Etusivu > Yrittäjän ABC > Perustietoa Yrittajyydesta > Yrityksen Perustaminen

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrityksen laskutus kuntoon

Pikaohjeet uudelle yrittäjälle

Yrityksesi laskutus pitää panna kuntoon jo ennen toiminnan käynnistämistä. Tässä pikaohjeet asioista, jotka uuden yrittäjän tulee tietää laskutuksesta.


Maksuaika

Lasku on hyvä lähettää välittömästi sen jälkeen, kun olet toimittanut asiakkaallesi tuotteen tai palvelun. Kun laskutat nopeasti, annat ammattimaisen kuvan yrityksestäsi – ja samalla varmistat, että sinulle kuuluvat rahat eivät makaa muiden tileillä korkoa kasvamassa.

Lain mukaan laskun maksuehto saa olla enintään 30 päivää, mutta osapuolet voivat myös sopia maksuehdoksi enintään 60 päivää. Tavallisesti maksuun annetaan aikaa 14—30 päivää. Kassavirran turvaamiseksi pienyrittäjän kannattaa pyrkiä neuvottelemaan mahdollisimman lyhyt maksuaika, jopa 7 päivää.


Miten laskutan?

Yhä useammat yritykset, yhteisöt ja viranomaiset ottavat vastaan vain verkkolaskuja. Se on kustannustehokas ja varma tapa, sillä verkkolaskussa on valmiina laskuun vaadittavat tiedot. Internetin kautta lähetettävät verkkolaskut ovat heti molempien osapuolten taloushallinnon järjestelmissä eikä ole vaaraa, että lasku jää lojumaan hyväksyjän työpöydälle.

Suomessa on pankkien lisäksi useita verkkolaskujen välittäjiä, joiden hinnoitteluperiaatteissa on eroja. Eroja on myös siinä, miten ne sopivat isommalle tai pienemmälle yrittäjälle tai miten ne toimivat yhteen eri pankkien järjestelmien kanssa. Eri toimijoiden käytäntöihin kannattaa siksi perehtyä kunnolla. Aloittavalle yrittäjälle oman pankin kautta välitettävä verkkolasku on helpoin tapa. Tarkista, mitä käytäntöjä arkistoinnissa noudatetaan, jos vaihdat pankkia.

Iso osa yrityksistä hyväksyy myös sähköpostilla pdf-muodossa lähetettävän laskun. Jotkut ottavat vastaan myös paperilaskuja, mutta ne pitää usein lähettää erillisen laskutuspalvelun skannattavaksi. Se tietää aina pientä viivettä laskutuksessa ja tuo postituskuluja.

Verkosta löytyy valmiita laskupohjia, mutta usein saat toimivimman muokkaamalla niitä tai tekemällä alusta asti oman, tarpeidesi pohjalta – kun vain huolehdit, että laskussa on kaikki tarvittavat tiedot.

Laskutuksen voi antaa myös verkossa toimivien laskutuspalvelujen huoleksi. Ne veloittavat palvelumaksuna muutamia prosentteja laskujen loppusummasta.
 

Laskuun vaadittavat tiedot

Laskussa pitää olla mukana seuraavat tiedot:

 • laskun antamispäivä
 • juokseva tunniste
 • myyjän arvonlisäverotunniste (Y-tunnus)
 • ostajan arvonlisäverotunniste käännetyn verovelvollisuuden tilanteissa ja yhteisökaupassa
 • myyjän ja ostajan nimi ja osoite
 • tavaroiden määrä ja luonne sekä palvelujen laajuus ja luonne
 • tavaroiden toimituspäivä, palvelujen suorituspäivä tai ennakkomaksun maksupäivä
 • veron peruste verokannoittain ja yksikköhinta ilman veroa ja hyvitykset ja alennukset (jos eivät yksikköhinnassa)
 • verokanta
 • suoritettavan veron määrä
 • verottomuuden tai käännetyn verovelvollisuuden peruste
 • muutoslaskussa viittaus aikaisempaan laskuun

 
Huolehdi laskujen arkistoinnista

Yrittäjän on säilytettävä kirjanpitoon liittyvä aineisto kuusi vuotta sen kalenterivuoden lopusta, jonka aikana tilikausi päättyy. Käytit sitten verkkolaskua, pdf-laskua tai paperilaskua, huolehdi että niistä siirtyy tosite myös kirjanpitoosi. Sähköisessä muodossa oleva tosite riittää, mikä mahdollistaa paperittoman kirjanpidon ja arkistoinnin.

 
Muista myös perintä!

Lähetettyjä laskuja ei saisi hävittää. Virheellisestä laskusta tehdään hyvityslasku ja sitten uusi lasku.

Varaudu myös tilanteisiin, että asiakas ei maksa. Viivästyneen maksun perään voi kysellä epävirallisestikin, ja virallisemman maksumuistutuksen voi lähettää 14 päivän kuluttua eräpäivästä. Kahden maksumuistutuksen jälkeen asian voi siirtää perintätoimistolle. EU:n maksuviivästysdirektiivi mahdollistaa 40 euron vakiokorvauksen yritysten välisessä laskutuksessa, jos laskua ei ole maksettu eräpäivänä. Vakiokorvaus on eri asia kuin viivästyskorko.