Etsi

Väsähdys!

Loma on nyt ainakin omalla kohdallani lomailtu. Meidän alalla heinäkuu on äärimmäisen hiljainen, ja siihen olen jo tottunut yrittäjävuosinani. Silloin lepään. Tänäkin vuonna olin suunnitellut tekeväni vaikka mitä lomalla, mutta lopulta vain lepäsin ja laiskottelin. Olin perheen kanssa ja kävin kesäteattereissa.

Huomasinkin yllättäen loppukeväästä, että olin kovin väsynyt edellisen vuoden puurtamisen jälkeen. Kaipasin kunnon lepoa. Ja sitä myös sain. Nyt taas jaksaa!

Kuitenkin moni yrittäjä puurtaa itsensä kipeäksi asti. Väsymystä ei paahtaessa välttämättä huomaa, tai sen kieltää. Tuntuu, että on pakko painaa.

Onhan se haastavaa, kun yrittäjän lomalla sitä rahaa harvoin tulee itsekseen kassaan ja lomatkin monesti rahaa vievät. Kulut ovat yleensä firmassa samat kesät talvet.

Tähän auttaa jaksotus, mikä tarkoittaa sitä, että on osannut keväällä puskea töitä niin, että kesästä (tai muista hiljaisista ajoista) selvitään. Ja syksyllä pitäisi olla jo valmiina töitä kalenterissa, ettei tarvitse ihan nollasta aloittaa. Loman jälkeen, kun sitä on taas ihan pöllähtänyt, eikä työnsyrjään, siitä myynnistä puhumattakaan, pääse yleensä heti.

Pitää antaa aikaa palautumiselle. Myös laskuasiat kannattaa jaksottaa lomien kanssa synkroniin.

Entä kuinka moni meistä uskaltaa sanoa, että on väsynyt? Useampi jo, mutta vieläkin liian harva. Se on jotenkin hävettävä asia. Totta kai suurin osa meistä tekee työtä, jota rakastaa yrityksessään. Vaikka työnteossa väsähtääkin, ei se tarkoita, etteikö silti rakastaisi työtään. Silloin on vain levättävä. Huollettava meidän tärkeintä konetta eli kroppaa. Oltava ajattelematta töitä. Annettava lupa olla väsynyt ja huilittava. Nollattava itsensä.

Parasta olisi, jos voisi pitkin vuotta pitää pieniä breikkejä - vaikka pidennettyjä viikonloppuja tai vapaapäivän siellä täällä. Se auttaa kummasti jaksamaan.

Itse painoin lähes vuoden tauotta ja sen kyllä huomasi. Kropassa ja kukkarossa! Monestihan me yrittäjät otetaan kaikki homma, mikä annetaan, itsestämme ja jaksamisestamme välittämättä.

Rahan loppuminen on tietenkin yksi suurimpia realistisia pelkoja. Mutta siksi aiemmin mainitsemani jaksotukset on tärkeätä oppia yrittäjänä järjestämään. Aina ei ole mahdollista, eikä aina mene kirjoitusten mukaan, mutta sellaistahan se yrittäjyys on. Pientä riskinottoa joka hetki, unelmia kohti paahtamista, itsestään tasaisin väliajoin huolta pitämistä!

Antoisaa ja rahakasta loppukesää ja alkavaa syksyä sinulle!

Blogissa kurkistamme yksinyrittäjien arkeen ja edunvalvontaan

Sanna Jylänki
Sanna Jylänki

Kirjoittaja on innostava kannustaja ja yrityssparraaja. Hän kehitti vuonna 2011 yrityksensä Redesan Oy:n joka tarjoaa pienyrittäjien sparrauksen lisäksi yritysneuvontaa yksityisesti. Sannan erikoisvahvuuteen kuuluu myös IT:n ja somen tuntemus, joista hän puhuu selkeällä ihmisten kielellä, kuten yrittäjien asioista yleensäkin. Sanna katsoo asiaa aina monelta kantilta ja käsitteleekin ihmistä ja liiketoimintaa aina kokonaisuutena. Päänä ja olkapäänä. Sanna on aktiivinen somettaja, mutta myös asioiden ajaja ja toimiikin monessa mukana, niin yrittäjäjärjestöissä kuin politiikassakin. Yrittäjien vuoksi!