Häpeä!? | Yrittajat.fi

Etsi

Häpeä!?

Tein mokan! Livevideota tehdessäni unohdin yhtäkkiä asian, mikä piti näyttää lähetyksen aikana. Olin jo aloittanut kertomalla pontevasti, että teet vain niin ja näin. Eikä se niin sitten onnistunutkaan! Unohdin, mitä hetki sitten olin tehnyt! Hävettikö?

Kyllä, hetken kävi mielessä: Voi ei, mitä muut tästä nyt ajattelevat, kun en muista itsekään asiaa? Mutta sitten ajattelin, että mitä sitten? Olenhan ihminen, teen virheitä. Voin laittaa linkin sitten tallenteen päätteeksi kommenttina kenttään. Improvisoin!

Tämä ei kuitenkaan ole aina niin helppoa. Sallia mokansa ja mennä eteenpäin. Moni jumittuisi paikalleen ja deletoisi vastaavan videon. Eihän virheitä voi sietää! Täytyy olla täydellistä.

Virheitä sattuu meille kaikille, miksi siis hävetä? Virheet ovat osa arkista elämäämme, niin yrittäjänä kuin yksityisenäkin. Eikä häpeän tunteeseen kuole. Se on lopulta vain ajatus päässämme.

Kulutamme usein liikaa energiaamme miettiäksemme, mitä muut meistä miettii. Pelkäämme mokia ja virheitä, ettei tarvitsisi niiden jälkeen hävetä. Lopulta emme tee mitään, ettei tulisi mokailtua.

Monella tulee lapsuuden kasvatuksestakin mieleen lause: Käyttäydy kunnolla, ettei sinua tarvitse hävetä. Kamalaa. Mitä se haittaa? Lapset ovat lapsia, ja me aikuisetkin mokaamme. Mokat unohtuu. Inhimillistä!

Miksi elämme niin, että meidän pitäisi olla täydellisiä paketteja? Kun emme sitä kuitenkaan ikinä voi olla. Emme tiedä, mitä eteen tulee. Joudumme improvisoimaan arjessa – vähän väliä. Siksi suosittelenkin tutustumaan improvisaatioon, sillä siinä on tarkoitus kuunnella toista ja olla miettimättä, mitä muut miettii. Tehdä vain. Siinä hetkessä. Omalla tavalla.

Improssa keskitytään kuuntelemaan kanssaimprovisoijia. Mutta puskista huutelijoista ei välttämättä kannata välittää. Sillä jos teet sydämen asiaa ja olet paljon esillä, saat varmasti aina myös negatiivista palautetta, koska koskaan et voi miellyttää kaikkia.

Opettele siis olemaan miettimättä heitä. Tiedän, ei ole helppoa. Jopa meillä paljon esillä olevilla nämä menee joskus ihon alle. Olemmehan ihmisiä myös. Siksi on usein parasta olla lukematta kaikkia eri kanavista tulleita kommentteja. Etenkään niitä nimettömiä ei kannata lukea – niiden tarkoitus on vain provosoida sinua. Pääasiassa kateellisten kommentteja, kun eivät uskalla omilla nimillä ja kasvoillaan tulla kertomaan ajatuksiaan.

Improa, innostu, ideoi – rohkeasti

Minäkin aloitin muuten improkurssit ImproKampuksella tänä keväänä – huikean mahtava harrastus asiantuntijatyön vastapainoksi, mutta myös opiksi. Sillä moka on lahja: mokista oppii parhaiten!

Innostavaa toukokuuta!

Blogissa kurkistamme yksinyrittäjien arkeen ja edunvalvontaan

Sanna Jylänki
Sanna Jylänki

Kirjoittaja on innostava kannustaja ja yrityssparraaja. Hän kehitti vuonna 2011 yrityksensä Redesan Oy:n joka tarjoaa pienyrittäjien sparrauksen lisäksi yritysneuvontaa yksityisesti. Sannan erikoisvahvuuteen kuuluu myös IT:n ja somen tuntemus, joista hän puhuu selkeällä ihmisten kielellä, kuten yrittäjien asioista yleensäkin. Sanna katsoo asiaa aina monelta kantilta ja käsitteleekin ihmistä ja liiketoimintaa aina kokonaisuutena. Päänä ja olkapäänä. Sanna on aktiivinen somettaja, mutta myös asioiden ajaja ja toimiikin monessa mukana, niin yrittäjäjärjestöissä kuin politiikassakin. Yrittäjien vuoksi!