
Kuinka valmistautua brexitiin?
Brexit on suuri haaste yrityksille, jotka ovat toimineet ainoastaan EU:n sisämarkkinoilla. Tullien lisäksi brexitistä koituu hallinnollisia kustannuksia. Yrittäjille olennaista tietoa brexitistä löydät näistä lähteistä:
EU-komission brexit-varautumissuunnitelma
EU:n etujen suojaamiseksi komissio on laatinut rajatun määrän varautumistoimenpiteitä, joiden tarkoituksena on lieventää merkittäviä häiriöitä eräillä tarkoin määritellyillä aloilla. Nämä häiriöt vaihtelevat aloittain ja myös EU27-jäsenvaltiosta toiseen.
EU-komission varautumissuunnitelman täytäntöönpano
Ulkoministeriön informaatio brexitiin varautumisesta
Asiakirjassa annetaan käytännön neuvoja varautumisessa EU-eroon eri skenaarioiden pohjalta.
Valtioneuvoston kanslia ja ministeriöt
Valtioneuvoston kanslian sivuilla on esimerkkejä muutoksista, joita seuraisi Britannian sopimuksettomasta EU-erosta.
Ministeriöiden brexit-asiantuntijat vastaavat hallinnonalansa brexit-kysymyksiin tai ohjaavat kysymykset eteenpäin oikeille tahoille.
Suomen Tullin brexit-ohjeet
Tulli on varautunut brexitiin, ja tarvittavat prosessit on määritelty valmiiksi. Jos ero sopimusta ei ratifioida, eroamispäivästä sovelletaan tuonti- ja vientitavaroita koskevia EU:n säädöksiä. Tullin verkkosivuilla on brexitiä käsittelevä sivusto, jota päivitetään sitä mukaa kuin uutta tietoa on saatavilla. Tullin uutiskirje ja brexit-asiakastiedote ovat myös tilattavissa sivuston kautta.
Brexit on erityisen suuri haaste niille yrityksille, jotka tähän asti ovat toimineet ainoastaan EU:n sisämarkkinoilla. Jos yritys käy jatkossa kauppaa UK:n kanssa, sen on noudatettava tulliselvitysmenettelyjä, jotka ovat kolmansien maiden kanssa käytävässä kaupassa pakollisia. Tullin sivustolla on yksityiskohtaiset ohjeet brexit-valmisteluille.
Patentti- ja rekisterihallitus
Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilta löydät ohjeistuksen kaupparekisteriin, tavaramerkkeihin, mallisuojaan, patentteihin ja tilitarkastusalaan liittyvistä vaikutuksista.
EU-komission arvio Brexitin vaikutuksista eri sektoreilla
Komission sivuilla on sektorikohtaista tietoa siitä, mitä tapahtuu, jos edessä on kova brexit. Nämä tiedot ovat saatavilla sivuilta myös suomeksi.
Komission englanninkielisessä asiakirjassa on 40 kysymystä ja vastausta liittyen Brexitiin.
Britannian yrittäjäjärjestön arvioita
Britannian yrittäjäjärjestö Federation of Small Business arvioi brexitin vaikutuksia. Sivusto antaa hyvän kuvan siitä, miten britit näkevät oman tilanteensa. Sisältö vain englanniksi.
-
Britannia on Suomen 7. tärkein vientimaa ja 10. tärkein tuontimaa. 15 000 suomalaista yritystä tekee kauppaa brittien kanssa.
-
Suomen tavaraviennin arvo Britanniaan oli 2,7 miljardia euroa vuonna 2017 ja palveluiden viennin arvo 1,4 miljardia.
-
200 suomalaisella yrityksellä on tytäryhtiö Britanniassa ja 12 000 työntekijää siellä. Brittien vastaavat luvut ovat 300 tytäryhtiötä ja 20 000 työntekijää Suomessa.
-
Metsäteollisuus on edelleen Suomen tärkein vientisektori Britanniaan. Se oli noin 31 % tavaraviennistä vuonna 2017 ja vuotta aiemmin 39 %.