Etusivu > Yrittäjän ABC > Verotus > Ajankohtaista Verotuksessa

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Verotusmenettelyn muutoksia 2019

Vuoden 2019 verotusmenettelyssä tulee monelle ensi kertaa sovellettavaksi joukko voimaan tulleita uudistuksia. Kokosimme niistä alle keskeisimpiä yhtiöiden ja henkilöiden verotuksessa.

Verokortit

Jatkossa käytössä ei ole enää sivutulo-, freelancer- tai portaikkoverokorttia. Lisäksi erottelu pää- ja sivutoimen palkan välillä on poistunut.

Verokortti on jatkossa kopioitavissa ja sama kortti voi olla useilla palkanmaksajilla. Palkansaajan on seurattava verokorttiin merkityn tulorajan täyttymistä, mikäli maksajia on useita. Mahdolliset muutokset verokorttiin voi tehdä OmaVero-palvelussa.

Veroilmoitukset

Yhteisöt jättävät jatkossa tuloveroilmoituksen sähköisesti OmaVerossa. Veroilmoituksen voi antaa paperilla vain erityisestä syystä.

Henkilöillä veroilmoituksen ulkoasuun tulee muutoksia ja korjaukset tehdään eri tavalla kuin ennen. Korjaukset ja muutokset tulee tehdä OmaVerossa tai paperilla erillisellä lomakkeella.

Paperilla jätettävän veroilmoituksen on jatkossa oltava perillä Verohallinnossa viimeistään määräpäivänä. Aiemmin riitti, että ilmoitus oli jätetty viimeistään määräpäivänä postin kuljetettavaksi.

Verotus päättyy verovelvolliskohtaisesti

Jatkossa verotus päättyy, kun verotus on toimitettu. Verotuksen päättymispäivä ilmoitetaan verotuspäätöksessä. Mikäli verovelvollinen ei korjaa veroilmoitusta tai Verohallinto ilmoita verotuksen jatkumisesta, verotus päättyy verotuspäätöksessä merkittynä päivänä. 

Jos korjaat veroilmoitusta, Verohallinto lähettää uuden korjatun verotuspäätöksen, jossa ilmoitetaan uusi verotuksen päättymispäivä.

Täydentävä verotuspäätös

Uusi täydentävä verotuspäätös annetaan tilanteessa, jossa verovelvollinen ilmoittaa sellaisen verotukseen vaikuttavan uuden tiedon, johon verotus ei ole aiemmin perustunut.

Verotus päättyy pääsääntöisesti nykyistä aiemmin – jäännösverot ja palautukset aikaistuvat

Lakimuutos ja verottajan yhtenäistyvät tietojärjestelmät nopeuttavat verotuksen valmistumista. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että myös jäännösverojen eräpäivät ja veronpalautusten maksupäivät aikaistuvat.

Yhteisöiden jäännösvero on suoritettava verotuksen päättymiskuukautta seuraavan toisen kuukauden kolmantena päivänä. Yhteisön veronpalautus maksetaan verotuksen päättymiskuukautta seuraavan toisen kuukauden viides päivä.

Henkilön jäännösvero on suoritettava verotuksen päättymistä seuraavan toisen (1. erä) ja neljännen (2.erä) kuukauden ensimmäinen päivä. Veronpalautus maksetaan verotuksen päättymiskuukautta seuraavan toisen kuukauden kolmas päivä.

Lisätietoja muutoksista www.vero.fi