Etsi

Yksinyrittäjätuen haku käynnistymässä – koko maassa lähdettävä liikkeelle ripeästi

15.4.2020

Työ- ja elinkeinoministeriö sai viime viikolla yksinyrittäjätuen hakuprosessin yksityiskohdat valmisteltua ja ohjeet lähtivät kuntiin. Yksinyrittäjätukeen varattua summaa myös nostettiin, ja se on kaikkiaan 250 miljoonaa euroa. Kaikki kunnat eivät avaa hakua samanaikaisesti, mutta toivottavaa on, että kaikki kunnat lähtevät liikkeelle ripeästi, sillä yksinyrittäjien tilanne on vaikea.

Yksinyrittäjätuen hakuprosessin osalta kunnilla on mahdollista toimia eri tavoin. Osa kunnista toteuttaa hakuprosessin itsenäisesti, mutta mahdollista on toimia myös esimerkiksi kehitysyhtiön kautta ja laajemmalla alueella. Yksinyrittäjätuen hakuehdot ja hakemusluonnos ovat yhtenäiset koko maassa, jotta kaikki hakijat ovat yhdenvertaisessa asemassa.  

Haasteita haun käynnistymisessä

Ensimmäiset kunnat avasivat haun nettisivuillaan ennen pääsiäistä kiirastorstaina, ja päätöksiä tehtiin jo pääsiäisen jälkeen tiistaina. Ensimmäisten päivien aikana on tullut esille haasteita haun käynnistämiseen liittyen eri puolilla maata.

 • Osa kunnista on kertonut myöntävänsä vain osan 2000 euron summasta, eivät siis koko 2000 euron tukisummaa. Syyksi tähän kunnat ovat ilmoittaneet, että raha ei riittäisi kaikille yksinyrittäjille.
  • Käytäntö, että tukea myönnetään 1–2000 euroa ei ole TEM:n ohjeistuksen mukainen.
 • On myös kuulunut, että joissakin kunnissa odotettaisiin ensin kaikki hakemukset sisään, jotta tiedettäisiin kuinka moni yrittäjä hakee ja paljonko rahaa kuluu tukiin ja vasta sen jälkeen tehtäisiin päätökset.
  • Yksinyrittäjät odottavat konkreettisia tukipäätöksiä ja tukea tilille ripeästi. 
 • Osa kunnista on hakemassa ensin omat osuutensa ministeriöstä ja ryhtymässä vata sitten jakamaan tukea yrityksille.
  • Yksinyrittäjien kassa on tyhjentynyt, ei ole aikaa odottaa. 
 • Kirjanpidon ”todistaminen” aiheuttaa hankaluutta: harvalla on maaliskuun kirjanpito vielä valmis ja jos tilitoimistosta jokainen lähtee pyytämään todistusta, tulee useamman viikon odotus.
  • Koronasta aiheutuva liikevaihdon laskeminen pitäisi voida osoittaa tiliotteiden avulla.

On tärkeää huomioida, että yksinyrittäjätukea voi hakea rinnakkain yrittäjille tarkoitetun laajennetun työttömyystuen kanssa. Yksinyrittäjätuki on tarkoitettu yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin, kuten yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpitokuluihin ja muihin toimistomenoihin.

Yksinyrittäjätuki on tarkoitettu päätoimiselle yksinyrittäjälle. Avustuksen ehtona on, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi 16.3.2020 jälkeen. Ehtona on myös, että yksinyrittäjällä katsotaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Katso tarkemmat määrittelyt alla olevien linkkien kautta.

Lue lisää yksinyrittäjätuesta:

>> Yksinyrittäjien määrä ja 250 miljoonan euron määrärahan jakautuminen kunnittain

>> Kysymyksiä ja vastauksia yksinyrittäjätuesta

>> Yksinyrittäjätuen hakemusluonnos

>> Usein kysyttyjä kysymyksiä yksinyrittäjiltä