Etsi

Emergency banner

KUI Design on valittu vuoden 2019 hantvärkkärksi

Turun Yrittäjät ry on valinnut vuoden 2019 hantvärkkäriksi KUI Designin tekstiilimuotoilijat. Yrityksen perustivat opiskelukaverit Anna Hormio ja Rebekka Ketola. Myöhemmin tiimiin ovat liittyneet Henna Jaakkola, Emma Kaivola ja Ada Niukko.

Aluksi KUI Designin mallistossa oli pieni valikoima pussukoita, kasseja ja vauvantöppösiä. Sittemmin valikoima on laajentunut huomattavasti. Erityisen suosittu on KUI Designin Turku-aiheinen mallisto.

Vuoden hantvärkkärin valinta on Turun Yrittäjät ry:n kunnianosoitus perinteisille käsityöaloille, sillä kädentaitajat ovat pienyrittämisen ydinjoukkoa. Myös Turun Yrittäjien juuret ovat Turun Käsityöläisyhdistyksessä.

- Kudonnan opettajamme oli luopumassa Manillan tehdaskiinteistössä olevasta työhuoneesta syksyllä 2006 ja hän ehdotti sitä meille työtilaksi. Kun tulimme katsomaan tilaa, päätimme heti, että tänne haluamme tulla. Koulupäivien jälkeen tulimme työhuoneelle, jossa aluksi teimme omia töitämme. Toiminta oli pienimuotoista ja olimme töissä myös muualla, kertovat Anna Hormio ja Rebekka Ketola.

Syksyllä 2007 naiset perustivat yhteisen yrityksen KUI Designin ja avasivat työhuonemyymälän Manillassa. Alkuvuosina kaikki tuotteet valmistettiin kaksikon voimin omalla työhuoneella. Myymälän avajaisissa oli yksi Annan suunnittelema Turku-aiheinen kuosi, joka erityisesti herätti kiinnostusta asiakkaissa. Sen myötä Turku-kuoseja ja -tuotteita on tullut lisää. Niille on ollut selvästi tilausta. Turun kulttuuripääkaupunkivuonna kaupunki lahjoitti jokaiselle syntyneelle turkulaisvauvalle KUI Designin suunnitteleman ja valmistaman Turku-myssyn.

Kysyntä ja tiimi kasvaa

Tuotteiden kysynnän kasvaessa tuotantoa on ulkoistettu alihankkijoille, mutta edelleen iso osa mm. pussukoista, tyynynpäällisistä ja pyyhkeistä painetaan ja ommellaan Manillassa.

- Miellämme itsemme käsityöläisiksi ja haluamme vaalia sitä, että osa tuotteista valmistetaan omalla työhuoneella. Valikoimme huolella tuotteitamme valmistavat alihankkijat. Meille eettiset arvot ovat tärkeitä ja enenevässä määrin myös asiakkaamme ovat kiinnostuneita tuotteiden valmistusprosessista, kertoo Rebekka Ketola.

Keväällä 2013 avautui Turku Design Now! -ryhmän yhteismyymälä Fortuna-korttelissa, ja vuonna 2015 KUI Design jatkoi omalla Local Shop Turku -myymälällä. Manillan toimipisteestä tuli keskustan myymälän myötä tuotanto- ja suunnittelutila. Verkkokaupan KUI Design perusti vuonna 2014. Tuotannon kasvaessa myös tiimi on kasvanut: mukaan ovat tulleet Henna Jaakkola, Emma Kaivola ja Ada Niukko.

- Joulunalusaika on meille kiireisintä sesonkia. Viime vuosien tapaan olemme myös tänä vuonna mukana Hansan, Skanssin ja Myllyn joulumyyjäisissä sekä Uuden muotoilun yhdistyksen joulumyyjäisissä Logomossa ja Turku Design Now -joulumyyjäisissä Iso-Heikkiläntiellä. Erityisesti tähän aikaan vuodesta apuna on myös meidän perheenjäseniämme mm. kuskaamassa tavaroita ja pystyttämässä messuosastoja, paljastaa Emma Kaivola.