Etusivu > Yrittajan Abc > Koulutus Ja Kehittaminen

Etsi

Koulutusjärjestelmä ja tutkintorakenne

Peruskoulun suorittaneet voivat jatkaa opintojaan joko lukiossa tai ammatillisessa peruskoulutuksessa. Lukiota ja ammatillisessa koulutuksessa suoritettuja tutkintoja kutsutaan toisen asteen tutkinnoiksi.

Aikuinen, jolla ei ole peruskoulua tai lukiota suoritettuna, voi opiskella ne aikuislukiossa. Aikuislukiossa opiskelu tapahtuu työn ohessa iltaisin.

Lukion päätteeksi opiskelijat suorittavat valtakunnallisen ylioppilastutkinnon, joka antaa mahdollisuuden hakeutua ammatilliseen koulutukseen tai suorittamaan korkeakoulutukintoja. Korkeakouluja ovat ammattikorkeakoulut sekä tiede- ja taidekorkeakoulut.

Nuoret, jotka menevät ammatilliseen koulutukseen, suorittavat kolmivuotisen ammatillisen perustutkinnon. Tutkinnon suoritettuaan he voivat jatkaa opintojaan korkeakouluissa.

Myös aikuiset voivat suorittaa ammatillisia tutkintoja. Näitä aikuisille suunnattuja ammatillisia tutkintoja ovat aikuisten ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinto. Nämä tutkinnot suoritetaan näyttötutkintoina.

Aikuisten ammatillisen perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittanut voi hakeutua jatko-opintoihin korkeakouluihin.

Lisätietoja:

 

 

Päivitetty 2.6.2014