Cristian Kundt
– Seuraavaksi aion hankkia insinöörimäistä tuotekehitysoppia. Haluan olla paras palveluntarjoaja omalla sektorillani, Pieksämäellä vaikuttava Cristian Kundt sanoo. Kuva: Milla Creative.

Yrittäjä Cristian Kundt: ”Aikaa opiskeluun löytyy aina – tee minkä pystyt”

Järvi-Suomen suurlähettiläs Cristian Kundt on kolmen yrityksen mies, jolle eräoppaan oppi on suurta pääomaa. Kun hän keksi uuden tuoteidean, iski tarve insinöörimäisille taidoille.

Järvet ympäröivät Pieksämäkeä, ja sieltä lähtee joki kolmeen suuntaan. Se on tärkeää Cristian Kundtille, jolle melonta on sekä rakas harrastus että tärkeä osa yritystoimintaa. Hänen Xstreams-yrityksensä vie matkailijoita luontoon turvallisesti ja asiantuntevasti.

– Pieksämäki on jo kivikaudella ollut liikenteen risteyskohta. Rautatie on nykyään vedenjakaja, ja sen molemmin puolin pääsee liikkumaan vesiteitse Järvi-Suomen parhaisiin maisemiin, Cristian Kundt kertoo. Hän itse meloo, pyöräilee ja kävelee vuodessa satoja kilometrejä sekä asiakkaiden kanssa että vapaa-ajallaan.

Ennen koronapandemiaa opastetut luontoretket olivat yrityksen päätuote, mutta nykyisin pelkkien varusteiden vuokraamien on suosituinta. Xstreams muutti ketterästi suuntaa, kun ryhmät alkoivat perua varauksiaan keväällä 2020.

– Kehitimme nopeasti uusia tuotteita. Nyt vuokraamme varusteita ympäri Savoa melonta- ja muille eräretkille. Tällainen palvelu kasvoi viime kesänä satojen prosenttien vauhtia, Cristian Kundt kertoo.

Kundt pyörittää Pieksämäen torin kulmalla myös Hub Hovi -toimistoa, josta eri alojen työntekijät tai yrittäjät voivat vuokrata itselleen työtilan. Koronan tuomisia on tämäkin palvelu: yhtäkkiä monet tarvitsivat rauhallisen työtilan etätöitä varten, sillä kotona ei läheskään kaikilla sellaista ole.

Kolmannen yrityksensä nimissä Kundt tekee markkinointia ja viestinnän suunnittelua. Töitä on paljon, ja akkunsa yrittäjä lataa liikkuessaan kanootilla hiljaisilla vesillä.

Saksasta äidin kotimaahan Savoon

Cristian Kundt on syntynyt ja kasvanut Etelä-Saksassa. Suomalaisen äidin myötä yhteys Pieksämäelle oli kuitenkin tiivis. Graafiseksi suunnittelijaksi Freiburgissa ja Berliinissä opiskellut Kundt päätyikin sitten asumaan Suomeen.

– Tulin Pieksämäelle pikkuserkkuja tapaamaan, ja nyt minulla on täällä vaimo, kaksi lasta ja kolme yritystä, 46-vuotias Kundt kertoo.

Hänen ensimmäinen tittelinsä Suomessa oli myynti- ja markkinointipäällikkö, ja edelleen hän toimii myös Kontio-renkaiden vientijohtajana. Mutta kuten usein käy, harrastuksesta kasvoi myös yritysidea.

– Suoritin ensin eräopaskurssin Savon ammattiopistossa Kuopiossa. Sen jälkeen panin itse pystyyn melontaopaskurssin, johon kutsuin kavereita eräopaspiireistä. Sitten perustin Xstreamsin, ja sillä tiellä olen yhä, Kundt kertoo.

Eräoppaan pitää tuntea luonto läpikotaisin. Asiakkaiden turvallisuudesta on pystyttävä huolehtimaan kaikissa oloissa. Lisäksi asiakkaat kysyvät kaikkea mahdollista: on tunnettava niin kasvit kuin eläimet.
– Pitää tietää syvällisesti, mistä puhuu.

Cristian Kundt on omistautunut Järvi-Suomen ja luonnon markkinoimiselle ja käyttää laajaa kontaktiverkkoaan asian edistämiseen. Kahden kulttuurin kasvattina hän kannustaa myös muita maahanmuuttajia etsimään rohkeasti omaa polkuaan.

– Yrittäjänä ei ole koskaan valmis, vaan pitää koko ajan kasvattaa osaamistaan. Pitää tietää mitä tapahtuu ja olla kärjessä tekemässä uutta, olla paras palveluntarjoaja omalla sektorillaan. Uskottavuus on tärkeää, Cristian Kundt sanoo.

Minkä koulutuksen aiot käydä seuraavaksi ja miksi?

– Minulla on tekeillä tekninen tuoteidea, josta liittyy matkailuun. Sitä varten tarvitsen insinöörimäistä tuotekehitysoppia, ja sitä etsin parhaillaan.

Miten löydät aikaa opiskeluun?

– Jos kysyy, onko jollakin aikaa, vastaus on aina ei. Aikaa ei ole, se tulee ja menee, mutta silti voi tehdä kaikenlaista. Pitää tehdä sen minkä pystyy. Kysyn aina itseltäni, onko minulla nyt 150 prosentin vai vaikka vain 80 prosentin kapasiteetti. Jos ei ole voimia tänään, ei kannata yrittää liikaa, mutta toisena päivänä se onnistuu.

– Korona-aikana Cristian Kundt on kehittänyt Pieksämäen torin kulmalle Hub Hovi -toimiston, josta hän vuokraa työtiloja muun muassa etätyötä tekeville. Kuva: NordicCreate.