia, että ne on helppo tilata netistä, kertoo Kristian Rantala.

Sitoutuneet ja ammattitaitoiset työntekijät

Yrityksen 48-vuotiselle taipaleelle on mahtunut myös haasteita. Raskain aika ajoittuu vuonna 2008 alkaneeseen taantumaan.

- Vaikeita vuosia on ollut välillä ja silloin työntekijöitä on täytynyt lomauttaa. Lomautukset on pyritty toteuttamaan mahdollisimman tasapuolisesti. Lopputiliä ei onneksi ole tarvinnut antaa kenellekään, kertoo Kari Rantala.

Mepratuotteen työntekijät ovat olleet hyvin sitoutuneita ja viihtyneet pitkään yrityksen palveluksessa, pisimmillään yli 35 vuotta.

- Ainoastaan manuaalipuolelle on vaikeaa saada työntekijöitä. Yksi pullonkaulamme on potkurinkorjaaja, joka tekee raskasta ja likaista työtä. Hänelle ei ole löytynyt jatkajaa, joten pahoin näyttää siltä, että se osaaminen loppuu, kun nykyinen korjaaja jää seitsemän vuoden päästä eläkkeelle, toteaa Kari Rantala.

Moni uusi työntekijä on löytynyt ammattikoulun työharjoittelujakson kautta. Mepratuotteeseen on työllistynyt myös oppisopimuksella alalle siirtynyt aikuisopiskelija.

Alihankintakoneistus tuo pääosan liikevaihdosta

Nykyisin Mepratuotteen liikevaihdosta tulee 70 % teollisuuden alihankinnasta. Yritys toimii teollisuuden alihankintaketjussa pienten ja keskisuurten vaativien CNC koneistusosien toimittajana. Tärkeitä asiakkaita ovat mm. Sandvik, Paramet Konepaja Oy ja Skoda Transtech Oy. Venepuolella tärkeitä asiakkaita ovat työvenevalmistajat kuten luotsiveneistä tunnettu Kewatec. Vuonna 2018 Mepratuote liikevaihto oli 4,3 milj.€.

- Haluamme panostaa ammattitaitoiseen ja korkealaatuiseen alihankintakoneistukseen ja teemme laiteinvestointeja vuosittain. Koneet tulevat pääasiassa Aasiasta, kertoo Kristian Rantala.

- Meille ovat tärkeitä myös pienet, paikalliset yhteistyökumppanit, joilta saamme materiaalia ja palveluja ketterästi toimitettuna. Näin voimme palvella asiakkaitamme joustavasti ja asiakaslähtöisesti, lisää Kari Rantala.