Etusivu > Yrittäjän ABC > Taloushallinto Ja Maksut > Maksut Ja Maksaminen

Etsi

SEPA-tietopaketti

 

Yhtenäinen euromaksualue (Single Euro Payments Area, SEPA) käynnistyi 28.1.2008. SEPA-alueella pankit ja asiakkaat voivat käyttää samoja järjestelmiä kaikkien euromääräisten maksujensa hoitamiseen maan sisällä tai toiseen yhtenäisen euromaksualueen maahan. Siirtymäaika on kolme vuotta, ja siirtymäkausi käynnistyy yhtä aikaa 27 EU-maassa, Islannissa, Norjassa, Liechtensteinissa sekä Sveitsissä.

 

SANASTOA – SEPA, IBAN, BIC 

SEPA on lyhenne sanoista Single Euro Payments Area, yhtenäinen euromaksualue. Alueeseen kuuluvat kaikki 27 EU-maata sekä Islanti, Liechtenstein, Monaco, Norja ja Sveitsi.

 

Kansainvälinen tilinumero IBAN (International Bank Account Number) ja pankin tunniste BIC (Bank Identifier Code) korvaavat suomalaisen tilinumeron käytön maksamisessa.

 

Suomi siirtyi tilisiirroissa SEPA-aikaan ensimmäisten maiden joukossa. Kansalliset maksustandardit ovat korvautuneet SEPA-standardilla ja tilinumerot ovat kansainvälisessä IBAN-muodossa.

 

Suurista muutoksista on jäljellä enää kotimaisen suoraveloituksen päättyminen alkuvuodesta 2014. Suoraveloituksesta siirrytään ensisijaisesti e-laskuun ja suoramaksuun.

 

SUORAVELOITUS

 

Suomessa toimivilla pankeilla on valmiudet veloittaa SEPA-suoraveloituksia maksajien tileiltä marraskuun 2010 alusta alkaen.

 

SEPA-suoraveloitus soveltuu hyvin rajat ylittävään maksamiseen. Se eroaa suomalaisesta suoraveloituksesta mm. siten, että suoraveloitusvaltakirjat annetaan laskuttajalle, joka myös hallinnoi valtakirjarekisteriä. Maksajan pankilla ei ole tietoa valtakirjan olemassaolosta kuten tähän asti.

 

Yhtenäiseen euromaksualueeseen SEPAan siirryttäessä suomalainen suoraveloitus päättyy alkuvuodesta 2014.  Pankkien ja laskuttajien tavoitteena on korvata suomalainen suoraveloitus uudella vastaavalla palvelulla siten, että kuluttaja-asiakkaiden ei itse tarvitse tehdä asialle mitään. Laskuttajat ja pankit kertovat myöhemmin suoraveloitusasiakkailleen miten muutos tapahtuu.

 

Lisätietoja:

 


Päivitetty 8.4.2013