Etusivu > Yrittajan Abc > Koulutus Ja Kehittaminen > Ammatillinen Koulutus

Etsi

Kuljettajan ammattipätevyyskoulutus

Onko yrityksessäsi on raskas pakettiauto tai kuorma-auto? Pelkällä voimassa olevalla ajokortilla ei ajoneuvoa voi kuljettaa 10.9.2014 jälkeen (linja-autot 10.9.2013 jälkeen).

Kuljettajien koulutusvelvoite koskee kaikkia toimialoja vaateliikkeistä, rautakauppoihin, teollisuuslaitoksiin aina kukkakauppoihin asti. Koulutusvelvoite on voimassa, vaikka yritys ajaisi vain omia ajoja. Henkilön tittelillä tai toimenkuvalla ei myöskään ole merkitystä.

– Vaikka määräaikaan on vielä matkaa, nyt kannattaa suunnitella, missä tahdissa yrittäjä kouluttaa itsensä ja henkilöstönsä, suosittelee Suomen Yrittäjien johtaja Veli-Matti Lamppu.

– Ammattiautoilijat ovat yleensä saaneet tietoa koulutusvelvollisuudesta , mutta olemme huolissamme etenkin yrityksistä, joissa ajontarve on satunnaista. Koulutusvelvoite koskee myös niitä, Lamppu toteaa.

Yrittäjä tai työntekijät, jotka ajavat vaikka vain satunnaisesti (hakevat esim. tukusta tavaraa), yrityksen ajoneuvoja, joihin tarvitaan C1, C, D tai D1 -luokan ajokortti, kuuluvat pakollisen koulutusvaatimuksen piiriin. Poikkeuksia koulutusvelvoitteeseen on melko vähän. 

Tässä joitain esimerkkejä poikkeuksista:

  • ajoneuvoa käytetään yksityisesti muihin kuin kaupallisiin tavarakuljetuksiin
     
  • ajoneuvolla kuljetetaan materiaaleja tai laitteita, joita kuljettaja ammattiaan harjoittaessaan käyttää, eikä ajoneuvon kuljettaminen ole hänen päätoimensa, taikka ajoneuvolla kuljetetaan vähäisessä määrin omia tuotteita, joita kuljettaja myy tietyssä paikassa, eikä ajoneuvon kuljettaminen ole hänen päätoimensa.

Esimerkiksi sähköasennuksia tekevän yrityksen sähkömiehet ovat alemman poikkeuksen piirissä. Henkilöiden päätoimi ei ole kuljettaminen vaan asennustyöt, kuljetettava tavara ei mene myytäväksi vaan on omia työkaluja, ja ajoneuvotkin usein jäävät kokonaispainoltaan alle C-luokan rajan. Kohta ”taikka ajoneuvolla kuljetetaan vähäisessä määrin omia tuotteita, joita kuljettaja myy tietyssä paikassa” tarkoittaa käytännössä esim. maanviljelijää, joka itse myy viljelemiään tuotteita tietyllä torilla. Mikäli hän kuljettaa tavaroita eri myyntipisteisiin tai kiertää kuorma-autolla eri toreja ympäri Suomea, hän on ammattipätevyyden piirissä. 

Koulutuksen laiminlyönti aiheuttaa rangaistusseuraamukset ajoneuvon kuljettajalle sekä ajoneuvon luovuttaneelle henkilölle. Mikäli et ole varma koulutusvelvollisuudestasi, kannattaa asia tarkistaa TraFista:

Liikenteen turvallisuusvirasto TraFi
www.trafi.fi
p. 020 618 500

Hyviä vinkkejä epäselviin tilanteisiin saa myös Trafin usein kysyttyä -sivuilta

Lisätietoja:

Yhteistyössä:

 

 

Päivitetty 2.6.2014