Pia Hirvonen
– Viestintäyrittäjä Pia Hirvonen miettii ja ennakoi, mitä osaamista alalla tarvitaan 5–15 vuoden kuluessa. Kuva: Veera Korhonen.

Pia Hirvonen: ”Käytän kävelylenkit ja odottelun opiskeluun”

Pia Hirvonen varaa työpäiviinsä aikaa kouluttautumiseen ja seuraa tarkasti, mitä osaamista toimialalla tarvitaan 5-15 vuoden kuluessa.

Pia Hirvosen, 51, polku satakuntalaisen viestintäyritys Kumppanian osakkaaksi on monipolvinen. Vaikka yrittäjäksi ryhtyminen 25-vuotiaana tapahtui hänen omien sanojensa mukaan ”vahingossa”, kaikilla elämänvaiheilla on ollut merkitystä. Ensimmäinen yritys toimi majoitus- ja ravintola-alalla.

– Olen kotoisin työläisperheestä. Arvelen, että se on yrittäjälle hyvä pohja: olen oppinut tekemään kovasti töitä, ja se on ilman muuta vahvuus, Hirvonen sanoo.

Saamansa kuulovamman vuoksi hän joutui vaihtamaan alaa ja hakeutui uudelleenkoulutukseen.

Viestinnän opiskelu ammattikorkeakoulussa sysäsi uudelle uralle. Yrittäjän elämä osoittautui juuri sopivaksi hänen luonteelleen:

– Pidän siitä, että työn alla on koko ajan jotain uutta. Olen käynnistäjä ja kehittäjä. Kärsin siitä, jos asiat junnaavat paikallaan.

Yrityskumppanit löytyivät verkostohankkeesta

Kumppania Oy:llä on selkeä strategia: se keskittyy sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan viestintään. Yritys syntyi vuonna 2005 verkostohankkeella, jossa yrityskumppanit siirtyivät yhteisen brändin alle. Kumppania on yritys, joka hyödyntää laajasti myös yhteistyökumppaneiden verkostoa eli ”heimoa” täydentääkseen omaa ydinosaamista tai lisäämällä resursseja silloin, kun niille on tarvetta.

– Alalla tarvitaan valtavan monipuolista osaamista. Siksi on tärkeää luoda ekosysteemi erilaisista osaajista, jotta voimme tarjota asiakkaillemme laajemman palveluvalikoiman, Pia Hirvonen sanoo.

Kumppanian referenssilistalla on sote-alan pieniä ja suuria toimijoita. Alan murros on käsillä. Monenlaiselle viestinnälle ja osaamiselle suuri tarve. Työlistalla on niin viestinnän strategiaa kuin sisäisen ja ulkoisen viestinnän arjen tekoja.

13 hengen yrityksellä on toimipisteet Porissa ja Tampereella. Vaikka pandemia pakotti etätöihin, Kumppaniassa on pidetty yllä myös lähikohtaamisia, joissa voi aistia ihmisten eleet ja ilmeet.

– Pandemia-aika ei ole mennyt jälkiä jättämättä, mutta ketteräliikkeisinä olemme selvinneet. Olemme Business Finlandin rahoituksella luomassa sote-alan sisältöpankkia Twelloa, eräänlainen hyvinvointisisältöjen Spotify. Tuotekehitys kaipaa pilottikäyttäjiä, Pia Hirvonen kertoo.

Pia Hirvonen
– Parin tunnin verkkotapahtumakin voi antaa isoja oivalluksia, Pia Hirvonen sanoo.

Muutosmyönteisyys auttaa eteenpäin

Kumppanian osakkaana Pia pitää jatkuvasti silmällä erilaisia koulutuksia ja kursseja, joista hänen tiiminsä voisi hyötyä. Osaamismyönteinen ilmapiiri leimaa yrityksen toimintaa.

– Haluamme tarjota työyhteisölle ajankohtaista koulutusta. Ideoita saan esimerkiksi Suomen Yrittäjien uutiskirjeistä. Webinaareja ja täsmäkoulutuksia on tarjolla valtavasti. Jo parin tunnin verkkotapahtuma voi antaa isoja oivalluksia, Pia Hirvonen sanoo.

Hänestä on välttämätöntä pohtia oma toimialan osaamistarpeita 5–15 vuoden perspektiivillä.

– Jos ei tietoisesti pidä yllä osaamistaan ja kyvykkyyttään, ei voi pärjätä. Muuntautumiskyky ja muutosmyönteisyys ovat suorassa suhteessa osaamiseen. Ja toisin päin: muutosvastarinta johtuu usein ymmärtämättömyydestä ja osaamisvajeesta, Hirvonen sanoo.

Itse hän opiskelee parhaillaan tulevaisuudentutkimusta avoimessa yliopistossa. Suomen Yrittäjien osaamisen valiokunnan puheenjohtajana hänen oivalluksensa kantautuvat laajasti yrittäjäyhteisölle.

– Opin itse jotain uutta joka päivä esimerkiksi kollegoiltani ja lapsiltani. Se on jättimäisen hienoa!

Mihin koulutukseen aiot osallistua seuraavaksi ja miksi?

– Haluaisin saada enemmän kyvykkyyttä kokonaisvaltaisesti markkinoinnin, myynnin ja asiakassuhteiden kehittämiseen. Automatisaatio apuvälineenä kiinnostaa: kohtaamisiin on saatava arvo, joka jättää jäljen. Haluan katsoa kokonaisuuksia, en viihdy pienissä yksityiskohdissa.

Mistä löydät aikaa opiskeluun?

– Uuden oppiminen on välttämätöntä työn ja oman hyvinvointini kannalta, joten varaan aikaa sille. Käytän hyväkseni auto- ja junamatkat ja kävelylenkit – kaiken ”epäajan” ja odottelun, jota elämään väistämättä kuuluu. Onneksi on podcastit ja videot lähiopiskelun rinnalla. Keinoja ja kanavia on niin monenlaisia, että opiskelu ei ole ajasta kiinni.