Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Marko Vainio on valittu Turun Yrittäjien vuoden 2020 yksinyrittäjäksi

Turun Yrittäjien hallitus on valinnut vuoden 2020 yksinyrittäjäksi drag-artisti Marko Vainion. Divet showssaan hän parodioi kymmeniä suomalaisia ja kansainvälisiä artisteja ja julkisuuden henkilöitä. Hänellä on takanaan 15 vuoden ura, jonka aikana hän on esittänyt noin 2500 showta.

Marko Vainio harrasti nuorena aktiivisesti kilpatanssia aina SM-tasolla asti. Koulujen jälkeen hän työskenteli laivan viihdeosastolla. Nähtyään Turussa yhden kollegan shown, hän tajusi, että haluaa tehdä työkseen sitä samaa. Hänen ensimmäinen esiintymisensä drag-artistina oli Viking Line Isabellalla vuonna 2005.

– Yrittäjyyteni lähti liikkeelle onnekkaasti. Ensimmäistä esitystäni olivat sattumalta katsomassa Auraviihteen edustajat. He ihastuivat esitykseeni, ja halusivat managerikseni. Heidän kauttaan sain tyylikkäät nettisivut ja ammattilaiset hoitamaan markkinointia heti alusta alkaen, Marko Vainio muistelee.

Vainio on sisäistänyt b to b -ajattelun ja ostaa palveluita toisilta yrittäjiltä, mm. ompelijoilta, mainostoimistolta, kirjanpitäjältä ja tapahtumateknikoilta. Ajoittain hän työllistää myös joitain tanssijoita. Verkosto on Marko Vainolle tärkeä.

– Seuraan tiiviisti mediaa, viihdemaailmaa, televisiota ja juorulehtiä. Kaikki mitä tapahtuu ympärillä, inspiroi minua. Ideat esittämiini hahmoihin tulevat arjesta. Esimerkiksi Krista Kiuru on yksi tulevista hahmoistani ja aiemmin parodioin Päivi Räsästä. Sellaiset hahmot ovat kiehtovia, joita osa vihaa ja osa rakastaa, Marko Vainio tiivistää.

Suuri pysähdys

Tänä vuonna Marko Vainion yrityksen liikevaihdosta on lähtenyt 80 % koronan rajoittaessa tapahtumia.

– Tämä on ollut erikoinen vuosi. Isäni on aina neuvonut minua säästämään pahan päivän varalle. Siitä neuvosta on nyt ollut apua, että selviän tästä pahasta vuodesta. Olen ollut tavallaan oravanpyörässä monta vuotta ja valmistellut uuden shown joka kevääksi ja syksyksi. Se on ollut ajoittain myös väsyttävää. Nyt tuli suurempi pysähdys, joka on mahdollistanut sen, että olen käyttänyt aikaa mm. sen suunnitteluun, että mihin suuntaan haluan showta viedä.

Vaikka Marko Vainio on aina ollut esiintymisorientoitunut, hän on samalla vaivihkaa haaveillut hierojan ammatista. Koronan hiljentäessä esiintymiskalenterit hän on aloittanut ajankulukseen hierojaksi opiskelun.

– Ajatuksenani on tehdä hierontoja tämän saman toiminimen alla ainakin nyt kun esiintymisiä on vähemmän, mutta kenties myös myöhemmin muun työn ohessa. Yrittäjyydessä on hienoa se, että pystyy tällä tavalla luovimaan tilanteiden muuttuessa.