Etsi

Johan Ångerman, RKP, Vaasa

Kuka olet?

Olen vaasalainen rakennusarkkitehti ja arkkitehtitoimiston omistaja. Aloitin puuseppänä ja muurarina, opiskelin lisää ja toimin talonrakennuksen ammattiopettajana kymmenen vuotta. Oman yritykseni, Arkkitehtipalvelu Johan Ångermanin, perustin vuonna 2005. 

Miksi olet ehdolla?

Olen saanut yhteiskunnalta niin paljon hyvää, että haluan antaa jotain takaisin. Yhteiskunta ei seiso koskaan paikoillaan, vaan menee aina johonkin suuntaan. Kunnanvaltuutettuna minulla on mahdollisuus vaikuttaa, mihin suuntaan menemme. 

Mihin asioihin olet erityisesti yrittäjänä halunnut vaikuttaa?

Haluan parantaa yhteistyötä, ymmärrystä ja tiedonkulkua yrittäjien ja kunnan välillä. On erittäin tärkeää, että yrittäjät tuntevat prosessit ja käytännöt ja heillä on matala kynnys ottaa yhteyttä kunnan eri toimielimiin. Rakennusalan toimijana minulle on erityisen tärkeää saattaa rakennuslupiin ja -valvontaan liittyviä prosesseja avoimemmaksi ja helpommaksi.  

Kaikissa rakennushankkeissa ja kaupunkisuunnittelussa täytyy ottaa huomioon ekologisuus ja kestävä kehitys. Katuja, pyöräteitä ja reittejä pitää suunnitella esimerkiksi siitä näkökulmasta, että kaikkiin julkisiin rakennuksiin pääsee helposti pyöräilemällä.  

Mitä työ kunnanvaltuustossa on antanut?

Olen toiminut valtuutettuna vuodesta 2013 ja nämä vuodet ovat opettaneet paljon. Nyt ymmärrän paremmin, miten yhteiskunta toimii ja miten asioihin on mahdollista vaikuttaa. Olen saanut paljon uusia tuttavia, joilla on samanlainen halu tehdä töitä yhteisen hyvän eteen. 

Mitä työ on vaatinut?

Pitää olla motivoitunut, rehellisesti kiinnostunut ja pitää osata kuunnella. Ihmiset soittavat minulle paljon ja keskusteluihin menee aikaa, mutta vasta kuuntelemisen ja aidon vuoropuhelun jälkeen on mahdollista viedä asioita eteenpäin.

Miksi on tärkeää, että yrittäjiä on ehdolla ensi kevään kuntavaaleissa ja he osallistuvat kunnalliseen päätöksentekoon?Yrittäjät näkevät asioita, joita muut eivät näe ja kokevat usein sellaista, mitä muut eivät koe. Isona ryhmänä meillä on hyvä kokonaisnäkemys siitä, mihin suuntaan yhteiskunta on menossa. 

Mitä sanot muille, vielä ehdokkuutta miettiville? 

Tule mukaan, kuuntele ja vaikuta! Älä jää vain vastustamaan muutosta, vaan tule rohkeasti mukaan viemään asioita eteenpäin!