Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Miia Aaltonen on valittu vuoden 2020 hantvärkkäriksi

Turun Yrittäjät ry on valinnut vuoden 2020 hantvärkkäriksi vaatesuunnittelija Miia Aaltosen. Sen lisäksi, että hän valmistaa vaatteita tilauksesta, hänellä on omaa vaatemallisto, johon kuuluu mm. kierrätetyistä farkuista tehtyjä mekkoja. Kivijalkaliike Tyyki Design sijaitsee Humalistonkadulla.

Vuoden hantvärkkärin valinta on Turun Yrittäjät ry:n kunnianosoitus perinteisille käsityöaloille, sillä kädentaitajat ovat pienyrittämisen ydinjoukkoa. Myös Turun Yrittäjien juuret ovat Turun Käsityöläisyhdistyksessä. Tänä vuonna hantvärkkäri valitaan 24:n kerran.

Pukuompelijaksi ja vaatetusteknikoksi valmistuttuaan Miia Aaltonen auttoi äitiään tämän korjausompelimossa. Vähitellen hän alkoi saada myös omia tilaustöitä. Oli aika perustaa oma yritys sekä siirtyä yhdessä isompiin tiloihin. Nyt Miia on toiminut yrittäjänä samassa tilassa jo 17 vuotta. Töiden ohessa hän on kouluttautunut pukeutumisneuvojaksi ja käynyt yrittäjyyskursseja.

– Työni on vaihtelevaa. Ompelun lisäksi työpäiviini kuuluu mm. asiakkaiden kohtaamista, somistusta, siivousta, järjestelyä, materiaalin hankintaa, purkamista ja silittämistä. Käytän töissäni monenlaisia materiaaleja silkistä nahkaan, Miia Aaltonen kertoo.

Mittatilaustöinä hän suunnittelee ja valmistaa juhlavampia arkivaatteita, mutta myös jonkin verran iltapukuja. Itsenäisyyspäivänä 2018 Linnan juhlissa nähtiin hänen solmioista valmistamansa juhlapuku.

Oma mallisto

Muutama vuosi sitten Miia Aaltonen toteutti oman vaatemallistonsa. Ajatus siitä oli muhinut hänen mielessään jo pidemmän aikaa. Mallisto on suunniteltu kaikenkokoisille naisille. Sitä on myydään sekä Tyyki Design -kivijalkaliikkeessä että verkkokaupassa. Miian tulevaisuuden haaveena on löytää hyvä ompelija mallistolleen.

– Kierrätys on ollut lähellä sydäntäni ja olen monesti miettinyt, että miten voisin tyylikkäästi toteuttaa vanhasta uutta. Aloin suunnitella vanhoista farkuista erilaisia mekkoja. Farkku on kiva materiaali; se on kestävä, pestävä, ajaton, kaikkien käyttämä eikä se mene koskaan pois muodista. Mekot ovat saaneet asiakkailta innokkaan vastaanoton ja olen saanut paljon kiitosta hyvin istuvista leikkauksista sekä taitavasta värien sommittelusta, Miia Aaltonen iloitsee.

Kierrätysmateriaalin työstämisessä monen vuoden työkokemus, kaavoitustaito, hyvä värisilmä sekä työn kautta tullut kokemus erilaisista ihmisvartaloista ovat olleet hyödyksi. Käytetyn materiaalin saaminen uuteen muotoon vie paljon aikaa ja teettää lisätyötä uudesta kankaasta ompeluun verrattuna. Miian käsissä uuden muodon ovat saaneet myös korjausompelimosta jääneet rikkinäiset vetoketjut ym. ylijäämämateriaalit.

– Olen väännellyt rikkinäisiä vetoketjuja erilaisille mutkille ja aluksi tein ruusukkeita hattuihin ja takin pieluksiin, mutta vuosien saatossa korumallit ovat laajentuneet. Koruja on myynnissä myymälässä sekä tänä syksynä avatussa verkkokaupassa vaatemalliston ja kierrätysfarkkumekkojen rinnalla.