Etusivu > Yrittajan Abc > Minustako Yrittaja > Omistajanvaihdos > Omistajanvaihdoshanke

Etsi

Omistajanvaihdokset Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät on varmistanut uudenlaisen rahoitusmallin tuottamansa omistajanvaihdospalvelun jatkon turvaamiseksi Etelä-Pohjanmaan alueella. Rahoitusmallissa alueen kunnat rahoittavat 85 prosenttia ja Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät 15 prosenttia toiminnan kuluista. Kunnat ja aluejärjestö ovat sitoutuneet malliin vuosille 2015—2017.

Kyseessä on merkittävä edistysaskel omistajanvaihdostyössä, sillä tähän saakka rahoitus on hoidettu erilaisten hankkeiden muodossa jo vuodesta 1999 alkaen. Viimeisimmässä, joulukuussa 2014 päättyvässä hankkeessa on tähän mennessä myötävaikutettu noin 40 yritystoiminnan onnistuneeseen omistajanvaihdokseen ja noin 150 työpaikan säilymiseen. Erityistä huomiota on kiinnitetty ostajien entistä parempaan palvelemiseen.

Perusneuvontaa antavalle, matalan kynnyksen palvelulle on suuri tarve, sillä viiden vuoden sisällä Etelä-Pohjanmaalla tehdään arviolta 2000 omistajanvaihdosta – joko kauppaa, sukupolvenvaihdosta tai yritystoiminnan lakkauttamista. Pitkäjänteinen aluejärjestön omistajanvaihdostyö on hiljalleen muokannut yrityskauppakulttuuria avoimempaan suuntaan. Merkittävää apua tiedon levittämisessä on saatu alueen eri medioilta, viimeksi asiasta uutisoi YLE Pohjanmaa.

Parantunut avoimuus näkyy mm. Etelä-Pohjanmaan Yrityspörssin suosiossa, johon on kuluneen vuoden aikana tehty noin 80 uutta ilmoitusta ja niihin saatu vastauksia noin 130.

Hankerahoituksella on pystytty kehittämään alueellemme ominainen toimintamalli tarvittavine verkostoineen. Samalla toiminnan tulokset ovat vakuuttaneet alueemme kunnat työn merkityksestä niiden elinvoimaisuudelle.

Tommi Ylinen ja Sari Koskela