Etusivu > Yrittäjän ABC > Kansainvalistyminen

Etsi

Brexit

Britannian EU-eron vaikutukset yrityksiin riippuvat siitä, miten brexit toteutuu käytännössä. Toistaiseksi tämä on epäselvää.

Brexitin ajankohta on siirtynyt, mutta viimeistään brexit toteutuu lokakuun lopussa 2019.

On varauduttava kahteen lopputulokseen: 

  • Erosopimus hyväksytään, jolloin brexit toteutuu viimeistään 30.10.2019.  Tämän jälkeen alkaa siirtymäaika, joka kestää 31.12.2020 saakka. Siirtymäaikaa voidaan vielä tarvittaessa pidentää kahdella vuodella. Siirtymäajan Britannia noudattaa EU:n lainsäädäntöä ja kansainvälisiä sopimuksia sekä osallistuu sisämarkkinoille ja tulliunioniin entiseen tapaan, mutta ei osallistu enää EU-päätöksentekoon.

  • Mikäli Britannia ei ole ratifioinut erosopimusta 22.5 mennessä, se joutuu järjestämään europarlamenttivaalit. Todennäköinen brexit-päivä tässäkin vaihtoehdossa on 30.10.2019.

Suomen Yrittäjät yhdessä eurooppalaisen pk-yrittäjäliikkeen kanssa jakaa vakavan huolen siitä, että Britannian ero EU:sta vaikeuttaisi kaupankäyntiä, lisäisi hallinnollista taakkaa ja synnyttäisi paljon lisäkustannuksia. Sisämarkkinoiden kehittämisessä ottaisimme lisäksi pitkän askeleen taaksepäin.

Nyt neuvottelussa on ollut vasta erosopimus. Neuvotteluprosessi on ollut vaikea. Seuraava askel olisi käynnistää neuvottelut EU:n ja Britannian tulevasta yhteistyöstä ja kauppasuhteesta. Sopimuksen neuvotteluihin ja valmisteluun menee vuosia. Yritysten kannalta olisi tärkeätä löytää ratkaisu, joka mahdollistaa sujuvan kaupankäynnin.  Noin 15 000 suomalaisyritystä käy kauppaa brittiyritysten kanssa.

Yritysten kannattaa keskustella brexitin vaikutuksista brittiasiakkaidensa kanssa. Hyvää brexitiin liittyvää tietoa löytyy ulkoministeriön, Tullin sekä valtioneuvoston kanslian sivuilta. Tullin toimintaan ja tulli-muodollisuuksiin on tärkeätä tutustua, jos ette ole tottunut tekemään kauppaa yritysten kanssa, jotka sijaitsevat EU:n sisämarkkinoiden tai tulliunionin ulkopuolella.   

Brexit - mitä yrittäjän pitää tietää?
» Lue lisää täältä 

Yrittäjät järjestää jäsenyrityksille tarkoitetun maksuttoman brexit-infon webinaarina 4.6.2019 klo 14.00-15.00. » Lue lisää täältä