Puhujat ja esiintyjät vuonna 2017

 

KESKIVIIKKO 7.6.2017


Puheenjohtaja Jyrki Mäkynen
Suomen Yrittäjät

 

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen on toiminut yrittäjänä vuodesta 1992 ja yrittäjäjärjestön erilaisissa luottamustehtävissä lähes kymmenen vuotta. Mäkynen on koulutukseltaan ekonomi. Seinäjoella asuvan Mäkysen yritys Oy HM Profiili Ab myy toimistojen ja muiden julkisten tilojen kalustamista ja siihen liittyviä palveluita.

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala
Oulun kaupunki

 

Oulun tuore kaupunginjohtaja Päivi Laajala on vahva kunnallisalan osaaja. Hänellä on lähes 30 vuoden työkokemus erilaisissa julkisen hallinnon johtotehtävissä sekä valtiolla että kunnissa. Viimeiset kahdeksan vuotta Laajala on toiminut valtiovarainministeriössä kunta- ja aluehallinto-osaston osastopäällikkönä ylijohtajan virassa. Tässä tehtävässä hän on vastannut kuntien hallintoon, johtamiseen ja talouteen ja valtion aluehallintoon liittyvästä kehittämisestä ja lainvalmistelusta. Lisäksi hän vastasi myös sote- ja maakuntauudistukseen liittyvästä valmistelusta yhteistyössä ministeriön eri osastojen ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Päivi Laajala on aiemmin toiminut myös Oulun apulaiskaupunginjohtajana.

Heikki A. Loikkanen

 

Heikki A. Loikkanen on Helsingin yliopiston kaupunkitaloustieteen emeritusprofessori. Loikkanen on ollut stipendiaattina Oslon yliopistossa ja MIT:ssa ja työskennellyt mm. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimusprofessorina ja kunnallistalouden professorina Tampereen yliopistossa. Hän on johtanut useita Suomen Akatemian tutkimuksia ja osallistunut EU-projekteihin ym.  kansainvälisiin hankkeisiin. Loikkanen on koulutukseltaan valtiotieteiden tohtori. KUJO:ssa Loikkanen puhuu aluetaloudellisesta kehityksestä sekä kuntien ja maakuntien murroksesta sote- ja maakuntauudistuksessa.

Pääekonomisti Mika Kuismanen
Suomen Yrittäjät

 
Mika Kuismanen on taloustieteilijä ja Suomen Yrittäjien pääekonomisti. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa finanssineuvoksena ja kansantalousosaston suhdanneyksikön päällikkönä valtiovarainministeriössä, ekonomistina Suomen Pankissa ja Euroopan keskuspankissa sekä tutkijana Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa (VATT). Kuismanen on koulutukseltaan valtiotieteiden lisensiaatti Helsingin yliopistosta ja taloustieteen tohtori University College Londonista. Kuismanen on tutkinut muun muassa työn tarjontaa sekä erilaisten verojärjestelmien tehokkuutta ja tulonjakovaikutuksia.

 

Kunnanjohtaja Tytti Määttä
Vaalan kunta

 

Valtiotieteen maisteri Tytti Määttä on uuden sukupolven kuntajohtaja Vaalasta. Ennen Vaalan kunnanjohtajuutta hän toimi Kuntaliiton erityisasiantuntijana. Tytti Määttä toimii harvaan asutun maaseudun verkoston puheenjohtajana sekä Metsähallituksen Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueellisen neuvottelukunnan puheenjohtajana.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen

 

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen on kunta- ja uudistusministeri ja kansanedustaja Joensuusta. Hänet valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 1995. Vehviläisellä on aiempaa ministerikokemusta liikenneministerinä. Hän harrastaa kirjallisuutta ja kirjoittamista. Kesämökki Kontiolahdella on tärkeä hengähdyspaikka. Koulutukseltaan Anu Vehviläinen on filosofian maisteri.

Hallitusammattilainen Anne Korkiakoski

 

Anne Korkiakoski on hallituksen jäsen mm. Vaasan yliopistossa, Oral Hammaslääkärit Oyj:ssä ja Kalevala Koru Oy:ssä. Korkiakoski on markkinoinnin ja viestinnän ammattilainen. Hän on työskennellyt mm. KONEen markkinointi- ja viestintäjohtajana, Elisan Oyj:n markkinointi- ja viestintäjohtajana, kansainvälisen mainos- ja viestintäyrityksen Euro RSCG:n Suomen yhtiön toimitusjohtajana ja Nordic-alueen johtajana sekä Neste Oyj:n energia- ja markkinatutkija. Koulutukseltaan Anne Korkiakoski on kauppatieteiden maisteri.

Elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama
Suomen Yrittäjät

 

Susanna Kallama on Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö. Hänen tehtäväkenttänä kunnallinen ja alueellinen elinkeinopolitiikka sekä erityisvastuualueena yksityinen sosiaali- ja terveyspalveluala. Kallamalla on yli kymmenen vuoden kokemus sekä yrittäjyydestä että kunnallispolitiikasta. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri.

Laulaja Johanna Pakonen

 

Iltajuhlassa väkeä tanssittaa vuoden 2002 tangokuningatar Johanna Pakonen. Pakonen oli mukana Suomen euroviisukarsinnoissa vuonna 2006. Pakonen keikkailee aktiivisesti Midinetti-orkesterin kanssa.

 

Juontaja Kaisa Löfgren

 

Kaisa Löfgren on porilainen yrittäjä, tapahtumatuottaja ja juontaja, jonka ääni on varmasti monelle tuttu. Kaisan yritys Succee on tapahtumatalo, joka tuottaa ja ideoi erilaisia tapahtumia ympäri Suomea.

 

TORSTAI 8.6.2017


Yritys- ja alueosaston osastopäällikkö Marja-Riitta Pihlman
Työ- ja elinkeinoministeriö

 

 

Varatoimitusjohtaja Antti Neimala
Suomen Yrittäjät

 

Antti Neimala johtaa Suomen Yrittäjien vaikuttamisyksikköä.Hän on jäsenenä kasvupalvelu- ja aluekehitysjärjestelmän uudistuksen ohjausryhmässä. Neimala on aiemmin työskennellyt muun muassa EK:n pk-johtajana, Keskuskauppakamarin osastopäällikkönä, säädösvalmistelun kehittämishankkeen SÄVY:n projektijohtajana ja kahden ministerin erityisavustajana. Koulutukseltaan Neimala on varatuomari.

Johtaja Juha Ala-Mursula

Business Oulu

 

Juha Ala-Mursula (DI, eMBA) on Oulun Kaupungin elinkeinopolitiikkaa toteuttavan liikelaitosksen BusinessOulun johtaja. Ennen nykyistä tehtävää Ala-Mursula on toiminut eri johtotehtävissä tuotekehityksessä, tuotteenhallinnassa, businessyksikön vetäjänä , toimitusjohtajana ja liiketoiminta-alueen vetäjänä  Nokia Siemens Networkissa, Nokia Network:ssä, Nokia Matkapuhelimissa , NE Products Oy:ssä ja Elektrobit Oy:ssä.

 

Luottamustehtävinä ovat Tekesin johtokunta, Oulun Kauppakamarin hallitus, Oulun Matkailu Oy:n hallitus ja lisäksi Arktisen tietoliikenne ryhmää osallistuminen ja Suomen delegaation vetäjänä.

Janne Koivuniemi
Finnvera

 

Janne Koivuniemi työskentelee Finnvera Oyj:n palveluksessa erikoisalanaan pk-yritysten omistajanvaihdokset. Rahoitusjärjestelyiden lisäksi Koivuniemi toimii aktiivisesti myös muiden omistajanvaihdosten vauhdittamista tukevien toimien parissa. Hän näkee yrityskaupat paitsi aliymmärretyksi tekijäksi pk-yrityskentän dynamiikassa, myös erinomaiseksi mahdollisuudeksi nopeuttaa yritysten uudistumista ja edistää siten kasvua.

Projektipäällikkö Mika Haavisto
Suomen Yrittäjät

 

Mika Haavisto toimii Omistajanvaihdoshankkeen vetäjänä. Hän on aikaisemmin työskennellyt myyntijohtajana, kehitysjohtajana ja palvelujohtajana ICT-alueen yrityksissä: Elisassa, Digiassa ja Relacomissa. Haavisto on toiminut myös liiketoiminnan kehittämisen konsulttina. Koulutukseltaan Haavisto on tuotantotalouden diplomi-insinööri.

Henkilöstöjohtaja Paula Oksman
Ponsse Oyj

 

Paula Oksman on toiminut Ponsse Oyj:n henkilöstöjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä vuodesta 2005 alkaen. Aiemmin hän työskenteli Genencor International Oy:n henkilöstöpäällikkönä ja sitä ennen vastaavana koulutuspäällikkönä Jyväskylän yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa. Koulutukseltaan Oksman on filosofian maisteri.

Kunnanjohtaja Mika Suomalainen
Vieremän kunta

 

Mika Suomalainen on hiljattain siirtynyt sisäministeriön palveluksesta Vieremän kunnanjohtajaksi. Hänellä on monipuolinen johtajakokemus niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Suomalainen on erityisen kiinnostunut kunnan ja yritysten välisestä yhteistyöstä ja sen kehittämisestä. Hän uskoo Pohjois-Savon elinvoimaan ja luottaa vahvasti teknologia- ja metalliteollisuuden kehitysmahdollisuuksiin Ylä-Savossa. Työssään Suomalainen pohtii keinoja, joilla saataisiin osaavaa työvoimaa kasvavien yritysten tarpeisiin.

Tutkijatohtori Emilia Rönkkö
Oulun yliopisto


Tutkijatohtori, arkkitehti Emilia Rönkkö on toiminut yli kymmenen vuoden ajan strategiseen maankäytön suunnitteluun liittyvissä tutkimus- ja opetustehtävissä Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnassa. Monitieteinen tutkimus ja erityisesti tiivis kuntayhteistyö ovat luoneet uudenlaisia integroivan tiedontuottamisen sekä suunnittelun toimintamalleja liittyen maaseudun maankäytön erityiskysymyksiin, resurssiviisaaseen maankäytön suunnitteluun sekä hyvinvoinnin edistämiseen rakennetussa ympäristössä.

Toimialapäällikkö Mika Hämeenniemi
Suomen Yrittäjät

 

Mika Hämeenniemi on Suomen Yrittäjien toimialapäällikkö. Hän on toiminut aiemmin Vieremän kunnansihteerinä ja kunnallisissa luottamustehtävissä hän on vaikuttanut Alajärven ja Joensuun kaupungeissa sekä Pohjois-Karjalan maakuntaliitossa. Hämeenniemi on työskennellyt myös eduskunta-avustajana, EU-parlamentissa, pääsihteerinä Joensuun ylioppilaskunnassa sekä Keskustanuorissa. Koulutukseltaan Hämeenniemi on yhteiskuntatieteiden kandidaatti.

Rehtori Mari Laurell

Kalkkisten koulu, Asikkala

 

Mari Laurell on koulutukseltaan kasvastustieteen maisteri, luokanopettaja ja tekstiiliopettaja. Hän on työskentelee Asikkalan kunnassa Kalkkisten palvelukeskuksen rehtorina. Palvelukeskus on erilainen tapa tuottaa maaseudun sivistyspalveluita yhteistyöllä. Tällä hetkellä mallia sovelletaan myös muihin kunnan kyläkouluihin hankkeen avulla. Mari Laurell toimii myös Suomen lähikoulut ry:n hallituksessa ja sihteerinä.

Vt. kunnanjohtaja Aapo Pispa

Asikkala

 

Aapo Pispa on toiminut viimeiset neljä vuotta Asikkalan kunnan talousjohtajana ja viime vuoden elokuusta lähtien vt. kunnanjohtajana. Tätä ennen hän toimi toistakymmentä vuotta Nokia-yhtymässä henkilöstö- ja toimitilayksiköiden johtotehtävissä. Koulutukseltaan Pispa on juristi ja hän asuu Lahdessa.

 

Toimitusjohtaja Pasi Kinnunen

Esmo Oy

 

Pasi Kinnunen toimii Esmo-yhtiöiden toimitusjohtajana ja hänellä on pitkä kokemus niin yrittäjänä kuin palkkajohtajanakin. Yhtiöiden toimialoina ovat taloushallinto, koulutus ja yrityskehittäminen. Hänet tunnetaan aktiivisena toimijana yritys- ja koulutuskentässä sekä useiden organisaatioiden hallitustyöskentelystä.

HR Manager Hannele Kontio
Ginolis Oy

 

Hannele Kontio on toiminut henkilöstöpäällikkönä kaksi vuotta Ginolis Oy:ssä. Hän on päässyt alusta pitäen mukaan terveysteknologia alalla toimivan start-up yrityksen kasvuprosessiin ja uusien henkilöiden rekrytointiin. Aikaisempaa kokemusta rekrytoinnista ja ihmisten johtamisesta hänellä on tiiminvetäjätehtävistä Nokialla. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri/ekonomi.

 

Kuntayhtymäjohtaja Jarmo Paloniemi
Oulun seudun koulutuskuntayhtymä, OSEKK

 

Filosofian tohtori Jarmo Paloniemi on työskennellyt 24 vuotta Suomessa koulutuksen kentällä, joista 16 viimeisintä vuotta ammatillisen koulutuksen johtotehtävissä. Viimeiset 10 vuotta Paloniemi on työskennellyt Oulun seudun koulutuskuntayhtymän johtotehtävissä. Sitä edelsi kuusi 10 vuotta työskentelyä Koillismaalla.

Sosiaali- ja terveysalan opintopäällikkö Minna Lintulahti
Oulun seudun ammattiopisto

 

Terveystieteiden maisteri Minna Lintulahti on opintopäällikkönä Oulun seudun ammattiopistossa. Hän on toiminut vuodesta 2000 lähtien ammatillisessa koulutuksessa eri tehtävissä, joista viime vuodet ammatillisen koulutuksen kehitys- ja esimiestehtävissä sekä opetuksen suunnittelu- ja tukipalveluiden koordinoinnissa sosiaali- ja terveysalan osalta.

 

Johtaja Veli-Matti Lamppu
Suomen Yrittäjät

 

Veli-Matti Lampun tiimin vastuulla Yrittäjissä on koulutus- ja innovaatiopolitiikka sekä yritysten kansainvälistyminen. Kunnilla on kasvava tehtävä yrittäjyyden edellytysten vahvistamisessa koulutuksen keinoin. Lisäksi erityisesti pienet yritykset tarvitsevat tukea kansainvälistymiseen. Lampulla on vahva tausta ammatillisen koulutuksen eri tehtävissä.

Ylijohtaja Kirsi Varhila

STM

 

Ylijohtaja Kirsi Varhila on valtiotieteen maisteri. Hän on työskennellyt sosiaali- ja terveysministeriön sosiaali- ja terveyspalveluosaston osastopäällikkönä vuodesta 2013. Ministeriöön hän siirtyi Lounais-Suomen aluehallintoviraston peruspalvelut, luvat ja oikeusturva vastuualueen johtajan tehtävistä. Hänen työuransa kattaa muun muassa osastopäällikön tehtävät Länsi-Suomen lääninhallituksessa sekä järjestöpäällikön tehtävät Suomen MS-liitossa (nykyisin Neuro liitossa). Luottamustehtävissä Varhila toimii sekä Alkon (varapuheenjohtaja) että Huoltovarmuuskeskuksen hallituksissa.

Toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni, Esperi Care Oy

 

Marja Aarnio-Isohanni (PhD, MBA) on Esperi Care Oy:n pitkäaikainen toimitusjohtaja. Aarnio-Isohanni nousi yrityksen johtoon vuonna 2003 ja on luotsannut yritystä eteenpäin jo 14 vuoden ajan. Aarnio-Isohannilla on pitkä kokemus sosiaali- ja terveysalalta ja hän on tehnyt laajasti yhteistyötä kunta-alan kanssa.

Toimitusjohtaja Aarne Aktan
Pihlajalinna Oyj

 

Aarne Aktan on toiminut Pihlajalinnan toimitusjohtajana vuodesta 2016. Pihlajalinna on yksi Suomen suurimmista sosiaali- ja terveyspalvelualan yrityksistä. Aktanilla on pitkä yrittäjäkokemus it-alalta. Hän perusti opiskelutovereidensa kanssa Quartal Oy:n 1990-luvun puolivälissä ja toimi yrityksen toimitusjohtajana, kun se kasvoi kansainväliseksi toimijaksi. Vuonna 2006 Aktan valittiin Ernst & Youngin Vuoden nuoreksi yrittäjäksi. Quartalin myynnin jälkeen Aktan toimi mediayhtiö Talentumin toimitusjohtajana 2011–2016. Aktanilla on laaja kokemus pörssiyhtiöiden hallituksista. Tällä hetkellä hän toimii Trainer’s Housen hallituksen puheenjohtajana ja Solteq Oyj:n hallituksessa.

Toimitusjohtaja Jussi Karjula
Suomen Hoivatilat Oyj

 

Jussi Karjula on toiminut Hoivatilojen toimitusjohtajana vuodesta 2010. Hoivatilat on erikoistunut päivä- ja hoivakotikiinteistöjen sekä palvelukortteleiden tuottamiseen, omistamiseen ja vuokraamiseen. Hoivatiloilla on kokemusta yli sadasta kiinteistöhankkeesta noin 50:ssä eri kunnassa. Ennen Hoivatiloihin siirtymistään Karjula toimi Pohjoisen Kantaperuna Oy:n toimitusjohtajana vuosina 2004—2010. Karjula palkittiin maaliskuussa 2017 pk-yritysten Future CEO of the Year –tulevaisuuden toimitusjohtajana.

Kunnanlääkäri Sami Salminen
Kunnanlääkärit Kiuruvesi Oy


Sami Salminen perusti yhdessä lääkärikumppaneidensa kanssa 2017 alussa toimintansa aloittaneen Kunnanlääkärit Kiuruvesi Oy:n. Yritys oli Suomen ensimmäinen perusterveydenhuollon valinnanvapausvastaanottoja tarjonnut yritys. Sami Salminen on koulutukseltaa lääketieteen lisensiaatti. Kliinistä potilastyötä Salminen on tehnyt kymmenissä toimipisteissä ympäri Suomen, joten hänellä on mittava kokemus erilaisten organisaatioiden toiminnasta. Lääkärin työn lisäksi Salminen on toiminut johtotehtävissä Attendo Terveyspalvelut Oy:ssä. Erityiset mielenkiinnon aiheet Salmisella ovat asiakaslähtöisyyden ja lähipalveluiden kehittäminen, sekä johtamisen kehittäminen terveydenhuollossa.

Toimitusjohtaja Milja Saksi
Luona Oy

 

Milja Saksilla on 15 vuoden kokemus johtotehtävistä sote-alalta palveluiden, konsultoinnin ja ohjelmistojen parista. Hän hakee sinnikkäästi uuden tyyppisiä toimintamalleja ja tapoja palvella asiakasta vaikuttavammin ja laadukkaammin. Viimeiset kaksi vuotta Saksi on rakentanut yhdessä 250 muun luonalaisten kanssa soten arvioinnin, integroinnin ja yksilöllisten palvelupolkujen ratkaisuja Luonan toimitusjohtajana. Ennen Luonaa Saksi toimi toimitusjohtajana ja yrittäjänä Hoivanet Oy:ssä, perustamassaan kotiin tuotavien sote-palveluiden yhtiössä.

Huoltoesimies Eemeli Janhunen

Mikkelin Huoltotiimi Oy

 

Eemeli Janhunen on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 Mikkelin Huoltotiimissä. Yritys toimittaa kiinteistönhuolto-, siivous- ja kunnossapitopalveluita myös julkiselle sektorille. Eemeli on vastannut lukuisiin hankintailmoituksiin ja käynyt markkinavuoropuhelua hankintayksiköiden kanssa. Janhunen harrastaa palokuntatoimintaan, mihin liittyen hän on ollut myös mukana hankinnoissa.

 

 

Kauppaoikeuden yliopistonlehtori Kirsi-Maria Halonen
Lapin Yliopisto
 

Kirsi-Maria Halonen on työskennellyt pitkään hankintayksiköissä sekä kuntien että valtion hankintojen parissa. Hän on myös tuoreen julkisten hankintojen yhdistyksen puheenjohtaja. Halonen väitteli Turun yliopistossa julkisista hankinnoista vuonna 2015 oikeustieteen tohtoriksi ja työskentelee tällä hetkellä Lapin yliopistossa kauppaoikeuden yliopistonlehtorina. Julkisten hankintojen ja sopimusoikeuden lisäksi hänen kiinnostuksen kohteisiin lukeutuvat korruption torjuntaan ja julkisuusperiaatteeseen liittyvät kysymykset.

Johtava asiantuntija Sari Rautio
Sitra

 

Sari Rautio vastaa julkisen sektorin yhteistyöstä Vaikuttavuusinvestoimisen avainalueella Sitrassa. Kuntien johdon innostaminen ja auttaminen tulosperusteisen ja tavoitelähtöisen toiminnan kehittämiseen on Sarin päätehtävä. Hän on verkostoitumisen ja yhteisten tavoitteiden mestari  ja Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Hankinta-asiamies Tiina Talala
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

 

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hankinta-asiamies Tiina Talala on työskennellyt hankintojen parissa niin yksityiseltä kuin julkiselta sektorilta. Työssään hankinta-asiamiehenä hän auttaa ja kannustaa pk-yrityksiä osallistumaan julkisiin hankintoihin ja auttaa hankintayksköitä löytämään potentiaalisia toimijoita pk-sektorilta.

 

Kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin
Suomen Yrittäjät

 

Kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin työskentelee kilpailuneutraliteetin puolestapuhujana Suomen Yrittäjissä. Kilpailuneutraliteetti tarkoittaa, että yksityiset yritykset ovat samalla viivalla suhteessa julkisen sektorin omaan tai omistamaan elinkeinotoimintaan. Grekin huolehtii myös kilpailun toimivuudesta ja markkinoille tulon kynnyksen mataluudesta — erityisesti julkisissa hankinnoissa. Aiemmin Grekin on työskennellyt veroasiantuntijana ja konsulttina.

Tietohallintoneuvos, yksikön päällikkö Maria Nikkilä

Valtiovarainministeriö

 

Maria Nikkilä on valtiovarainministeriön JulkICT-osaston Digitalisaatio-yksikön päällikkö. Aikaisemmin Nikkilä on toiminut Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelman ohjelmapäällikkönä rakentamassa sähköisen asioinnin tukipalveluja digitalisoituvan Suomen perustaksi.

Digitalouden asiantuntija Ville Tolvanen
Rome Advisor

 
Ville Tolvanen on puhuja, digitalisti, strategi, kouluttaja, konsultti ja Digitalist Network -verkoston perustaja ja Rome Advisorin toimitusjohtaja. Intohimo, kyky hahmottaa, kirkastaa ja kiteyttää vaikeita kokonaisuuksia innostaviksi ajatuksiksi ja realistiseksi suunnitelmaksi erottavat Villen muista ajattelijoista.
 

Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen
Suomen Yrittäjät

 

Ennen Suomen Yrittäjiin siirtymistään Mikael Pentikäinen on toiminut Maaseudun Tulevaisuuden, Helsingin Sanomien, Suomen Tietotoimiston ja Etelä-Saimaan päätoimittajana, Sanoma Newsin toimitusjohtajana ja Sanomalehtien liiton puheenjohtajana. Hänellä on myös oma yritys.