Kysymyksiin kannattaa etsiä vastauksia Usein kysytyt kysymykset -listauksista!
Uusimmat uutiset
-
-
Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen siitä, miten kustannustuen kolmas kierros on tarkoitus hoitaa. Suomen Yrittäjät ei pidä uutta ehdotuksen sisältöä riittävänä vallitsevassa tilanteessa.
-
Genanon kehittämää ilmanpuhdistusteknologiaa tarjottiin pitkään lähinnä terveydenhuoltoon ja sairaaloihin, mutta koronavuosi on avannut ilmanpuhdistuslaitteille kokonaan uuden markkinan: yksityiset yritykset.
-
Take away -myyntiä on vaikea saada kannattavaksi, mutta turkulaisravintola luottaa koviin tekijöihin ja laajaan valikoimaan. Wolt lohkaisee katteista lähes kolmanneksen.
-
Keuruulaisyrittäjä on yrittänyt selvittää, saako ravintola olla auki maanantaina. Tilanne Keski-Suomessa on ristiriitainen.
-
Ravintolasulku askarruttaa ravintola-alan yrittäjiä. MaRa ry:n ja Suomen Yrittäjien asiantuntijat vastaavat pinnalla oleviin kysymyksiin. Suomen Yrittäjien Atte Rytkösen mukaan lomautuksista voi sopia suoraan työnantajan ja työntekijän välillä.
-
Levillä toimiva kahvila- ja elämyspalveluyrittäjä Jarkko Kuusisto on laatinut ehdotuksen eduskunnalle rinneravintoloiden aukipitämiseksi koronasulun aikana.
-
Pääministeri Sanna Marin ja Työministeri Tuula Haatainen kertoivat tänään median tiedotustilaisuudessa poikkeusoloista ja niiden tulkinnasta.
-
Ravintolayrittäjä pitää oikeusministerin ja hallituksen koronaviestintää luokattomana.
-
Harrastustilat joutuvat sulkemaan ovensa, jos ne eivät pysty rajaamaan asiakasmäärää 10 henkilöön.
-
Levin Iglujen perustaja Tauno Mäkelä, 87, ei malttanut jäädä kiikkustuoliin. Koronan keskellä revontulihotelli on avannut ovensa entistä useammille suomalaisille.
-
Yrittäjien työmarkkinajohtajan mukaan lomautusilmoitus- ja yt-neuvotteluaikoja on lyhennettävä nopealla aikataululla.
-
Hallitus kertoi tiedotustilaisuudessa 8. maaliskuuta alkavasta kolmen viikon sulkutilasta. Rajoitustoimet keskittyvät alkuvaiheessa ravintoloihin ja oppilaitoksiin. Aluehallintovirasto (Avi) puolestaan on julkistanut määräyksiä, jotka vaikuttavat esimerkiksi kuntosaleihin ja kauppoihin Helsingissä ja Uudellamaalla.
-
Ravintolat sulkevat ovensa kolmeksi viikoksi maaliskuun alussa muilla kuin epidemian perustason alueilla.
-
Kulttuurialan mitta on täynnä epäloogisia ja -reiluja rajoituksia. – Naapurissa voi juoda keskiolutta ja syödä chilipähkinöitä naama kiinni toisessa, joten on vaikea ymmärtää, miksi kulttuurisisältöjen tuottajat joutuvat kärsimään näin paljon, elokuvateatteri Rivieran yrittäjä Atte Laurila pohti.
-
Kanteita hoitava asianajaja kehottaa toimimaan pian, jos haluaa saada selvyyden Pohjola Vakuutuksen korvauspäätöksen laillisuuteen tämän vuoden puolella.
-
Kustannustuen toisen kierroksen hakuaika päättyy perjantaina 26.2. Huhtikuun puolivälissä on tulossa hakuun paranneltu kustannustuki III, joka on tarkoitettu selkeämmin myös yksinyrittäjille.
-
Eduskunta on hyväksynyt tartuntalain muutokset, joiden myötä kunnilla on mahdollisuus rajoittaa yksityistä elinkeinotoimintaa. Elinkeinonharjoittajille maksetaan korvauksia, jos tilat joudutaan sulkemaan yli kahdeksi viikoksi.
-
Kustannustuki kolmonen sisältää pienyrittäjätuen, jonka piirissä ovat myös yksinyrittäjät.
-
Iso-Syötteellä ja Luostolla on ensi viikolla vilkasta, sillä alueiden mökit ovat täynnä hiihtolomalaisia. Yrittäjät suhtautuvat tilanteeseen toiveikkaan positiivisesti.
-
Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan nyt selvitetään keinoja tapahtuma-alan erilliseen tukemiseen.
-
Pk-yrittäjät näkevät jo valoa taivaalla, käy ilmi tuoreesta Pk-barometrista. Siinä missä sisustusalan yrittäjä on kasvattanut liikevaihtoaan sadoilla prosenteilla, matkatoimisto on joutunut tinkimään kaikesta mahdollisesta.
-
Lääkäripalveluyritykset ry:n toimitusjohtaja Ismo Partanen näkee ongelman Kelan kautta maksettavassa rokotuskorvausten tasossa.
-
Uusyrityskeskusten kautta perustettiin vuoden 2020 aikana 10 prosenttia vähemmän yrityksiä kuin vuotta aikaisemmin. Toisaalta heikentynyt työllisyys sai monet toteuttamaan pitkään hautuneita yrittäjyyshaaveita.
-
Suomessa kehitetty puhallustesteri antaa noin puolessa minuutissa tiedon koronatartunnasta. Laitteiden valmistus alkaa pian kotimaassa, kertoo Yle.
-
Koronapandemia syöksi yritykset alkukeväästä 2020 ahdinkoon ja valtiot valmistelivat kiireellä koronatukia. Kriisin pitkityttyä tukia on rukattu eri maissa havaittujen puutteiden perusteella pandemian toista aaltoa, nykyhetkeä, varten. Maat tukevat eri tavoin kärsineitä sektoreita: Norjassa turismi- ja tapahtuma-alalle on räätälöity oma tuki.
-
Kaikkiaan 58 yrittäjän haastehakemukset toimitettiin tänään Helsingin käräjäoikeuteen. Yrittäjät hakevat korvauksia Pohjola Vakuutukselta liittyen koronaepidemian aiheuttamiin taloudellisiin menetyksiin.
-
Kustannustuen hakuaikaa on jäljellä vielä kaksi viikkoa.
-
Ruisrockin festivaalijärjestäjä ei näe mahdollisuutta isojen festivaalien toteuttamiseen, jos ensi kesänä on voimassa turvavälisuosituksia. Kuuntele Yrittäjän podcastin uusin jakso!
-
Konkurssien määrä jatkaa todennäköisesti nousuaan vielä lähikuukausina. Suomen Yrittäjien pääekonomisti ei kuitenkaan näe syytä ylidramatisointiin.
-
Anton Isakssonin kuntosali Kokkolassa päätyi konkurssiin kiristyneen kilpailutilanteen ja koronakriisin takia. Oma aktiivisuus tuotti tulosta ja asiat hoituivat kaikkien osapuolten kannalta hyvin. Yllättävää apua tuli jopa kilpailijalta.
-
Suomen Yrittäjien asiantuntija pitää käräjäoikeuden päätöstä erittäin merkittävänä. Pohjolaa vastaan on vireillä useita muitakin kanteita liittyen keskeytysvakuutuksiin.
-
Yksinyrittäjät ovat pettyneitä kustannustukeen, ja yksinyrittäjätukikin on aikaa sitten käytetty. Moni kysyy nyt: Suunnataanko tukea niille yrityksille, jotka ovat eniten kärsineet pandemiasta? Pandemian iskut kohdistuvat eri lailla eri toimialoihin. Tuore viestintäyrittäjä toivoisi kehittämistukea.
-
Yksinyrittäjille on lupailtu toista tukikierrosta, mutta päätöstä asiasta ei ole saatu. Yksinyrittäjät ovat väsyneitä tukiviidakkoon, mutta tuelle on kova tarve.
-
Monella yksinyrittäjällä korona on leikannut kysyntää rajusti, ja epävarmuus on alkanut syödä jaksamista. Suomen Yrittäjät on pyrkinyt vahvistamaan yksinyrittäjyyttä, ja hallitus on toteuttanut useita yksinyrittäjille suotuisia muutoksia.
-
Kuntien elinvoima, sote ja julkiset kilpailutukset nousivat esiin kolmen puolueen puoluejohtajatentissä Suomen Yrittäjien Vaikuttajafoorumissa. 700-henkinen yrittäjäyleisö osallistui aktiivisesti tenttiin etäyhteyksien takaa.
-
Kalajoen Yrittäjät ja Lempäälän Yrittäjät onnistuivat parhaiten auttamaan pienyrittäjiä koronakriisissä. Vuoden koronateko -palkinnot jaettiin Suomen Yrittäjien Vaikuttajafoorumissa.
-
Hallitus päätti jatkaa yrittäjän oikeutta väliaikaiseen työttömyysturvaan. Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan tämä on tärkeä ratkaisu, kun koronakriisi näyttää pitkittyvän. ”Se keventää monen yrittäjän mieltä ja tuo perusturvaa”. Nyt tarvitaan pikaisesti linjaus myös yksinyrittäjätuesta.
-
Ely-keskuksen mukaan tukien takaisinperintä koskee tämän hetken tiedon mukaan noin kymmentä yritystä. Lopullinen määrä ei ole vielä tiedossa. Ely-johtaja pahoittelee tilannetta.
-
Pääkaupunkiseudun yrittäjien keskuudessa tehty gallup paljastaa, että 16 prosenttia alueen yrityksistä on maksuvaikeuksissa.
-
Väliaikainen konkurssilaki, joka vaikeutti velkojien mahdollisuutta hakea yrityksiä konkurssiin, päättyy tammikuun loppuun. Tilalle tulee väliaikaislaki, joka on voimassa syyskuun loppuun. Tietopaketti konkurssista auttaa.
-
Tuoreen kyselyn mukaan työntekijät haluavat yritykset antamaan koronarokotuksia.
-
Pohjola Vakuutus on irtisanonut useiden tuhansien yrittäjien epidemiakeskeytysvakuutuksia ehtomuutosten vuoksi. Kuntokeskusyrittäjät ovat närkästyneitä tilanteesta, sillä takaraivossa kummittelee tartuntatautilain muutos, joka mahdollistaa esimerkiksi kuntosalien sulkemisen lain perusteella. Luultuja korvauksia ei tulekaan.
-
Suomen Yrittäjien pääekonomisti ei ennusta erityisen vilkasta konkurssikevättä. Osa yrityksistä lopettaa toimintansa ilman konkurssia.
-
Mikä pitäisi olla rokotustahti, että saataisiin suomalaiset rokotettua juhannukseen mennessä? Mitä massarokottaminen vaatisi? Näihin kysymyksiin vastaavat eri alojen toimijat. Tarvitsisi vain riittävästi rokotteita ja yhteistyön koordinointia.
-
Kustannustuki II:n hakukanava on ollut auki vajaan neljä viikkoa. Yrittäjien pääekonomistin mukaan tuen tilastoista ja hylkäyssyistä nähdään, että yritysten kulurakenteet ja toiminnan luonne pitää pystyä huomioimaan paremmin tuen kolmannella kierroksella.
-
Yhdysvaltalainen pankki tilasi Suomesta yli 200 virusvapaata huonetta - "Tuhoaa myös koronaviruksen"
Suuri amerikkalainen pankki on tilannut suomalaisyritykseltä yli 200 virusvapaata erikoishuonetta, jotka yhtiön mukaan tuhoavat myös koronaviruksen. -
Yrittäjän podcastin kevätkauden ensimmäisessä jaksossa yrittäjä kertoo kustannustuen hakuprosessista.
-
Arviolta puolet yrityksistä kehittää rahoituksella digitaalisia ratkaisuja. Moni yritys tavoittelee projektillaan myös kansainvälistymistä.
-
Koronavuosi 2020 kohteli toimialoja eri tavoin: toimialat, joihin koronarajoitukset osuivat, kärsivät pahimmin. Koronavuosi heijastui investointeihin ja rekrytointeihin toimialasta riippumatta, kertoo Suomen Tilintarkastajien barometri.
-
– Kun elinkeinovapauteen tai johonkin muuhun vapauteen puututaan, viedään happea yhteiskunnasta ja siihen pitää olla todella vahvat perustelut. Sitä ei voi tehdä kevyin perustein ilman kunnon näyttöjä, Mikael Pentikäinen sanoo.
-
Yrittäjien aluejärjestöt ja paikallisyhdistykset ovat käärineet hihansa ja kantaneet vastuuta tarjoamalla apua sekä piristystä, kun sitä on tarvittu. Nyt alueiden toimijat ovat saaneet ehdottaa Vuoden koronatekoa, joista pääsee äänestämään itselleen mieluisinta.
-
Koronavilkun uuden version avulla käyttäjä voi saada ilmoituksen altistumisesta myös toisessa maassa olevalta käyttäjältä.
-
Yrityksille maksuttomissa johdon kriisiohjeissa neuvotaan, miten tartuntavaaraan tai muuhun kriisiin voi varautua sekä neuvotaan koko kriisin hallinnan toimenpiteet. Työhyvinvoinnin johtamisen -hankkeen ohjeet soveltuvat tartuntavaaran, onnettomuuksien, kyberturvaongelmien, henkilöistä aiheutuvien kriisien sekä liiketoimintamuutosten hallintaan.
-
Jyväskyläläisellä kuntokeskusyrittäjä Mika Gustafssonilla on asiaa päättäjille. Gustafssonin mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL, on luokitellut kuntosalit korkean riskin luokkaan koronatartuntojen suhteen. Kustannustukikriteerit ovat rajanneet molemmilla kerroilla 25 vuotta toimineen yrityksen ulos tuesta.
-
Suomalainen ravintolayrittäjä pelkää, että levottomuudet Washingtonin keskustassa jatkuvat myös uuden presidentin valitsemisen jälkeen.
-
Bio Rex ja Lippupiste ovat suurimmat kustannustuen saajat tähän mennessä. Kumpikin sai 500 000 euroa. Tukea on myönnetty nyt noin 25 miljoonaa euroa.
-
Kotimaan matkailjat löysivät Lappiin jouluna ja uutenavuotena. Nyt yrittäjät odottavat hiihtolomia ja pääsiäistä.
-
Kustannustukea hakeneiden hylkäysprosentti on korkea, peräti 70%. Puolet hylkäyksistä tulee sen vuoksi, että liikevaihdon lasku jää alle vaaditun 30 prosentin. 25% kielteisistä päätöksistä johtuu siitä, että korvaus jää alle 2000 euron minimin. Kolmas syy on verottajan ilmoittama este.
-
Pohjolalta korvauksia vaativien vakuutusasiakkaiden määrä kasvaa. Osa heistä empii kanteen jättämistä peläten mahdollisia rahallisia menetyksiä oikeuskäsittelyn aikana.
-
Työergonomia on alkanut kiinnostaa eri tavalla tänä poikkeusaikana, kun sen puute on korostunut etätöissä. Keittiönpöytä on tullut monelle yrittäjällekin tutuksi.
-
Kustannustuen toinen hakukierros on ollut käynnissä viikon. Tukihakemusten hylkäysprosentti on laskenut hieman, mutta se on edelleen korkea. Tukea kannattaa ehdottomasti hakea, mutta kysymykset kannattaa lukea huolella ja tarkistaa yrityksen tiedot.
-
Tapahtuma-alaa ei löydy virallisista toimialaluokituksista, joten sitä ei löydy myöskään kustannustukeen oikeuttavien toimialojen joukosta. Onneksi kustannustuen toisella hakukierroksella kirjalliset perustelut painavat enemmän kuin toimialalistaus.
-
Korona ja siihen liittyvät aiheet kiinnostivat lukijoita vuonna 2020. "Toivottavasti kesää kohti pääsemme kertomaan enenevässä määrin muutakin kuin koronasta", viestintäjohtaja ja päätoimittaja Taru Jussila kertoo.
-
Seurasimme joulupukin matkaa poikkeuksellisena jouluna, jolloin kotikäynnit jäävät väliin.
-
Satu Hankola ja Mikko Törrö ovat hakeneet ja saaneet päätöksen kustannustuesta, jonka haku aukesi maanantaina 21.12.
-
Kustannustuen toinen kierros lähti käyntiin maanantaina 21.12. Alkuinnostus oli kova, sillä hakemuksia tuli ensimmäisen päivän aikana noin 2 000.
-
STM suosittelee kunnille, että ne kompensoisivat yksityisille palveluntuottajilleen koronasuojien kuluja. STM:n osastopäällikkö tiivistää suosituksen sisällön: ”Hallituksen tahtotila on, että koronan aiheuttamat lisäkustannukset korvataan riippumatta siitä, järjestääkö kunta palvelun itse, kuntayhtymämallilla tai ostaako palvelut yksityiseltä palvelutuottajalta.”
-
Yksinyrittäjätuen toinen kierros on luvassa, ja ensimmäisen kierroksen hankaluuksia pyritään taklaamaan, kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.
-
Jo 870 kustannustukihakemusta on lähetetty kello 13 mennessä Valtiokonttorin hakupalvelussa. Porilainen liikkeenjohdon konsultti Kari Varis kertoo hakemuksen täyttämisen hoituneen 50 minuutissa, kunhan tarvittavat tiedot ovat käden ulottuvilla.
-
Valtiokonttorin toimialajohtaja Jyri Tapper kertoo podcastissa kustannustuen hakukriteereistä ja siitä, mitä haussa on otettava huomioon.
-
Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo toisen kustannustukikierroksen hakuaikataulusta ja myöntämiskriteereistä. Rahaa voi hakea, jos liikevaihto on laskenut vähintään 30 prosenttia kesä-lokakuun aikana.
-
Matkailualan yrittäjä on suivaantunut matkustusrajoitusten ja muihin koronatoimenpiteisiin liittyvään valtiovallan viestintään. ‒ Meidän viestiä ei haluta kuulla, ProSanta Oy:n Ilkka Länkinen sanoo.
-
Tanssinopettaja Karoliina Valontaival on siirtänyt katseensa jo kesään. Puistoliikunnan järjestäminen Helsingissä maksoi kuitenkin satasia tai tonneja per kerta. Viestintä asiasta on sekavaa.
-
Business Finland pitää tauon rahoitusprojektien maksatuksista vuodenvaihteen yli.
-
Suomen Yrittäjät, TEM ja Valtiokonttori järjestävät kaikille yrittäjille avoimen ja maksuttoman tietoiskun kustannustuesta. Mitkä ovat hakemisen kriteerit ja mihin tukea voi saada? Miten hakeminen tapahtuu? Saat tietoiskussa vastaukset näihin ja muihin yleisimpiin kysymyksiin.
-
Pohjola Vakuutuksen ravintola-alalla toimivat yritysasiakkaat ovat heränneet vaatimaan korvauksia keskeytysvakuutuksesta. Asianajajan mukaan kanteita tulee useita joka päivä.
-
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on tyytyväinen siihen, miten yrittäjiä pystyttiin auttamaan nopealla aikataululla ja paineen keskellä.
-
Viranomaisille tulee mahdollisuus sulkea kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja ja rajoittaa matkustajamääriä epidemian kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla.
-
Tukea voivat hakea kaikki koronasta kärsineet yritykset. – Kuuluminen tiettyyn toimialaan ei ole ehdoton edellytys tuen saamiselle, vahvistaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.
-
Alle 20 henkeä työllistävä maalitehdas yli tuplasi kokonsa väliaikaisesti, kun se koronavuonna ryhtyi valmistamaan käsidesiä. Riskejä oli otettava ja muutama läheltä piti -tilanne piti ratkoa, mutta lopulta yritys pääsi tekemään laajennuksen toimintaansa pysyvämmin. Työ näkyy myös liikevaihdossa ja tuloksessa.
-
Suomen suurin mökkivälittäjä selvisi koronavuodesta säikähdyksellä, mutta uudet sulkutoimenpiteet veisivät alan ahdinkoon.
-
Liikunta-alan yritykset, Kuntoutusyrittäjät ja Hyvinvointiala HALI vetoavat päättäjiin tuen saamiseksi koronan tuomiin vaikeuksiin. Tapahtuma-alan edustajat puolestaan tapasivat ministerit Annika Saarikon ja Mika Lintilän perjantaina.
-
Joulumarkkinoiden peruuntuminen eri puolilla Suomea vie ison osan käsityöyrittäjien vuoden tulosta. Muun muassa saunatuotteita valmistavalle Kaurilan Saunalle vuosi on ollut muutosten vuosi. Kotimaiseen designiin keskittynyt Paloni kärsi ison kolauksen, kun Turun Vanhan Suurtorin joulumarkkinat peruttiin.
-
Tämän vuoden jouluostokset kohdentuvat vahvasti verkkokauppoihin. Luotettavan verkkokaupan rakentaminen on kauppiaiden valtti.
-
Ravitsemisliikkeiden rajoitukset tiukkenevat useassa leviämisvaiheessa olevassa maakunnassa.
-
Elinkeinoministeri viittasi kustannustuen kolmanteen versioon kaupan tulevaisuusselonteon webinaarissa.
-
Matkailuyritykset ovat joutuneet koronakriisissä lomauttamaan ja vähentämään työntekijöitä huomattavasti enemmän kuin muut yritykset, kertoo tuore kysely. Basecamp Oulangan yrittäjä Keijo Salenius on kovin pessimistinen odotuksissaan tulevasta talvesta: ”Nyt kitkutellaan”.
-
Helsinkiläisen Arena Centerin liiketoiminta on vaikeutunut merkittävästi koronarajoitusten takia.
-
Kela on maksanut syyskuun loppuun mennessä yhteensä noin 42 500 yrittäjälle työmarkkinatukea. Sitä on saatavilla maaliskuun loppuun.
-
Yrittäjät ja sen sote-alojen järjestöt kiirehtivät STM:n tekevän yksiselitteisen selväksi suosituksensa, että kuntien tulee korvata koronasuojavälineiden kustannukset yksityisille palveluntuottajille. Suojamateriaalien kulutus hyvinvointipalveluissa on moninkertaistunut koronapandemian aikana.
-
Kustannustuen toinen kierros tulee haettavaksi vuoden viimeisinä päivinä. Suomen Yrittäjien asiantuntija vastaa yleisimpiin kustannustuesta esitettyihin kysymyksiin.
-
Nelosen Kuppilat Kuntoon, Hans Välimäki -ohjelmassa nähty vaasalaisravintola on edelleen myynnissä. Yrittäjäpariskunta toivoo ohjelman poikivan kiinnostuneita ostajia.
-
Ukkohallan matkailukeskusta Kainuussa 15 vuoden ajan kehittänyt Kimmo Kyhälä ei usko, että kotimainen kysyntä riittää kattamaan matkailualan menetetyksiä.
-
Noin 60 prosentille yksinyrittäjiä korona aiheuttaa edelleen ongelmia. 28 prosentilla yksinyrittäjistä myynti on tuoreen Yrittäjägallupin mukaan vähentynyt vähintään 30 prosentilla. ”On ollut mahtavaa nähdä, miten yrittäjät ovat lähteneet toteuttamaan uusia ideoita”, sanoo yksinyrittäjä Petra Pulkkinen.
-
Matkailualan yrittäjät, matkanjärjestäjät ja matkailijat odottavat hallitukselta selkeää ohjeistusta siitä, miten matkailu on mahdollista.
-
Uudistettu kustannustuki tulee haettavaksi joulukuun lopussa. Kustannustuki näyttää menevän läpi eduskunnassa hallituksen esityksen mukaisesti. ”Hyvä näin, sillä esitys on merkittävästi parantunut Kustannustuki I:stä”, sanoo Yrittäjien Mika Kuismanen.
-
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi uusista rajoituksista alueelle, sillä tartuntatilanne on edennyt leviämisvaiheeseen. Muun muassa yleisötilaisuuksien järjestämistä rajoitetaan kolmeksi viikoksi maanantaista alkaen. Tapahtumayrittäjä Minna Pentin mukaan rajoitukset ovat taloudellisesti iso isku ja ne osuvat pikkujoulukauteen.
-
Yrittäjien ja sen sote-alojen järjestöjen mukaan jokaisen kunnan tulee korvata koronavirukselta suojautumisen lisäkustannukset palveluita tuottaville yrityksille ja yhdistyksille. Valtio korvaa ja on korvannut kunnille ja kuntayhtymille pandemiasta aiheutuneita lisäkustannuksia.
-
Koronakriisin takia yrittäjille mahdollistettiin keväällä työttömyysturvan hakeminen tilanteessa, jossa yritystulo on pudonnut merkittävästi. Hallitus esittää työttömyysturvaetuuden jatkoa yrittäjille maaliskuun loppuun asti. Fysioterapiayrittäjälle tuki on ollut korvaamaton, vaihtoehtona olisi ollut laittaa lappu luukulle.
-
Konkurssien määrä on jatkanut laskuaan Suomessa vuoden kolmannella neljänneksellä. Vastareaktio voi tulla, kun konkurssilain väliaikaiset muutokset ja esimerkiksi verottajan sekä eläkeyhtiöiden myöntämien lykkäysten päättyminen alkavat vaikuttaa.
-
Kustannustuen toinen kierros tulee haettavaksi joulukuun lopussa. Yritys voi valmistautua hakuun jo nyt.
-
Ravintola-alan yrittäjät kärsivät, koska asiakkaiden houkutteleminen on hankalaa rajoitusten takia. Ravintola Kolmonen kokeilee joukkorahoitusta.
-
Partaharjun Puutarhalla tehdyssä joukkotestauksessa löytyi noin 60 koronatartuntaa. Sote-kuntayhtymän mukaan yrittäjä on toiminut terveydenhuollon näkökulmasta vastuullisesti.
-
Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan yritysten tilanne on parantunut hieman. Noin puolet yrityksistä on menettänyt myynnistään yli 30 prosenttia. Yksinyrittäjä pitää suoria tukia tärkeinä.
-
Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan yritykset tarvitsevat vielä kustannustuen kolmannenkin kierroksen.
-
Uusyrityskeskusten kautta perustettiin tammi-syyskuun aikana kahdeksan prosenttia vähemmän yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Esimerkiksi Oulussa yrityksiä on perustettu koko ajan vilkkaasti koronatilanteesta huolimatta ja myös koronan tuomien lomautusten takia.
-
Vakuutuslautakunnan ratkaisun mukaan Pohjolan tulisi maksaa ravintolayrittäjille korvaukset epidemiakeskeytysvakuutuksesta. Yrittäjä pitää ratkaisua merkittävänä voittona.
-
Konkurssilain koronapoikkeuksilla on saatu pelastettua kriisiin joutuneita yrityksiä turhilta konkursseilta. Nyt hallitus lähetti esityksen maksukyvyttömyysolettaman pidentämisestä viikosta kuukauteen lausuntokierrokselle. Yrittäjät on tyytyväinen esitykseen.
-
Asiakkaat löysivät Hotelli Punkaharjun koronavuoden aikana. Saimi Hoyerin koko elämän työt ja kokemukset ovat tulleet hyötykäyttöön, kun hotellia on saatettu uuteen kukoistukseen. Nyt työ kantaa hedelmää.
-
Konkurssilain väliaikaista koronamuutosta jatketaan tammikuun 2021 loppuun saakka. ”Päätös antaa työrauhaa monelle yrittäjälle”, sanoo Yrittäjien Janne Makkula.
-
Erityisesti ihmetystä on aiheuttanut kohta, jossa ravintola täytyy laittaa kiinni kello 23, mutta sen saa avata tunnin kuluttua uudelleen.
-
Uusi kustannustuki on tulossa yrittäjien haettavaksi vielä loppuvuoden aikana, tavoitteena joulukuun loppu.
-
Ravitsemisliikkeiden yleiset velvollisuudet epidemiatilanteessa jatkuvat vuoden 2021 helmikuun loppuun.
-
Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa kuullaan yrittäjäjärjestön tuoreen puheenjohtajan näkemyksiä koronakriisin hoitamiseen ja siitä selviämiseen.
-
Elokuvateatteri huomasi, että verkkokaupan kehittämisellä kampitettiin osaltaan koronan aiheuttamia menetyksiä.
-
Vuoden 2020 seitsemäs lisätalousarvioesitys toisi kustannustuen toiselle kierrokselle 410 miljoonana euron lisäpotin.
-
Mahdollisuus lykätä eläkevakuutusmaksuja lisää yrittäjien taloudellista kuormaa loppuvuodelle.
-
Yrittäjät laati ohjeet koronaviestintään ja työturvallisuuteen työpaikoille. Työnantajalla on vastuu työntekijöiden turvallisuudesta myös korona-aikana. Lue pikaoppaasta siitä, miten koronavirusta voi ehkäistä työpaikoilla.
-
SY on tyytyväinen, että hallitus on aikeissa jakaa koronakriisistä kärsiville yrityksille uudestaan kustannustukea. Hallituksen esityksessä on muutama kohta, joita järjestö korjaisi. Tiketin Mirva Merimaa toivoo tukeen useita korjauksia, esimerkiksi liikevaihdon vähenemisen vertailujaksoa pitää tarkastella.
-
Risto Juntunen teki konkurssin finanssikriisin aikaan vuonna 2009. Jäljelle jäi 300 000 euron velka.
-
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tuoreen mietinnön sisältö ei miellytä Corona Baarin Mika Kaurismäkeä, joka pyörittää kahta ravintolaa yhdessä veljensä Akin kanssa.
-
Koronakevät oli haastava ja porvoolaisen Sisustus Ometan yrittäjä Eija Holmberg-Lehto piti liikkeen ovet auki vain viikonloppuisin. Verkkokauppa on paikannut menetettyä myyntiä ja tuo toivoa syksyyn.
-
Tilapäinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiolaina on tarkoitettu Suomessa toimiville, vähintään kuusi henkilöä työllistäville pk-yrityksille.
-
Eilen valittu Suomen Yrittäjien uusi puheenjohtaja Petri Salminen kertoo videolla tavoitteistaan.
-
Toimitusjohtajahuijauksissa hyödynnetään nyt koronapandemiaa. Asiantuntijan mukaan rikolliset ovat onnistuneet vaikuttamaan yritysten rahaliikenteeseen tekaistuilla selityksillä.
-
Miksi siis uskonnolliset yhteisöt saavat kokoontua ilman rajoituksia, kun muuten rajoituksia kiristetään tartuntatapausten noustessa?
-
Laadimme ohjeet koronaviestintään ja työturvallisuuteen työpaikoille. Työnantajalla on vastuu työntekijöiden turvallisuudesta myös korona-aikana. Muista myös, ettei terveystietoja saa kertoa eteenpäin, jos esimerkiksi työntekijä sairastuu koronaan.
-
Talvisesongin alkaessa yrittäjät miettivät tapoja tehdä asiakkaiden olo turvalliseksi. Lyytin tarjoaa Koronajäljitys-sovellusta koronavilkun rinnalle.
-
Koronakriisin toinen aalto on erilainen kuin keväällä. Jos maalis- ja toukokuussa yrittäjien kauhu oli asiakasvirran tyrehtyminen ja epätietoisuus tulevasta, syksyllä uutena vitsauksena on teollisuuden investointien ja viennin hidastuminen. Vertaistuen tarve jatkuu.
-
Yrittäjän podcastin tuoreessa jaksossa pureudutaan asiakastyytyväisyyden parantamiseen vaikeina aikoina viestinnän keinoin.
-
Ravintoloiden anniskelurajoitukset vaikuttavat kovalla kädellä alan yrityksille tärkeään pikkujoulusesonkiin.
-
Muotikaupan kokonaismyynnin arvo väheni tammi-syyskuussa noin 18 prosenttia. Kivijalassa ovi on käynyt entistä harvemmin, mutta samaan aikaan vaatteiden verkkomyynti on kasvanut vuoden alusta tasaisesti joka kuukausi noin 100 prosenttia.
-
Suomen Yrittäjät esittää 750 miljoonan euron yritystukiohjelmaa koronan toiseen aaltoon, tärkeimpänä uudistettu kustannustuki.
-
Tapahtuma-alan yrittäjä toivoo syvästi, että lokakuun loppuun asti määrätty rajoitus helpottaa tartuntatilannetta.
-
Helsinkiläinen startup on kasvattanut liiketoimintaansa korona-aikana, kun sen suunnitteleman etävastaanottojärjestelmän kysyntä on lisääntynyt merkittävästi.
-
Pääkaupunkiseudun koronaryhmä suosittelee yksityisille yrityksille, että ne edellyttävät asiakkailtaan kasvomaskin käyttämistä. Joillakin alueilla ravintoloita ohjeistettu keräämään asiakkaidensa nimilistoja tartunnanjäljitystä varten. Selvitimme, mitä tästä sanoo Yrittäjien asiantuntija.
-
Koronauutisoinnilla ja hallituksen koronaohjeistuksilla on suorat vaikutukset taksiyrittäjän liikevaihtoon, sillä asiakkaat ovat kadonneet. Taksiliitto varoittaa, että ilman kohdistettua tukea taksiyrittäjät eivät tule selviytymään.
-
– Katsoin kymppiuutisia, ja siellä esiteltiin, miten Bayern Amerikassa alkoi valmistaa suojavisiirejä. Mietin, että miksi niiden pitää tehdä se niin vaikeasti, kertoo Punkaharjun Kilven yrittäjä Jani Lahtinen ja kehitti oman versionsa.
-
Keväällä monen yrityksen toiminta seisahtui tai vähintään järkkyi koronaviruksen vuoksi. Tuleeko virusaallon jälkeen konkurssiaalto? Venevalmistaja Olli Lindkvist ja ravintola-alan yrittäjä Minna Kaasalainen kertovat, kuinka heidän yrityksensä menivät konkurssiin – ja kuinka he selvisivät.
-
Eteläpohjalaisen Lennolin lomautukset loppuivat lyhyeen, kun se löysi uutta tuotantoa koronasuojavarusteista. Samalla kotimaisen tuotteen arvostus on kirittänyt liikevaihdon kasvua.
-
Hallitus kertoi illalla uusista ravintoloita koskevista rajoituksista sekä esitteli pääpiirteittäin toimialariippumattoman yleistuen, joka on jatkoa kustannustuelle. Helsinkiläisen yökerhoyrittäjän mukaan normaalista asiakasmäärästä on vajaat puolet jäljellä. Rajoitukset tulevat olemaan alalle raskaat.
-
Koronatuesta päätettäisiin valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan syksyn viimeisessä lisätalousarviossa, kertoo Yle.
-
Yrittäjät ovat ryhtyneet keräämään ruoka-apua hädänalaisille muun muassa Imatralla ja Liperissä.
-
Kaksi kolmasosaa kaupunkien yrityspalveluiden yritysneuvojista toivoo, että yksinyrittäjätuen voimassaoloaikaa jatkettaisiin. Näin siksi, että osaan yrittäjistä koronatilanne vaikuttaa viiveellä ja toisaalta näin voitaisiin varautua koronatilanteen mahdolliseen uuteen pahenemiseen.
-
Suomen Yrittäjät esittää tuelle jatkoaikaa ja liikevaihtorajan alentamista sekä vaihtoehtona myös yksinyrittäjän kehittämistukea.
-
Lapin matkailuyrittäjät ovat olleet kovan paineen alla viime päivinä. Hallituksen matkustusrajoitukset ja niiden tuomat reunaehdot hankaloittavat talvikauden suunnittelua. Samalla kotimaan matkailijat kyselevät halvempien hintojen perään, kuten monessa matkailuvetoisessa maassa toimitaan. Miksi ei Suomessa?
-
Suomen Yrittäjät ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK katsovat, että on kohtuutonta vaatia negatiivisen testituloksen saaneilta karanteenia ja toista testiä kolmen päivän kuluttua. Lapin matkailualan toimijat kertovat, että lähes kaikki haastatellut matkanjärjestäjät ovat ilmoittaneet peruvansa nyt myynnissä olevat matkat, mikäli karanteeni on vaatimuksena.
-
Brellan uusien tapahtumien myynti maaliskuussa oli nolla euroa. Nyt yritys on kovemmassa kasvuvauhdissa kuin koskaan ennen.
-
Lakiesitys yritysten perintäkulujen väliaikaisesta katosta ja tratan käytön rajoituksista tullee eduskunnan käsittelyyn lokakuun lopulla. Moni yrittäjä on maksanut yli 400 euron perintäkuluja.
-
Koronapandemiasta johtuvia matkustusrajoituksia höllennetään 19.syyskuuta. Rovaniemeläisen SantaParkin yrittäjä Ilkka Länkinen harkitsee ovien avaamista vasta sisärajavalvonnan vapauduttua 23. marraskuuta. Malli jättää kipupisteitä matkailulle.
-
Mara esittää vaatimuksensa matkustus- ja kokoontumisrajoitusten purkamisesta. Myös lähiopetus ja paluu työpaikoille on pärjäämisen edellytys toimialalla.
-
– Meille on tärkeää, että tämä ala autetaan koronakriisin yli. Esitimme elinkeinoministerille useita toimenpiteitä, Tapahtumateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Timonen kertoo..
-
Pk-yritysten näkymät ovat romahtaneet. Tämä selviää tänään julkaistusta pk-yritysbarometrista. Pohjoissavolaisessa alihankintayrityksessä kriisi ei ole ollut niin paha kuin finanssikriisi, ”ainakaan toistaiseksi”.
-
Nuoret yrittäjät kokevat, että iästä on hyötyä, kun koronakriisi koettelee. Nuorena jaksaa aloittaa helpommin uudelleen alusta ja muutokseen on tottunut. "Se antaa voimaa, kun näkee tuttujen onnistuvan", valokuvaaja Tapio Auvinen, 25, sanoo.
-
Yksityinen ja julkinen puoli ei ole osannut yhdistää voimiaan, vaikka maa on julistettu poikkeustilaan ensimmäistä kertaa sotien jälkeen. Se on vaarallista kansanterveyden kannalta.
-
Lapin talvimatkailussa ulkomaisten matkailijoiden osuus on jopa 70 prosenttia. ”Matkanjärjestäjät katsovat kalentereissaan 9-10 viikkoa tästä eteenpäin aikaa. Syyskuun puolivälissä aletaan katsoa jo joulua”, erämaahotelliyrittäjä tuskailee.
-
Lapin matkailuyritysten ennakkovaraustilanne on hälyttävä. Lapissa on odotettu hallituksen päätöstä matkailun mahdollistamisesta, mutta sitä ei ole tullut. Matkailuyrittäjät tarvitsevat tilannekuvan nopeasti.
-
"Sairastuminen on suurin uhka liiketoiminnallemme", sanoo espoolainen Mika Lahdelma, joka sulki ravintolansa koronan takia viime maailiskuussa.
-
Hämeenlinnalainen kuntosali vuokrasi laitteensa ulos ja liminkalainen hotelli tarjosi koko hotellin yhden perheen käyttöön.
-
Moni yrittäjä jatkaa nyt syksylläkin etätöitä. Yksinyrittäjä ja työpsykologi Juho Toivola kehottaa tekemään kodin sisäisen työvuorolistan, mikäli perhearki ja etätyönteko on vaikea yhdistää.
-
Tatuointialan yrittäjä Ilari Musta sai Business Finlandin rahoituksen suunnitelmalleen graafisen suunnittelun toimistosta. Oikeiden kumppaneiden avulla idea kasvoi kansainväliseksi kuvitusagentuuriksi, jossa on mukana artisteja 11 eri maasta. - Ilman ulkopuolista osaamista sekä Business Finlandin rahoitusta tätä ei olisi syntynyt, Musta sanoo.
-
Seinäjokelainen pitopalvelu kääri hihat ja keksi uusia tukijalkoja, kun koronarajoitukset lopettivat keväällä tilaukset hetkessä. Tulevan viikonlopun ylioppilasjuhlat ja piristynyt kysyntä tarkoittavat pitkää päivää Alitar Oy:ssä.
-
2000 euron yksinyrittäjätukea on haettu selvästi vähemmän kuin odotettiin. Sitä voi hakea syyskuun loppuun saakka. Koska tukeen varattua rahaa näyttää jäävän käyttämättä, Suomen Yrittäjät on esittänyt yrityskehitysseteliä yksinyrittäjien liiketoiminnan kehittämiseen.
-
"Kivenlahtelaiset eivät käy kahviloissa, vaan kapakoissa, minulle kerrottiin. Moni ei ehkä pysty näkemään sellaista, mitä ei ennen ole ollut", espoolainen kahvilayrittäjä Linda Mustakari kertoo. Hän haluaa tuoda luksusta lähiöihin.
-
Koronapandemia on hiljentänyt työt monessa yrityksessä, ja työntekijöitä on ollut lomautettuina. Jos kokoaikainen lomautus on alkanut maaliskuun puolivälissä, syys-lokakuun vaihteessa tulee ajankohtaiseksi lomauttamisen 200 päivän sääntö.
-
Vuoden yksinyrittäjäpalkinto toi näkyvyyttä ja huomiota toimialalle. Korona sotki kaiken, mutta pakotti uudistumaan.
-
Ministeriön virheellinen ohjeistus ehti aiheuttaa tuhoisaa jälkeä Johanna Soilun yrityksessä.
-
Yökerhot ovat hankalan kevään jälkeen voineet toimia rajattujen asiakasmäärien kanssa. Yökerhoyrittäjä ymmärtää, että korona-altistumisista on tärkeää uutisoida, mutta harmittelee, että kaksi viikkoa tapauksen jälkeen ravintolassa on hiljaista.
-
Ompelijoiden koneet ovat käyneet kuumina, kun kasvomaskien kysyntä on ylittänyt odotukset.
-
Linja-autoliiton jäsenkyselyn mukaan vallitseva koronatilanne koettelee jatkossakin linja-autoalan yrityksiä ja työntekijöitä.
-
Yksinyrittäjän tukea voi hakea kotikunnasta syyskuun loppuun saakka.
-
Pk-yritykset katsovat, että keskeistä toiminnan jatkumiselle on myös mahdollisuus ennakkoverojen muutoksiin. Tämä selviää tuoreesta pk-yritysbarometrista.
-
Matkailuyrittäjä lähetti elokuun alussa laskut ennakkovarauksista kansainvälisille matkanjärjestäjille. Seuraavana päivänä ne olivat peruneet kaikki varaukset. Samaa pelkäävät nyt muutkin Lapin matkailuyrittäjät.
-
Töihinpaluu ja koronaviruspandemina toinen mahdollinen aalto on herättänyt paljon kysymyksiä yrittäjissä ja työntekijöissä. Suomen Yrittäjien työoikeuden asiantuntijat Harri Hellstén, Atte Rytkönen ja Albert Mäkelä vastaavat yleisimpiin yrittäjiltä tulleisiin kysymyksiin.
-
Koronakriisin toinen aalto puskee ensilaineitaan Suomeenkin eivätkä talouden ennusteet näytä hyviltä. Suomessa moni yksinyrittäjä on kokenut koronatuen riittämättömäksi. Vertailumaista esimerkiksi Tanskassa, Saksassa ja Belgiassa tuet yksinyrittäjille olivat moninkertaisia.
-
Suomen Yrittäjät kannustaa yrityksiä hakemaan kustannustukea, jos ehdot täyttyvät.
-
Business Finlandin uskoo saavansa vielä käsittelyssä olevat kehittämistukihakemukset maaliin elokuun aikana.
-
Pankit suhtautuvat edelleen varovaisen myönteisesti lyhennysvapaiden myöntämiseen.
-
Tuoreen yrittäjägallupin mukaan etätöitä on tehty 59 prosentissa yrityksistä koronakriisin aikana. Vastaajista 49 prosenttia kertoo, että etätöitä jatketaan syksyllä.
-
Lohjalla valmistetaan ämpäreitä täydellä teholla. Tuotteet ovat menneet kaupaksi marjastuksesta ja sienestyksestä innostuneille suomalaisille.
-
Koronaviruksen aiheuttama kriisi yrityksissä lieveni selvästi kesän aikana, mutta yrittäjät pelkäävät toista aaltoa, kertoo tuore Yrittäjägallup. Joutsalaisessa LVI-alan yrityksessä kevät ja alkukesä menivät vanhan tilauskannan turvin. ”Syksy on arvoituksellista aikaa”, Kari Kivisaari miettii.
-
Viranomaiset peräänkuuluttavat tapahtumajärjestäjien vastuuta turvajärjestelyistä. Tapahtumajärjestäjät kokevat, että heidät on nostettu syntipukeiksi, eikä selkeää linjaa ole.
-
Koronatestauksen lisääminen on alan ammattilaisten mielestä kaikkien etu. Turhasta byrokratiasta halutaan eroon.
-
Työpaikalla on edelleen rajoitettava työntekijöiden, asiakkaiden ja yhteistyökumppanien lähikontakteja turvallisia työkäytäntöjä soveltamalla, jotta paluu töihin sujuisi mahdollisimman turvallisesti. Näin muistuttaa Työterveyslaitos.
-
Porilainen yksinyrittäjä sai pahimman koronakriisin aikana apua yrittäjän työttömyysturvasta.
-
Yrittäjien Atte Rytkösen mukaan työpaikoilla voi tulla kyseeseen sanktioiden käyttöönotto, jos mahdollista maskisuositusta ei noudateta.
-
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja toivoo muutoksia muun muassa ehtoon, joka koskee yritysten oman pääoman osuutta.
-
Matkailualan yrittäjät selvisivät kesästä. Nyt suomalaiset pitäisi saada matkailemaan Suomessa vielä syksyllä ja talvellakin.
-
Mahdollinen toinen aalto vaatii varautumista niin valtion tasolta kuin työpaikkojen, koulujen ja kansalaisten arjen suhteen.
-
Alun hankaluuksien jälkeen uusien tuotteiden kehitystyö on ollut vaativaa mutta antoisaa.
-
Tutkimuslaitos Kantar TNS lähestyy taas sähköpostitse yrittäjiä kyselyllä, jolla selvitetään yrittäjien kokemuksia koronakriisistä ja muuta ajankohtaista asiaa. – Kyselyyn kannattaa vastata, sillä se auttaa meitä ajamaan yrittäjien tarvitsemia muutoksia. Nyt tarvitsemme tietoa esimerkiksi kustannustuen kehittämistarpeista, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
-
Tekninen virhe voi nostaa kustannustukea saavien yritysten listalle myös niitä, jotka ovat jääneet täpärästi ilman tukea.
-
Yksi tärkeä osa tämän vuoden tapahtumakokemusta on turvallisuus ja siisteys. Koronavirustartuntojen määrän hillitsemiseksi tapahtumajärjestäjät joutuvat ottamaan hygienian ja turvallisuuden entistä tarkemmin huomioon.
-
Porilainen bussiyrittäjä pelkää, että hintojaan koronakriisissä laskeneet bussiyrittäjät ovat entistä ahtaammalla polttoaineveron korotuksen jälkeen.
-
Suomen Yrittäjien mielestä syrjäseutujen EU-rahaa ei tule käyttää pelkkiin investointeihin.
-
Tamperelaisyrittäjä ei pidä kustannustukea läheskään riittävänä.
-
Keuruulla toimiva linja-autoalan yritys sai kustannustukea runsaat 80 000 euroa. Summa yllätti yrittäjän.
-
Aira Samulin on käyttänyt omia säästöjään pitääkseen Hyrsylän Mutkan toiminnan käynnissä. – Ei tässä voi seinille hyppiä, hän sanoo.
-
Valtiokonttori on listannut sivuillaan listan kiinteistä kustannuksista, jotka hyväksytään kustannustukea haettaessa.