Etusivu > Yrittäjän ABC > Kansainvalistyminen > Brexit

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kuinka valmistautua brexitiin?

Koska EU:n ja Iso-Britannian välistä erosopimusta ei ole vielä saatu aikaan, yritysten on syytä valmistautua kovaan brexitiin. Kova brexit tarkoittaa, että britit eroavat EU:sta ilman sopimusta ilman siirtymäaikoja. Tästä artikkelista löydät yrittäjille olennaiset tietolähteet.

Brexit on suuri haaste yrityksille, jotka ovat toimineet ainoastaan EU:n sisämarkkinoilla. Tullien lisäksi brexitistä koituu hallinnollisia kustannuksia. Yrittäjille olennaista tietoa brexitistä löydät näistä lähteistä: 

EU-komission brexit-varautumissuunnitelma

EU:n etujen suojaamiseksi komissio on laatinut rajatun määrän varautumistoimenpiteitä, joiden tarkoituksena on lieventää merkittäviä häiriöitä eräillä tarkoin määritellyillä aloilla. Nämä häiriöt vaihtelevat aloittain ja myös EU27-jäsenvaltiosta toiseen. 

Lue >>

EU-komission varautumissuunnitelman täytäntöönpano 

Lue >>

Ulkoministeriön informaatio brexitiin varautumisesta

Asiakirjassa annetaan käytännön neuvoja varautumisessa EU-eroon eri skenaarioiden pohjalta. 

Lue >> 

Valtioneuvoston kanslia ja ministeriöt

Valtioneuvoston kanslian sivuilla on esimerkkejä muutoksista, joita seuraisi Britannian sopimuksettomasta EU-erosta. 

Lue >>

Ministeriöiden brexit-asiantuntijat vastaavat hallinnonalansa brexit-kysymyksiin tai ohjaavat kysymykset eteenpäin oikeille tahoille. 

Lue >>

Suomen Tullin brexit-ohjeet 

Tulli on varautunut brexitiin, ja tarvittavat prosessit on määritelty valmiiksi. Jos ero sopimusta ei ratifioida, eroamispäivästä sovelletaan tuonti- ja vientitavaroita koskevia EU:n säädöksiä. Tullin verkkosivuilla on brexitiä käsittelevä sivusto, jota päivitetään sitä mukaa kuin uutta tietoa on saatavilla. Tullin uutiskirje ja brexit-asiakastiedote ovat myös tilattavissa sivuston kautta.  

Lue >> 

Brexit on erityisen suuri haaste niille yrityksille, jotka tähän asti ovat toimineet ainoastaan EU:n sisämarkkinoilla. Jos yritys käy jatkossa kauppaa UK:n kanssa, sen on noudatettava tulliselvitysmenettelyjä, jotka ovat kolmansien maiden kanssa käytävässä kaupassa pakollisia. Tullin sivustolla on yksityiskohtaiset ohjeet brexit-valmisteluille.

Lue >> 

Patentti- ja rekisterihallitus

Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilta löydät ohjeistuksen kaupparekisteriin, tavaramerkkeihin, mallisuojaan, patentteihin ja tilitarkastusalaan liittyvistä vaikutuksista. 

Lue >>

EU-komission arvio Brexitin vaikutuksista eri sektoreilla 

Komission sivuilla on sektorikohtaista tietoa siitä, mitä tapahtuu, jos edessä on kova brexit. Nämä tiedot ovat saatavilla sivuilta myös suomeksi. 

Lue >>

Komission englanninkielisessä asiakirjassa on 40 kysymystä ja vastausta liittyen Brexitiin.  

Lue >>

Britannian yrittäjäjärjestön arvioita 

Britannian yrittäjäjärjestö Federation of Small Business arvioi brexitin vaikutuksia. Sivusto antaa hyvän kuvan siitä, miten britit näkevät oman tilanteensa. Sisältö vain englanniksi. 

Lue >> 

 


  • Britannia on Suomen 7. tärkein vientimaa ja 10. tärkein tuontimaa. 15 000 suomalaista yritystä tekee kauppaa brittien kanssa. 

  • Suomen tavaraviennin arvo Britanniaan oli 2,7 miljardia euroa vuonna 2017 ja palveluiden viennin arvo 1,4 miljardia.

  • 200 suomalaisella yrityksellä on tytäryhtiö Britanniassa ja 12 000 työntekijää siellä. Brittien vastaavat luvut ovat 300 tytäryhtiötä ja 20 000 työntekijää Suomessa.

  • Metsäteollisuus on edelleen Suomen tärkein vientisektori Britanniaan. Se oli noin 31 % tavaraviennistä vuonna 2017 ja vuotta aiemmin 39 %.