Etsi

Lilla Saaristo, kokoomus, Imatra

Kuka olet?

Olen Lilla Saaristo, imatralainen kasvatus- ja ilmaisuaineiden opettaja sekä valmennusalan yrittäjä. Työskentelen Vuoksi Wellness -yrityksessäni sekä koulutuspalvelujen asiakkuuspäällikkönä Jaakkiman kampuksella Seurakuntaopistolla.

Miksi olet ehdolla?

Hyvinvoinnin ja elinvoimaisuuden edistäminen Imatralla on minulle tärkeää. Meillä Imatralla on rakenteellisia haasteita ja työikäisiä ja työpaikkoja pitäisi saada lisää. Työllisyys, osaamisen kehittäminen ja kuntalaisten henkilökohtainen hyvinvointi ovat asioita, joihin haluan panostaa. Minulla on pitkä työura opettamisessa ja ohjaamisessa, ja haluan tuoda omaa osaamistani kunnan käyttöön.

Mitä työ kunnanvaltuustossa on antanut?

Olen nyt ollut valtuutettuna 2 kautta ja olen saanut huiman perehdytyksen kunnallisesta päätöksenteosta ja vaikuttamiskeinosta. Ymmärrän nyt byrokratian kiemuroita ja poliittista dialogia ja olen kehittynyt puhujana ja argumentoijana. Tietomäärä ja kokonaiskuva yhteiskunnan toiminnasta on lisääntynyt valtavasti.

On hienoa olla mukana porukassa, jossa luodaan suuntaviivoja ja viedään asioita eteenpäin. Olen saanut uusia ystävyys- ja verkostosuhteita ja saanut vaikuttaa asioihin.

Onnistumiset palkitsevat. Edellisellä valtuustokaudella päätimme, että tulevaisuudessa Imatralla tarjotaan terveet ja turvalliset tilat lapsille ja nuorille. Päätimme, että Imatran koulujen tulee olla sisäilmaltaan puhtaita. Lähdimme rakennuttamaan kolmea uutta koulukeskusta. Kun ensi syksynä viimeinen näistä kolmesta uudesta koulukeskuksesta avataan, meillä ei ole enää yhtään koulutilaa, jossa olisi sisäilmaongelmia. Tämä on ollut merkittävä hyvinvointi- ja elinvoimapanostus.

Mitä työ on vaatinut?

Aikaa asioihin perehtymiseen, valtavien tietomäärien omaksumiseen sekä tarvittavien lisätietojen ja asiantuntijalausuntojen hankkimiseen. On tärkeää perehtyä, jotta päätökset ovat laajempaan ymmärrykseen ja tietoon perustuvia. Haasteensa tuo myös nykyinen repivä ja sivistymätön keskustelukulttuuri, mikä kuormittaa. Asiatonta palautetta on kovin helppo antaa kärjistämällä asioita. Olen iloinen, että paikallisella tasolla me päätöksentekijät emme syyttele toisiamme, vaan väittelemme rakentavasti ja uskallamme tuoda omia mielipiteitä esiin asiallisesti.

Miksi on tärkeää, että yrittäjiä on ehdolla ensi kevään kuntavaaleissa ja he osallistuvat kunnalliseen päätöksentekoon?

Vain yrittäjä voi tuoda yrittäjyyden kokemusnäkökulmaa kunnalliseen päätöksentekoon. Yrittäjät tuovat myös mukanaan uudenlaista dynaamisuutta päätöksentekoon: he ovat hyviä ideoimaan, innovoimaan ja nostattamaan tsemppihenkeä.

On tärkeä tuoda esille yrittäjyyden asemaa kunnassa, sillä valtaosa kunnan elinvoimasta tulee yrityksiltä.

Mitä sanot muille, vielä ehdokkuutta miettiville?

Ole rohkea, tule pois omasta kuplasta ja lähde rakentamaan parempaa tulevaisuutta. Sinulla on edessäsi huikea matka! Valtuustotyö ei pois omasta yritystoiminnastasi vaan päinvastoin. Saat osallistua kunnan tulevaisuuden rakentamiseen. Opit ja oivallat paljon, saat vaikuttaa asioihin ja voit kehittää itseäsi sekä yrittäjyyttäsi.