Etsi

Emergency banner

Puheenjohtajan terveiset

Liiketoimintaa koronasta huolimatta!

Korona on koskettanut meitä kaikkia, ja sen vaikutukset ulottuvat talouden sekä yritystoiminnan jokaiseen lokeroon, terveyteen liittyvistä asioista puhumattakaan. Monen kohdalla koronan taloudelliset vaikutukset liiketoimintaan ovat järkyttävän suuret ja liiketoiminnan jatkuminen on hiuskarvan varassa. Hallituksen toimesta on saatu rakennettua erilaisia tukimuotoja, mutta silti valitettavan suuri osa yrityksistä, myös Turun Yrittäjien jäsenyrityksistä, on näiden tukien ulkopuolella, tuet ovatliian pieniä, ehdollisia tai kalliita. Kehittämis- ja lainarahojen ulkopuolelle jäävien pienimpien yritysten ja yksinyrittäjien tukemiseen suunnatut avustukset ovat riittämättömiä. Tässä tilanteessa tarvitaan yrityksille ja yrittäjille lisää avointa suoraa tukea, jotta kaikkien toimintaedellytykset turvataan.

Liiketoiminta jatkukoon

Kaiken kaikkiaan hallitus on toiminut nopeasti ja saanut lanseerattua yllä mainitut tukimuodot. Nämä eivät kuitenkaan riitä, vaan me tarvitsemme normaalia liiketoimintaa ja kaupankäyntiä, jotta tästä tilanteesta päästään eteenpäin. Suorien tukien lisääminen tuonee jonkin verran apua, mutta suurin apu tulee kuitenkin siitä, että alamme taas tekemään kauppaa ja ostamaan tuotteita sekä palveluita toisiltamme. Kaupankäynti on ainoa oikea ja merkityksellinen asia, joka määrittää sen, pääsemmekö ylös koronan tuomasta aallonpohjasta. Moni on huolissaan katsonut Ruotsin mallia ja siellä kuolleiden koronapotilaiden suurta määrää, mutta samalla heidän taloutensa on pyörinyt eteenpäin aivan eri mittakaavassa, mitä Suomessa. Me taas Suomessa olemme laajempien rajoitusten myötä päässeet pienempään kuolleiden määrään, mutta talous on pysähtynyt osaksi lähes täysin. Nyt olisi aika alkaa taas avata yhteiskuntaa ja mahdollistaa normaali kaupankäynti. Mikäli emme sitä tee, kohtalonamme on syvä lama, joka mahdollisesti tuo koronaakin enemmän uhreja.

Kaupankäynti ei ole nytkään kokonaan loppunut, vaan iso osa siitä on siirtynyt verkkoon, esim. Kesko kertoi, että verkkokauppaa käydään nelinkertaisella volyymilla, viikossa tilataan normaalin kuukauden verran ostoksia. Amazon on palkannut 100.000 uutta työntekijää ja nyt vielä hakee 75.000 työntekijää lisää.

Laita kymppi kiertämään

Joka tapauksessa kukaan ei pärjää yksin ja jokaisen apua sekä ostoksia tarvitaan myös paikallisesti! Nyt jos koskaan on elintärkeää käyttää rahaa ja jokainen kymppikin on äärimmäisen tärkeää kaupankäynnin alkamiseksi uudelleen, etenkin kivijalkamyymälöissä ja paikallisissa yrityksissä. Me kaikki tarvitsemme jotakin ja nyt on aika se hankkia! Useilla meidänkin jäsenyrityksistä ovat alennusmyynnit ja kampanjat päällä, joten ostokset voi vielä tehdä edullisesti. Jos ette tarvitse juuri tässä hetkessä jotain tuotetta tai palvelua, käykää ostamassa se varalle tai ostakaa lahjakortti, jonka voitte myöhemmin käyttää. Joukossa on voimaa! Jos esim. jokainen meidän jäsen käyttäisi mahdollisuuksiensa mukaan vähintään 10 euroa ostamiseen toiselta tai toisilta jäseniltä, niin se tekee yhteensä 25.000 euroa uutta liikevaihtoa!

Jokainen käytetty euro ja tehty ostos on nyt arvo jo sinänsä, tuetaan toisiamme ja saadaan itse, annetaan kymppien kiertää. Haastankin jokaisen Turun Yrittäjien jäsenen käyttämään ensi viikolla vähintään 10 euroa ostaakseen jonkun toisen jäsenen tuotteita tai palveluita yritykselleen. Seuraavalla viikolla oston voi sitten kohdistaatoiseen jäsenyritykseen. Henkilökohtaisesti olen tänä keväänä kuluttanut 10-eurosia uuden perheenjäsenemme myötä erityisesti koiratarvikkeisiin.

Mikäli tarvitsette apua, neuvoja tai uusia kontakteja Turun Yrittäjien hallitus on teitä varten! Olkaa yhteydessä meihin kehen tahansa ja ohjaamme teitä eteenpäin. Huomioikaa myös muiden paikallisjärjestöiden jäsenet Varsinais-Suomen Yrittäjien alueella. Alueella on tuhansia Yrittäjien jäseniä, joita kannattaa kontaktoida ja ehdottaa yhteistyötä. Tämä kriisi koskettaa meitä kaikkia ja kaikilla on tarve päästä eteenpäin. Lisätietoja voit hakea Synergia-palvelusta: synergia.yrittajat.fi. Suomen Yrittäjillä on myös erinomainen korona-sivusto, josta saa apua moneen kysymykseen ja asiaan: www.yrittajat.fi/korona

Pysykää terveinä ja tehkää kauppoja,

Arto Kallio
Turun Yrittäjien puheenjohtaja