Etusivu > Yrittäjän ABC > Tyonantajan Abc > Tyontekijan Palkkaaminen > Rekrytointi

Etsi

Ensimmäisen ulkopuolisen rekrytointi

Tekstin on laatinut Uranus Oy.

Yrittäjyyden olennaisiin kysymyksiin kuuluu, toimiako yksinyrittäjänä vai pitääkö selvänä tavoitteena työnantajaksi pääsemistä ja yrityksen kasvattamista. Useimmiten yritykset lähtevät liikkeelle siten, että yrittäjä on ainoana henkilönä toiminnassa mukana. Lisäksi käynnistämisvaiheessa on luultavasti muutama luotettava tuttava tai perheenjäsen talkoohengessä avustamassa ja tekemässä ideointia tukevaa työtä. Jos aloitettu toiminta perustuu ideaan, jolla näyttää olevan selkeästi enemmän kysyntää kuin yrittäjä alunperin oletti, on pohdittava vakavasti kasvua.

Pohdinta voi perustua seuraaviin peruslähtökohtiin:

Idea on niin hyvä, että sitä aletaan ennen pitkää jäljitellä. Häviänkö markkinoilta, jos mukaan tulee joku isompi peluri? Pystynkö toimimaan menestyksellisesti yksin, vaikka kilpailutilanne olennaisesti koventuu?

Pitäisikö minun heti lähteä hakemaan kumppania, joka tulisi mukaan ja jonka kanssa varmistaisin kasvun? Minkälainen tämän kumppanin pitäisi olla? Onko parempi antaa kumppanille vetovastuu kasvusta ja jäädä tekemään vain sitä, mitä parhaiten osaa ja mitä haluaa tehdä? Kasvaminen muuttaa yrittäjän toimenkuvaa vääjäämättä!

Pohdinta voi tuottaa seuraavia tuloksia:

Jos teet vain yksin, et kasva etkä voi hyödyntää markkinanäkymää. Jos kilpailijoita tulee ja kilpailu kovenee, mahdollisuutesi on pärjätä vain pidentämällä päivää. Mikä on todennäköinen lopputulos? Nääntyminen ennen pitkää.

Jos haluat lähteä kasvuun ja kovenevaan kilpaan mukaan, pohdi seuraavia:

Missä minä olen parhaimmillani? Miten voin varmistaa, että saan tehtyä juuri sitä työtä, jonka osaan? Mikä on tällä hetkellä tekemistäni asioista rasittavinta tai turhauttavinta? Kuka sen voisi tehdä, jopa innostuneesti? Kenen hoitoon se kannattaisi uskoa?

Esimerkiksi moni pienyrittäjä hoitaa itse kirjanpitoa. Se saattaa olla yrittäjälle aikaa vievää ja vastenmielistäkin työtä, ja siinä tehty virhe kertautuu aikaa vievänä korjaustyönä myöhemmin. Tällaisessa tapauksessa kannattaa harkita kirjanpidon siirtämistä ammattilaiselle. Se maksaa yllättävän vähän ja säästää mieliharmeilta myöhemmin. On myös paljon levollisempaa hoitaa yritystoimintaa, jos tietää, ettei tulevissa verotarkistuksissa tule yllätyksiä.

Jos taas olet idean isä tai äiti, olet teknisesti hyvä, mutta asiakaspalvelu ja myynti eivät ole leipälajejasi, harkitse myyjän palkkaamista. Hyvän myyjän löytäminen vie yritystä eteenpäin nopeammin kuin mikään muu. Älä siis unohda yrittämisen merkittävää tosiasiaa: ilman tuloksellista myyntiä ei ole mitään!

Parhaimmillaan innostuneet ja motivoituneet työntekijät kehittävät yritysideaa ja yritystoimintaa aktiivisesti eteenpäin. Ilman kontaktia asiakkaisiin ja ilman yhteistä tekemistä liiketoiminta ei yleensä kehity. Mitä useampaan asiakkaan saat kontaktin, sitä enemmän saat kehitysvaikutteita. Mitä useampi innostunut on yrityksesi ympärillä, sitä useammin syntyy ideoita, jotka vievät firmaasi eteenpäin. Ole henkilöstön kasvattamisessa mieluummin riskinottohaluinen kuin varovainen. Se todennäköisesti kannattaa yllättävän nopeasti.

Jos päätät lähteä kasvamaan, tässä muutamia ideoita:

Päätä ensin, mihin työhön ensimmäinen ulkopuolinen kannattaa palkata. Mieti, minkälainen henkilö olisi sinulle ihanteellinen. Muista, että kokopäiväisen ihmisen palkkaaminen maksaa vuodessa huomattavan summan. Pohdi siis tuottaako uusi rekrytointi varmasti tuon summan ja jonkin verran enemmän.

Jos olet varma että tuottaa, sinun pitää löytää oikea henkilö ja varoa virhevalintaa.

Jos et ole varma kokoaikaisen työntekijän tarpeesta, voit harkita myös osa-aikaista tuntityöntekijää.

Miten saat helposti osa-aikaisen tai väliaikaisen työntekijän?

Opiskelijat tekevät nykyisin usein töitä opiskelun ohella. Onko lähellä sopivaa oppilaitosta, josta saisit alallesi motivoituneen työntekijän osa-aikatyöhön? Ilmoituslappu oppilaitoksen ilmoitustaululle ei maksa mitään. Oppilaitoksen toimistohenkilökunta palvelee tässä usein mielellään, jotta oppilaat työllistyisivät. 

Tuttavapiiristä saattaa löytyä joku, jonka tunnet hyvin ja tiedät siten epäonnistumisen riskin pieneksi. llmoitus yrityksen ikkunassa tai kassalla toimii yllättävän hyvin. Kokeile! Tee kuitenkin siistiä jälkeä.

Astetta vakavampi ja kalliimpi ratkaisu

Työvoimaa vuokraavat yritykset ovat rekrytoinnin ammattilaisia ja osaavat etsiä päteviä tekijöitä. Jos et ole tyytyväinen, työntekijä voidaan vaihtaa toiseen helposti ja nopeasti. Työvoimaa vuokraavat yritykset ovat oiva keino, jos et itse osaa haastatella ihmisiä ja arvioida, kuka olisi hyvä työntekijä. Tässä tavassa on myös se etu, että työvoimaa vuokraavat yritykset vievät rekrytointiprosessin hyvin pitkälle. Sinulle jää valittavaksesi työntekijä jo valmiiksi haastatellusta valiojoukosta. Tällä tavalla saat sopivan työntekijän helposti ja nopeasti. Monessa muussa rekrytointitavassa joudut odottelemaan paljonkin, ennen kuin haluamasi henkilö pääsee aloittamaan. Tapa voi äkkipäätä vaikuttaa kalliilta, mutta se säästää ajanhukalta ja epäonnistuneelta rekrytoimiselta.

Työvoimatoimisto on edullinen työvoiman hankintalähde. Voit ottaa yhteyttä työvoimaneuvojaan, kertoa tarpeesi ja pyytää lähettämään muutama sopiva työnhakija. Näin voitat aikaa ja saat todennäköisesti henkilön, joka on kiinnostunut yrityksesi tarjoamasta työmahdollisuudesta.

Vaativampi taso rekrytoinnissa

Laita paikallislehteen tai internetiin ilmoitus, jossa haet työntekijää. Lehti-ilmoituksen kokoa rajoittaa usein palstamillimetrien hinta, joten siinä voidaan kertoa työtehtävästä vain pintapuolisesti.

Internetiin saadaan samalla kustannuksella yleensä isompi ilmoitus, jossa voidaan kuvailla tarjolla olevaa työtä, hakijalta toivottavia ominaisuuksia sekä työpaikkaa tarkemmin. Näin hakija saa tarkemman ja realistisemman kuvan haettavana olevasta paikasta. Jos yritykselläsi on verkkosivut, voit liittää ilmoitukseen linkityksen niille. Näin hakija saa seikkaperäistä tietoa yrityksestäsi, palveluistasi ja tuotteistasi.

Tutustu Uranuksen työnantajapalveluihin osoitteessa www.uranus.fi

 

Päivitetty heinäkuu / 2018