Ruth Lähdeaho-Kero
– Yrittäjän tulee olla terveellä tavalla utelias koko ajan. Jos tyytyy nykytilaan, se on vaaran paikka, Ruth Lähdeaho-Kero tuumii.

Ruth Lähdeaho-Kero: ”Saan opiskelusta energiaa ja uusia kohtaamisia”

Punkaharjulainen yrittäjä Ruth Lähdeaho-Kero kävi äskettäin lukion ja aikoo jatkaa ammattikorkeakoulussa. – Yrittäjän pitää olla utelias ja löytää uusia ulottuvuuksia.

Ruth Lähdeaho-Keron, 61, ensimmäinen koulu oli etiopialainen kyläkoulu, jonka hänen lähetyssaarnaajina työskennelleet vanhempansa olivat perustaneet. Tyttö oppi lukemaan ja kirjoittamaan amharan kieltä. ”Peruskoulun” hän kävi amerikkalaisessa sisäoppilaitoksessa 360 kilometrin päässä vanhemmistaan. Suomessa hän ehti käydä kansakoulua yhden vuoden ja lopulta muutti kokonaan Suomeen 15-vuotiaana.

– Koulunkäynti jäi kesken, ja menin töihin lähetiksi Helsingin Naistenklinikalle. Myöhemmin päätin opiskella, koska halusin töihin kehitysmaihin. Silloin tarvittiin insinöörejä, ja sellaiseksi päätin tulla, Ruth Lähdeaho-Kero kertoo.

Monen koulun kautta yrittäjäksi

Kun ovi insinööriopintoihin ei heti auennut, Lähdeaho-Kero opiskeli ammattikoulussa vientilaitosasentajaksi ja toimi ensimmäisenä naispuolisena hissiasentajana Kone Oy:llä. Insinööriksi hän valmistui vuonna 1993, mutta energiatekniikaninsinööreille ei ollut töitä lama-aikana.

Ovelta ovelle -pölyimurikauppiaana Lähdeaho-Kero oppi paljon ihmisluonnosta ja myymisestä. Hän perusti edelleen pystyssä olevan yrityksensä Moninaiset, jonka toimiala on laaja ikkunanpesusta käännöstöihin. Muut työt kuitenkin veivät mennessään.

– Kymmenen vuotta tein isoille pörssiyhtiöille brändinjohtamisen työkaluja Brandworxx-yrityksen kautta. Meni lujaa, mutta konsulttielämä alkoi tympiä ja uuvuttaa. Olin sen jälkeen sairauslomalla ja vuoden myös palkkatöissä. Vuonna 2013 muutin nykyisen puolisoni kotiseudulle Punkaharjulle. Täällä aloitin alusta. Kun muuttaa tuntemattomana uudelle paikkakunnalle, saa tehdä paljon töitä, että löytää paikkansa.

Kielten opettaja ja yrittäjien puheenjohtaja

Ruth Lähdeaho-Kero opettaa somalinkielisille naisille suomea. Ja aika paljon muutakin, sillä kieli ja kulttuuri kulkevat käsi kädessä. Ei haittaa, että opettaja istuu Itä-Karjalan kansanopistossa Punkaharjulla ja oppilaat Itä-Helsingin monikulttuurisessa yhteisössä. Verkon yli kaikki on mahdollista.

– Heillä on paljon pieniä lapsia, eivätkä he pääse kotoaan mihinkään. He ovat liikuttavan innostuneita oppimaan, ja he haluavat päästä työelämään, Ruth kertoo oppilaistaan.

Aikaisemmin hän opetti venäläisiä lapsia puhumaan englantia. Monipuolinen kielitaito ja käännöstyöt ovat tuottaneet elantoa.

Ruth Lähdeaho-Kero on Punkaharjun yrittäjien puheenjohtaja ja monessa mukana. Ruthin uusi yritys on nimeltään Ruutitynnyri.

– Halusin luoda paikan, jossa ihmiset ja ideat kohtaavat. Ruutitynnyri on etätyöpaikka ja vaikkapa striimauspiste esimerkiksi etäopettajille, kuten minulle itsellenikin. Etsin edelleen yritykseeni kumppaneita, sillä teen mieluummin töitä toisten kanssa kuin yksin.

Mieluiten hän auttaisi liiketoiminnan kehittämisessä, mutta sille ei ole Itä-Suomessa vielä toistaiseksi ollut tarpeeksi kysyntää.

Ruth Lähdeaho-Kero
– Ruth Lähdeaho-Kero viihtyi lukion penkillä aikuisena.

Yhtäkkiä lukiolaiseksi

Maalaispaikkakunnan vahvuus on hyvä yhteishenki. Se on edellytys pärjäämiselle. Sopivasti tarvitaan myös kapinahenkeä.

Siinä hengessä Ruth Lähdeaho-Kero ja kaksi muuta aikuista naista läksivät muutama vuosi sitten lukionpenkille. Paikallinen lukio oli lakkautusuhan alla, ja naiset paikkasivat oppilasmäärää omalta osaltaan. Koulu ei tosin pelastunut, mutta Lähdeaho-Kero sai suoritettua aikanaan puuttumaan jääneet lukio-opinnot.

– Se oli älyttömän mielenkiintoinen ja palkitseva kokemus. Luulen että meidän kolmen läsnäolo oli antoisaa myös muille lukion oppilaille.

Minkä koulutuksen aiot käydä seuraavaksi ja miksi?

– Pyrin Haaga-Heliaan suorittamaan ammattikoulunopettajan pätevyyden. Vaikka jo opetankin, kaipaan työkaluja esimerkiksi opetuksen valmisteluun ja oppimisen arviointiin. Eräs opiskelijoistani vinkkasi monimuotokoulutuksesta. Siihen aion hakea.

Mistä löydät aikaa opiskelulle?

– Yrittäjän tulee olla terveellä tavalla utelias koko ajan. Jos tyytyy nykytilaan, se on vaaran paikka. Itse saan muista ihmisistä energiaa. Opiskelussa syntyy koko ajan uusia kohtaamisia. Siksi käytän aikaa ja vaivaa uuden opiskeluun.