Etusivu > Yrittäjän ABC > Perustietoa Yrittajyydesta > Yrityksen Perustaminen

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrityksen perustamisilmoitus

Kuinka täytän yrityksen yrityksen perustamisilmoituksen — 8 oleellista asiaa

Yrityksen perustamisilmoituksen täyttäminen on varsin teknistä työtä, mutta muutama vinkki on paikallaan. Tärkeintä on nimen miettiminen.

Yritystoiminnan aloittaminen edellyttää pääsääntöisesti yrityksen rekisteröimistä varten kaupparekisteriin. Ilmoitus annetaan perustamisilmoituksella. Samalla voi ilmoittautua myös tarvittaviin Verohallinnon rekistereihin (arvonlisäverovelvollisten rekisteri, ennakkoperintärekisteri ja työnantajarekisteri).

 
1.Yrityksen nimi

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, yrityksellä niitä voi olla vain yksi. Nimen miettimiseen pitääkin käyttää aikaa ja vaivaa. Listaa ehdokkaita, kysy kavereilta, hylkää ja myllytä, makustele vaihtoehtoja.

Moni toiminimiyrittäjä nimeää yrityksensä itsensä mukaan, ja joillain toimialoilla yrityksen henkilöityminen onkin plussaa. Toisaalta, kun toiminta kasvaa ja yritykselle tarvitaan lisää näkyvyyttä ja markkinoita, hieman pidemmälle viety ajattelu kannattaa. Iskevä nimi herättää jo paljon enemmän kiinnostusta: Klapi & Halko jää varmasti paremmin mieleen kuin Toiminimi Timo Holopaisen Polttopuukuljetus.

Jos yritystä jossain vaiheessa yritetään myydä, vahva henkilöityminen tai paikkasidonnaisuus — Toiminimi Erkki Tattari tai Puolangan putki — vähentävät sen houkuttelevuutta.

Mieti, voitko käyttää yrityksen nimeä markkinoinnin ja brändäyksen välineenä sitä hieman väännellen. Jos yritys tähyää kansainvälisille markkinoille, kannattaa tarkistaa, mitä eri sanat tarkoittavat eri kielillä. Samalla kun rekisteröit nimen, kannattaa varata myös verkko-osoite  ja sosiaalisen median tunnukset firman nimelle.

Yrityksellä ei voi tietenkään olla samaa tai liian samankaltaista nimeä kuin muilla yrityksillä, joten Patentti- ja rekisterihallitus/Yrityksen nimipalvelusta tai Yritystietojärjestelmästä voit tarkastella vaihtoehtoja. Vaikka yrityksen perustaminen siintäisi vasta vuosien päässä, voit varata nimen käyttöösi jo etukäteen.
 

2. Aputoiminimet

Jos yrityksen sisällä on erilaisia toimintoja, joskus aputoiminimet voivat olla perusteltuja markkinoinnin helpottamiseksi. Esimerkiksi ravintolayhtiöllä voi olla aputoiminimiä eri konseptilla toimivia ravintoloita varten.
 

3. Kotipaikka

Toiminimiyrityksen kotipaikka on aina yrittäjän kotikunta. Kommandiitti- tai osakeyhtiössä se voi olla muuallakin – tästä voi olla hyötyä esimerkiksi erilaisia alueellisia tukia haettaessa.
 

4. Rekisteröinti

Toiminimen voi rekisteröidä sähköisesti. Rekisteröinti tehdään Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin. Sähköinen rekisteröinti on edullisempaa kuin rekisteröinti paperilomakkeella. Henkilöyhtiön (kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö) ja osuuskunnan voi toistaiseksi rekisteröidä vain paperilomakkeella. Osakeyhtiön perustaminen sähköisesti YTJ-palvelussa on mahdollista vain, jos osakepääoma on nolla euroa.

5. Yhteystiedot

Jos haluat välttää myyntipuheluita, perustamisilmoituksen julkisiin yhteystietoihin ei kannata laittaa muuta kuin postiosoite. Sen sijaan kohdassa, jossa kysytään lisätietojen antajaa, on hyvä kertoa kattavasti omat yhteystiedot viranomaisia varten.
 

6. Tilikausi

Tilikaudeksi kalenterivuosi on usein selkeä valinta. Mutta jos yritystoiminta on kausiluonteista (esimerkiksi laskettelukeskus tai venevuokraus), voi olla järkevää määrittää tilikausi toiminnan syklin mukaan päättymään esimerkiksi keväällä, kesällä tai syksyllä vuodenvaihteen sijaan.
 

7. Päätoimiala

Yrityksellä on oltava joku päätoimiala, jota se pääasiallisesti harjoittaa. Päätoimiala ilmoitetaan Verohallintoon. Toimiala otetaan täydellisenä perustamissopimukseen/yhtiöjärjestykseen/osuuskunnan sääntöihin. Yksityinen elinkeinonharjoittaja ilmoittaa täydellisen toimialan perustamisilmoituksella kaupparekisteriin. Toimialan tulee olla totuudellinen, siihen tulee ottaa kaikki ne alat, joilla yritys toimii tai suunnittelee toimivansa tulevaisuudessa.  Liian lavea toimiala saattaa vaikeuttaa yrityksen nimen rekisteröintiä.

 

8. Käy lopuksi lomake läpi asiantuntijan kanssa

Perustamisilmoituksen täyttö on suhteellisen helppoa, mutta ennen sen lähettämistä lomake kannattaa käydä läpi yhdessä yritysneuvojan tai kirjanpitäjän kanssa, jotta ruksit ovat oikeissa kohdissa. Näin välttyy turhilta yllätyksiltä ja lisäselvityspyynnöiltä.

 

Muista liitteet:

Perustamisilmoituksen liitteeksi tarvitaan

  • Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö: yhtiösopimus.
  • Osakeyhtiö: perustamissopimus ja yhtiöjärjestys.
  • Osuuskunta: perustamissopimus ja osuuskunnan säännöt.

Lisäksi täytetään henkilötietolomake.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ja osakeyhtiö, jonka osakepääoma ja osakkeiden merkintähinta on 0 euroa, voivat tehdä ilmoituksen sähköisesti YTJ-palvelussa. Palvelu muodostaa osakeyhtiölle perustamissopimuksen ja yhtiöjärjestyksen.

Kaikki tarvittavat lomakkeet löytyvät mm. Yritystietojärjestelmästä sekä Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta.