Etusivu > Yrittäjän ABC > Taloushallinto Ja Maksut > Taloushallinto

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kirjanpito

Kirjanpidon tärkein tehtävä on tuottaa tietoa yritykselle itselleen.

Tuloslaskelma kertoo toiminnan tuloksellisuuden, tase kertoo muun muassa vakavaraisuudesta ja maksuvalmiudesta. Kirjanpidon perusteella tai sen lukuja hyödyntäen voidaan myös tehdä muuta yrityksen toimintaa palvelevaa laskentaa – kassavirtalaskelmia ja -ennusteita, budjetteja, asiakaskannattavuuslaskelmia ja niin edelleen.

Kirjanpito on kuin päiväkirja, joka tuottaa tärkeää tietoa yrityksen taloudesta ja tilasta myös ulkoisille sidosryhmille.

Muista ainakin nämä

  • Tee tilitoimiston tai kirjanpitäjän kanssa kirjallinen sopimus, josta käy selkeästi ilmi, mitkä asiat ovat kirjanpitäjän vastuulla ja mitkä sinun. Yleensä yksityiskohdat käydään läpi kirjanpidon aloituskokouksessa kirjanpitäjän ja yrittäjän välillä.
  • Merkitse kaikkiin kuitteihin ja tositteisiin selkeästi, mitä ne koskevat. Esimerkiksi edustus- kulukuitteihin kannattaa merkitä osallistujat ja selite, miksi heitä on kestitty.
  • Säilytä alkuperäiset laskut kuittien lisäksi, sillä niistä näkyy muun muassa arvonlisäveron osuus. Jos käytät sähköistä kirjanpitoa, voit skannata laskut ja kuitit ja heittää alkuperäiset sen jälkeen pois.
  • Tilinpäätös, toimintakertomus, kirjanpidot, tililuettelo sekä luettelo kirjanpidoista ja aineistoista on säilytettävä vähintään 10 vuotta tilikauden päättymisestä. Jos aineistosi on sähköisessä muodossa ja kahtena kappaleena, säilytä toista kappaletta työpaikallasi ja toista kotonasi.
  • Tilikauden tositteet on säilytettävä vähintään 6 vuotta sen vuoden lopusta lukien, jonka aikana tilikausi on päättynyt.
  • Suomen Yrittäjät suosittelee, että jokaisella yrityksellä on kirjanpitäjä. Kirjanpitäjän ja sähköisen taloushallinnon yhdistelmä pitää sinut ajan tasalla yrityksesi taloudesta ja sen ansiosta säästät aikaa ja vaivaa. Näin kirjanpitoaineisto on aina tallessa ja tiedät, kenen puoleen kääntyä pulmatilanteissa. Lue lisää Yrittäjän digioppaasta.

 

Tutustu Yrityksen kirjanpito-oppaaseen, joka kertoo yrittäjälle maanläheisellä tavalla, mistä kirjanpidossa on kysymys.

>> Yrityksen kirjanpito-opas

Päivitetty 20.11.2020