Etusivu > Yrittäjän ABC > Omistajanvaihdos

Etsi

Emergency banner

Mistä jatkaja yritykselle?

Ostajan etsiminen ja ostajan tarvitseman materiaalin, asiakirjojen, analyysien, arvonmääritysten kokoaminen ja työstäminen vie ylivoimaisesti suurimman osan koko yrityskauppaan käytetystä ajasta. Usein tämä on lisäksi turhaa työtä, sillä ostajia luopuu leikistä kuvan tarkentuessa ostettavasta kohteesta. Vaikka yritys olisi kuinka hyvä tahansa, sille ei silti välttämättä löydy ostajaa. Ilman sopivaa ostajaa, jolla on sekä kyky että halua ostaa yritys, kauppa jää haaveeksi.

Ostajia voi haeskella joko itse tai asiantuntijan avulla monelta suunnalta perinteisen lehti-ilmoittelun lisäksi. Jos ostajaa ei löydy perhepiiristä, jatkaja voi löytyä yrityksen päämiehistä, alihankkijoista, tavarantoimittajista, myyntiyhtiöistä tai kilpailijoista – tai näissä työskentelevistä avainhenkilöistä

Suomen Yrittäjien yrityspörssin lisäksi internetissä on monia yritysten osto- ja myyntipaikkoja. Sivun alalaidassa on linkkilista muista internetissä toimivista kauppapaikoista. Lisäksi on erilaisia yhdistyksiä, joilla on kontakteja potentiaalisiin ostajiin. Tällaisia ovat mm ProHow-ryhmä ja Pääomasijoittajayhdistys.

Yritysvälittäjillä on kattavat rekisterit, joista jatkajaehdokas voi löytyä. Heillä on omat verkostot sekä hyvä näkyvyys markkinoilla. Kilpailevatkin välittäjät tekevät yhteistyötä sopivaa ostajaa etsiessään. Yritysvälittäjä seuloo potentiaaliset ostajat, jolloin myyjä voi keskittyä yrityksen perusliiketoiminnan pyörittämiseen. Esimerkiksi Suomen Yrityskaupat Oy:llä on rekisteri, jossa on yli 22 000 potentiaalista yrityksen ostajaa. Lisäksi erialojen asiantuntijoilla, kuten pankinjohtajilla, liikejuristeilla, uusyrityskeskuksilla ja Ely-keskusten omistajanvaihdospalveluilla, on tietoja ostajista.

 

Linkit päivitetty 29.1.2015