Etsi

Koronatuet yrityksille

Tällä sivulla kerrotaan, mitä tukia yritystoimintaan voi hakea koronakriisin aikana.

Yrityksille suunnattua tukea koronan aiheuttamasta tilanteesta selviytymiseen jakaa kolme tahoa:

Näitä tukia ei ole tarkoitus käyttää samanaikaisesti. Tukea ei voi myöntää samaan tarkoitukseen kahta kertaa.

Lisäksi:

Maa-, metsä- ja kalatalousyrittäjien tuet:


Business Finland

Business Finlandin esiselvitys- ja kehittämisrahoituksen haku päättyi 8.6.2020 klo 16.15. Siihen mennessä jätetyt hakemukset käsitellään normaalisti. 

Business Finlandin tilapäistä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiolainaa voi hakea vielä voi hakea 30.11. 2020 mennessä. Tilapäinen rahoitus on tarkoitettu vähintään kuusi henkilöä työllistäville, osakeyhtiömuotoisille (oy, oyj) pk- ja midcap-yrityksille sekä merkittävää liiketoimintaa tekeville säätiöille ja yhdistyksille, jotka etsivät kehittämisen avulla keinoja koronan aiheuttaman liiketoimintansa häiriötilanteen ratkaisemiseen.

Rahoitusta voidaan myöntää sellaiseen TKI-projektiin, jonka lopputuloksena syntyvät uudet ratkaisut mahdollistavat kannattavan ja kestävän liiketoiminnan koronakriisin jälkeen. Ratkaisun on oltava uutuusarvoltaan merkittävä markkinoilla, ei vain uusi yritykselle itselleen.

Lainaa voi hakea kehitysprojektiin, jonka koko on vähintään 150 000 euroa. Business Finlandin myöntämän lainan osuus on pääsääntöisesti 70 prosenttia projektin hyväksytyistä kustannuksista. Laina-aika on pääsääntöisesti 7–10 vuotta. Lainan suuruus on 100 000–500 000 euroa. Rahoituksen saajan on oltava liiketoiminnaltaan sen kokoinen, että se pystyy toteuttamaan tällaisen projektin ja aikanaan maksamaan lainan takaisin liiketoiminnan tuotoista.

ELY-keskukset

ELY-keskuksen tilanneanalyysi- ja kehittämisrahoituksen haku päättyi 8.6.2020 klo 16.15. Siihen mennessä jätetyt hakemukset käsitellään normaalisti. 

Kuntien jakama yksinyrittäjätuki

Yksinyrittäjätuen haku päättyi 30.9.2020. Siihen mennessä jätetyt hakemukset käsitellään normaalisti.

Kustannustuki

Yritysten kustannustuen haku päättyi 31.8.2020 klo 16.15. Siihen mennessä Valtiokonttoriin jätetyt hakemukset käsitellään normaalisti.

Kustannustuen toista hakukierrosta valmistellaan. Hallitus pyrkii saamaan lakimuutokset voimaan joulukuussa 2020, ja kustannustuen haku pyritään avaamaan joulukuun lopussa.

Ravitsemusliiketoiminnalle

Ravitsemisliiketoiminnan rajoittamisen tuen haku päättyi 31.8.2020 klo 16.15. Siihen mennessä KEHA-keskukseen jätetyt hakemukset käsitellään normaalisti.

Ravitsemisliiketoiminnan uudelleentyöllistämisen tuen haku päättyi 31.10.2020. Määräaikaan mennessä KEHA-keskukseen jätetyt hakemukset käsitellään normaalisti.