Etusivu > Yrittäjän ABC > Omistajanvaihdos

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Mistä jatkaja yritykselle?

Ostajan etsiminen ja ostajan tarvitseman materiaalin, asiakirjojen, analyysien, arvonmääritysten kokoaminen ja työstäminen vie ylivoimaisesti suurimman osan koko yrityskauppaan käytetystä ajasta. Usein tämä on lisäksi turhaa työtä, sillä ostajia luopuu leikistä kuvan tarkentuessa ostettavasta kohteesta. Vaikka yritys olisi kuinka hyvä tahansa, sille ei silti välttämättä löydy ostajaa. Ilman sopivaa ostajaa, jolla on sekä kyky että halua ostaa yritys, kauppa jää haaveeksi.

Ostajia voi haeskella joko itse tai asiantuntijan avulla monelta suunnalta eri kanavia käyttäen. Jos ostajaa ei löydy perhepiiristä, jatkaja voi löytyä yrityksen päämiehistä, alihankkijoista, tavarantoimittajista, myyntiyhtiöistä tai kilpailijoista – tai näissä työskentelevistä avainhenkilöistä.

Verkossa on monia yritysten osto- ja myyntipaikkoja. Merkittävimmät niistä ovat yritysporssi.fi ja yrityskaupat.net.

Yritysvälittäjillä on kattavat rekisterit, joista jatkajaehdokas voi löytyä. Heillä on omat verkostot sekä hyvä näkyvyys markkinoilla. Kilpailevatkin välittäjät tekevät yhteistyötä sopivaa ostajaa etsiessään. Yritysvälittäjä seuloo potentiaaliset ostajat, jolloin myyjä voi keskittyä yrityksen perusliiketoiminnan pyörittämiseen. Esimerkiksi Suomen Yrityskaupat Oy:llä on rekisteri, jossa on yli 25 000 potentiaalista yrityksen ostajaa. Lisäksi erialojen asiantuntijoilla, kuten pankinjohtajilla, liikejuristeilla, uusyrityskeskuksilla, tilitoimistoilla, elinkeino- ja kehittämisyhtiöillä, alueellisilla omistajanvaihdoskoordinaattoreilla saattaa olla tietoja ostajista.

 

 

Päivitetty 30.9.2020