Etusivu > Yrittäjän ABC > Perustietoa Yrittajyydesta > Yrityksen Perustaminen

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrityksen kirjanpito

Virheellinen kirjanpito voi tulla kalliiksi — ammattiapu kannattaa

Yritystoiminnassa kannattaa keskittyä siihen, mitä osaa parhaiten. Kirjanpito on yksi niitä asioita, joka kannattaa ulkoistaa – sillä säästät aikaa ja vältät harmaita hiuksia.

Aloittavan yrittäjän ensimmäisiä tärkeitä toimenpiteitä on etsiä itselleen hyvä kirjanpitäjä. Kaikkia yrityksiä sitoo kirjanpitovelvollisuus, jota puolestaan määrittelee kirjanpitolaki. Jos lakia ei tunne kunnolla ja kirjanpidon tekee itse, saattaa tapahtua virheitä, kuten vääriä kirjauksia tai unohdettuja ilmoituksia. Nämä voivat koitua lopulta kalliiksi.

Ammattilainen tekee kirjanpidon nopeasti ja tarkasti, ja siitä säästyvän ajan voit käyttää omien palvelujen ja tuotteiden kehittämiseen ja myymiseen — siis yritystoiminnan ytimeen.

Ammattilaisesta voi olla hyötyä myös siinä vaiheessa, kun pöydän toisella puolella istuu pankinjohtaja tai sijoittaja, jolta haet rahoitusta. Ulkopuolisen kirjanpitäjän käyttäminen lisää uskottavuutta, ja samalla sinulla on rinnallasi joku, jolta voit kysyä neuvoa missä tahansa yrityksen taloudenpitoa koskevissa asioissa.
 

Mistä löytää kirjanpitäjä?

Ala on kirjava. Jos et tunne etevää kirjanpitäjää, turvallinen tapa löytää osaava henkilö on käyttää esimerkiksi Taloushallintoliiton sivuilta löytyviä auktorisoituja tilitoimistoja tai KLT-tutkinnon (kirjanpidon ja laskennan tutkinto) suorittanutta kirjanpitäjää.

Auktorisoitua (valtuutettua) tilitoimistoa valvotaan: sen on toimittava lakien ja hyvän tilitoimistotavan mukaisesti. Auktorisoinnin etuja on myös se, että toimijalla on vastuuvakuutus virheiden varalle. Niitäkin voi sattua, koska kirjanpitäjätkin ovat vain ihmisiä.

Luotettavia kontakteja saat myös muun muassa uusyrityskeskuksista.

Tilitoimistot tarjoavat nykyisin monenlaisia palveluita. Jos haluat esimerkiksi myöhemmin ulkoistaa palkanlaskennan ja -maksatuksen, kannattaa varmistaa sen saatavuus etukäteen.

Tilitoimistoista saa myös tukea yrityksen talousjohtamiseen — tällöin toimialatuntemus voi olla hyväksi. Jos tarvitset kuitenkin vain pelkän lakisääteisen kirjanpidon, eikä alaasi kuulu erityispiirteitä, toimialatuntemuksella ei ole niin suurta väliä.

Sähköisen taloushallinnon ohjelmat ja erilaiset pilvipalvelut auttavat pysymään ajan tasalla yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Niiden avulla tositteiden ja töiden jakaminen tilitoimiston tai kirjanpitäjän kanssa on helppoa.
 

Vaikka hyvä kirjanpitäjä on yrittäjän parhaita kavereita, kirjanpidosta on hyvä tietää jotain itsekin. Muista ainakin nämä:

 • Tee tilitoimiston tai kirjanpitäjän kanssa kirjallinen sopimus, jossa on selvästi määritetty, mitkä asiat ovat kirjanpitäjän vastuulla, mitkä sinun. Auktorisoiduilla tilitoimistoilla on Taloushallintoliiton laatima sopimuspohja. Lue sopimus huolella läpi ja kysy, jos et ymmärrä.
   
 • Tee tositteisiin, kuten kuitteihin, selkeät merkinnät siitä, mitä tosite koskee. Jos kyseessä on esimerkiksi edustuskulu, merkitse ketä on ollut mukana ja miksi heitä on kestitty. Mikäli käytössäsi on sähköinen taloushallintajärjestelmä, riittää kun tarkennukset ovat siellä tallessa.
   
 • Säilytä alkuperäiset laskut kuittien lisäksi, sillä laskuista näkyy mm. arvonlisäveron osuus.
   
 • Tilinpäätös, toimintakertomus, kirjanpidot, tililuettelo sekä luettelo kirjanpidoista ja aineistoista on säilytettävä vähintään 10 vuotta tilikauden päättymisestä.
   
 • Tilikauden tositteet, liiketapahtumia koskeva kirjeenvaihto sekä muu mahdollinen liiketapahtumia varmentava kirjanpitoaineisto on säilytettävä vähintään 6 vuotta sen vuoden lopusta lukien, jonka aikana tilikausi on päättynyt.

 
Juttuun on haastateltu Taloushallintoliiton toimitusjohtajaa Antti Soroa, joka on itse myös yrittäjä.