Etusivu > Yrittäjän ABC > Perustietoa Yrittajyydesta > Yrityksen Perustaminen

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Markkinoinnin muistilista

Haluatko että tuotteesi löydetään? Panosta markkinointiin.

Mahtava yritysidea, kerrassaan loistava! Mutta missä asiakkaat viipyvät? 12 kohdan markkinoinnin muistilista auttaa herättämään asiakkaiden kiinnostuksen. 

Yksi aloittavan yrittäjän perusvirhe on unohtaa markkinointi. Loistavakaan idea ei riitä, jos asiakas ei tiedä sinusta mitään. Vaikka tuotteesi tai palvelusi olisi kuinka upea, asiakas ei löydä sinua, ellet houkuttele häntä luoksesi.

Jo hyvissä ajoin ennen yrityksen perustamista on syytä löytää vastaus kolmeen kysymykseen:

 1. Kuka asiakkaani on?
 2. Missä hän on? Mistä asiakkaan tavoittaa?
 3. Miksi hän ostaisi juuri minulta eikä kilpailijaltani?

On toimiala- ja asiakasryhmäkohtaista, mihin markkinointirahansa konkreettisesti kohdentaa. Kannattaa lähteä liikkeelle tutustumalla ydinasiakasryhmään. Mitä he harrastavat, lukevat ja katsovat? Missä he liikkuvat ja mihin aikaan? Miten heitä kannattaa puhutella?


Erilaiset yritysrekisterit, joita aloittavalle yrittäjälle tuputetaan puhelimitse, eivät välttämättä tuo asiakkaita. Sen sijaan kannattaa alusta alkaen kerätä omaa kanta-asiakasrekisteriä ja pyytää asiakkailta markkinointilupa. Muista perehtyä tietosuoja-asetukseen. Se kannattaa tehdä lukemalla Yrittäjän tietosuojaopas. Kerran saaduille asiakkaille lisämyynti on aina edullisempaa kuin uusien asiakkaiden hankinta.

Internet ja sosiaalinen media kannattaa ottaa haltuun.

 
Uuden yrittäjän markkinoinnin muistilista:

 1. Markkinointiin panostaminen on muistettava jo rahoitushakemuksia ja budjettia tehdessä – älä tingi siitä.
   
 2. Valitse yrityksellesi nimi, joka toimii hyvin verkossa ja jonka domain-osoite on vapaana. Hanki domain-osoitteen mukainen sähköposti. Silloin näytät ammattimaiselta ja suuremmalta yritykseltä, vaikka toimisit yksinkin. Käytännössä domainin varaamisen hoitavat puolestasi esimerkiksi kotisivuja tekevät ja hallinnoivat yritykset, joita löydät esimerkiksi tekemällä verkon hakukoneessa haun verkkotunnuksen varaaminen.
   
 3. Ihmiset ovat internetissä, joten tee kotisivut, jotka palvelevat asiakkaasi tarpeita. Panosta kikkailun sijaan selkeyteen, suosi tiivistä ilmaisua uuvuttavan viisastelun sijaan. On tärkeää, että sivusto toimii myös mobiililaitteilla. Kuvat ja videot kruunaavat sivustosi. Tämä kaikki vaatii hieman vaivaa ja pikkuisen rahaa, mutta kallista se ei ole.
   
 4. Hoida sosiaalinen media hyvin, sillä siellä sana leviää. Muista päivittää some-kanaviisi säännöllisesti jotain mielenkiintoista. Omille postauksille voi ostaa myös lisänäkyvyyttä.
   
 5. Selvitä, ketkä ovat kilpailijoitasi ja mitä he tekevät. Miten erottaudut heistä asiakkaan näkökulmasta? Miksi juuri sinulta ostettaisiin? Mitä uutta tai parempaa sinä tarjoat?
   
 6. Selvitä korkein mahdollinen hinta, jonka asiakasryhmäsi olisi halukas maksamaan. Älä alihinnoittele, sillä volyymit ovat alussa usein pienet. Hinta ei ole aloittavalle yrittäjälle ensisijainen kilpailuvaltti.
   
 7. Pienimuotoinenkin markkinatutkimus auttaa ja maksaa oletettavasti itsensä takaisin.
   
 8. Liitä yrityksesi Google My Business -palveluun.
   
 9. Kun pääset alkuun, tutustu Google Adsiin, jonka avulla voit ohjata hakutuloksia nettisivuillesi. Tutusty myös dataohjautuvaan markkinointiin eli asiakkaan profilointiin, käyttäytymiseen ja internetiin jättämiin jälkiin perustuvaan kohdennettuun digimarkkinointiin.
   
 10. Asetu asiakkaasi nahkoihin. Mainos näkyvälläkään paikalla ei tuo asiakkaita, jos et tarjoa jotain uutta ja kiinnostavaa. Mieti jokaisen markkinointitoimenpiteen kohdalla — lehti- tai tv-mainos, flyer, pinssi tai somekampanja — missä asiakkaasi näkee mainoksen ja mikä on reaktio, jonka haluat saavuttaa? Printtimainokset toimivat edelleen, mutta onko se juuri sinun asiakasryhmällesi oikea väline?
   
 11. Luo uusia kontakteja, mutta käytä myös vanhoja kontaktejasi. Asiakkaat ovat ihmisiä, ja ihminen suhtautuu tuttuun eri tavoin kuin tuntemattomaan.
   
 12. Digiaikanakin käyntikortit ovat edelleen toimiva yhteistietojen vaihdon väline. Ne ovat edullisia eivätkä katoa puhelimen mukana.

 

Suomen Yrittäjät järjestää koulutusta muun muassa tietosuoja-asetukseen ja hakukoneoptimointiin liittyen. Myös uusyrityskeskuksista löytyy apua markkinointiin jo liiketoimintasuunnitelman tekovaiheessa.

Uudellamaalla starttirahaa saaneiden yrittäjien kannattaa hyödyntää myös Startti-Plus-palvelu. Siinä laadit suunnitelman yrityksesi kannattavuuden,kasvun, myynnin sekä markkinoinnin kehittämiseksi yhdessä asiantuntijan kanssa. Palvelu on sinulle maksuton. 
Lisätietoja https://uusyrityskeskus.fi/minustako-yrittaja/starttiraha/

 

Lue yrittäjän tarina siitä, miten markkinointi on auttanut yritystoiminnan alkuvaiheessa >>

Mitä kaikkea tulee muistaa, kun perustaa verkkokauppaa? Yrittäjät kertovat >>

 

Päivitetty 3/2021