21.7.2020 klo 09:32
Uutinen

Kaisla-myymälä 20 vuotta Turussa

Vaateliike Kaisla juhli 20-vuotissynttäreitään poikkeuksellisissa oloissa. Myymälä hiljentyi ja kevään menekkituotteiksi nousivat koiansat ja kankaiset kasvomaskit.

Yrittäjä Maija Männistö arvelee juhlamekkojen myynnin jäävän tänä vuonna vähäiseksi valmistujaisten ja kesäjuhlien peruuntuessa. Yritys haki ja sai Business Finlandilta kehittämisrahaa, ja on nyt panostamassa verkkokaupan kehittämiseen.

– Meillä on ollut verkkokauppa viisi vuotta, mutta olen itse ollut sinä aikana kaksi kertaa äitiyslomalla, joten sen kehittäminen on jäänyt taka-alalle, Maija Männistö kertoo.

Suunnitelmissa on avata nimenomaan Ruskovillan kerrastoihin painottuva, uudistunut verkkokauppa osoitteessa kerrastokauppa.fi.

– Tavoitteena on kasvattaa ja kehittää verkkokauppaa. Ruskovilla-tuotteiden lisäksi meillä on myynnissä myös muita suomalaisten valmistajien eettisiä ja ekologisia vaatteita, mm. Kaislakerttu-kuvioneuleita, Pirita Designin muotoon valmistettuja pellavaneuleita ja Anne Lambergin taitavasti kaavoitettuja vaatteita. Myös näiden verkkomyyntiä on tarkoitus kehittää, Maija Männistö sanoo.

Kaislan alku

Kaisla-myymälä avattiin vuonna 2000 Kristiinankadulle. Ennen oman myymälän avaamista Maijan äidin, Anja Nurmisen omistama yritys valmisti Kaislakerttu-kuvioneulevillapaitoja, joita myytiin jälleenmyyjien kautta. Neuleita myytiin myös Helsingin lentokentällä ja Silja Linen Helsinki-Tukholma-linjan laivoissa. Lisäksi niitä vietiin muihin Pohjoismaihin sekä Japaniin ja Keski-Eurooppaan.

– Kuvioneulebuumi alkoi väistyä 2000-luvun alkupuolella. Uuteen Kaisla-myymälään äiti valitsi Kaislakerttu-neuleiden rinnalle kotimaisia, ekologisia tuotteita, joilla on lyhyt ja läpinäkyvä toimitusketju. Nämä arvot ovat olleet yrityksemme vahvuus, Maija Männistö toteaa.

Kristiinankadulta Kaisla muutti Hansakorttelin toiselle reunalle, ravintola Koulua vastapäätä. Siinä se oli kuusi vuotta. Kun Hansakorttelin taholta tuli vaatimus aukioloaikojen laajentamisesta, Kaisla muutti Brahenkadulle, missä se oli noin 10 vuotta. Brahenkadulta liike siirtyi Forum-kortteliin ja sieltä edelleen Börsin purun myötä omaan liiketilaan Aninkaistenkadulle, missä sen on ollut nyt vuoden verran.

– Meillä on tilava liiketila, joten asiakkailla on nyt väljyyden tuomaa turvallisuutta, mutta myymälässä käyvien asiakkaiden määrä on nyt todella vähäinen. Epäilen että koronaepidemian vaikutukset kestävät pitkään.

Yrittäjyyttä kolmannessa polvessa

Kaisla (Tulostoimi Oy) on kauppareksiterin tietojen mukaan perustettu tammikuussa 1933. Tuolloin yrityksen on perustanut Maijan isoisä U. M. Heinonen. Yrityksen toimiala vain on vaihtunut vuosien saatossa.

– Taivassalossa vuonna 1905 syntynyt isoisäni Uuno Heinonen muutti nuorena Turkuun ja päätyi isoveljensä johdattamana linja-autonkuljettajaksi. Hän osti pian oman linja-auton ja perusti yrityksen Turun Seudun Matka-Autot, joka ajoi aluksi Turun sisäisen liikenteen linjoja.

Nopeasti linja-autoliikenne kasvoi ja yritys sen mukana. Uuno Heinonen oli linja-autoliikenteen uranuurtaja ja kehitti linja-autoasemia mm. Paraisille ja Turkuun.

Uuno oli monialayrittäjä ja hänellä oli myös urheiluvälineliike Paraisilla 1930-luvulla. Turussa hänellä oli autokauppa, missä hän myi raskaan liikenteen ajoneuvoihin varaosia. Myöhemmin toiminta laajeni myös henkilöautoihin ja niiden varaosiin. Uuno perusti myös linja-autojen koritehtaan Paraisille.

– Sodan aikaan isoisä oli järjestämässä Hangon evakuointia ja koko hänen yrityksensä kalusto oli Suomen armeijan käytössä. Vuonna 1960 hänelle myönnettiin ensimmäisenä Suomessa liikenneneuvoksen arvonimi.

Kun osoitteeseen Aninkaistenkatu 12 rakennettiin kerrostaloa 1962, Heinonen osti liiketilan talon kivijalasta. Liikkeessä myytiin uusia henkilöautoja sekä vaihtoautoja. Pihalla ollut parkkipaikka oli täynnä myynnissä olleita autoja. Taloyhtiöön rakennettiin myös iso parkkihalli autokauppaa ajatellen.

– Autokaupan loputtua tila on ollut vuokrattuna ulkopuolisille, mutta viime toukokuussa Kaisla-myymälä muutti siihen. Myös Kaislakerttu-tehtaanmyymälä on ollut tässä tilassa vuosina 1995-2003.

Toimiala vaihtuu

U. M. Heinosen jälkeen Matka-Autot Oy:tä luotsasi Maijan eno Risto Heinonen. Anja Nurminen jatkoi linja-autojen koritehdasta Auto-Heinonen Oy:tä Paraisilla.

– Anja oli opiskellut ekonomiksi Turun kauppakorkeakoulussa 1960-luvulla, ja hän oli ollut isänsä yrityksessä talouspuolella mm. konttoripäällikkönä ja talousjohtajana. 1980- ja 1990-luvuilla äiti oli Auto Heinosen toimitusjohtajana. Autokauppa oli silloin jo lopetettu ja mukaan tuli tekstiilien myynti. 1990-luvun alun lama laski linja-autojen myyntiä, ja Euroopan Unioniin liittymisen myötä linja-autojen korien valmistus Suomessa tuli kannattamattomaksi tiukkojen EU-säädösten vuoksi.

Kun autokorien valmistus lopetettiin, Anja Nurminen suunnitteli perustavansa tilitoimiston ja vaihtoi yrityksen nimeksi Tulostoimi Oy.

– Tilitoimiston ensimmäinen asiakas oli Kaislakerttu, joka suunnitteli ja valmisti ihania villapaitoja. Yritys oli konkurssikypsä, mutta äiti auttoi sitä tervehtymään ja osti lopulta yrityksen itselleen. Kaislakerttu jatkoi myös yrityskaupan jälkeen kuvioneuleiden suunnittelijana. Villapaitojen myynnin lisäksi yrityksellä oli neulomo ja tehtaanmyymälä. 1990-luvun lopulla kotineulojat valmistivat paitoja eri puolella Suomea.

Maija Männistö opiskeli lukion jälkeen tekstiilimuotoilijaksi Mynämäen käsi- ja taideteollisessa opistossa, joka silloin oli Turun ammattikorkeakoulun yksikkö. Hän valmistui 2003 ja on sen jälkeen ollut täysipäiväisesti töissä Kaislassa.

– Äiti ei asettanut odotuksia, että jatkaisin yritystä, vaan painotti aina, että saan itse päättää mitä haluan tehdä. En ole koskaan täysin torjunut ajatusta yrittäjyydestä.

Maijan veli on myös osakkaana yrityksessä, mutta ei mukana Kaislan päivittäisessä toiminnassa.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Turbåssa 2/2020.

Teksti ja kuvat: Terhi Haverinen