Etsi

Voiko ihanammin yrittäjän taival enää alkaa?

Ryhdy yrittäjäksi - sanotaan. Jonkin kummallisen ajatuksen lopputulemana minäkin päätin vuosi sitten ryhtyä yrittäjäksi. Opintojen ohessa, ihan sillä lailla pienesti ja sivutoimisesti. Ajattelin opetella yrittämistä ihan käytännössä samalla, kun opiskelen ja hoidan lapsia. Tarkoituksena tienata samalla pientä lisätuloa.

Kun ajattelee tekevänsä pienesti, toivoo myös byrokratian hoituvan näppärämmin ja kevyemmin kuin sellaisen yrityksen, joka yrittää tosissaan. Luin ja selvitin asioita.

Alvista ja opintotuen takaisin maksusta ei tarvitsisi huolehtia, jos tienestit olisivat kahdeksantuhannen euron luokkaa tai alle vuodessa. Toiminimi riittäisi - ainakin alkuun. Soitin ja kyselin ajatuksia ja kokemuksia tutuilta yrittäjiltä.

Löysin myös näppärältä näyttävän sivuston perustayritys.fi, jonka kautta vaikutti yrityksen perustamiseen liittyvien papereiden pyöritys onnistuvan kätevästi.

Toisin kävi. En edes muista, mikä kaikki meni pieleen, mutta pieleen meni ja moni. Oli sotkua pankin, maistraatin sekä patentti- ja rekisterihallinnon kanssa. Papereiden toimitustapa ja -paikka taisivat vaihtua tai välissä oli virheellistä tietoa.

Oli myös kohtalaisen haastavaa selvittää esimerkiksi Suomessa toimivia kutomoja ja kangaspainoja. Moni yritys, kun ei kerro tuotteidensa alkuperää. Mainintana on korkeintaan kotimaisuus, muttei tarkempaa tietoa. Avoimuus on edelleen monen toiminnassa vieras käsite. Monien tietojen ajatellaan olevan enemmänkin yrityssalaisuuksia.

Ongelmia tuli sitten vielä toimituksissa ja sovittujen asioiden väärinymmärtämisessä. Ensimmäinen kangaserä, jonka piti olla myynnissä joulun jälkeen, tuli lopulta sekä oman painon että kolmannen osapuolen ja laiterikkojen takia vasta maaliskuussa. Melkoisen ahdistavaa, kun oli ennakkomyynnillä myynyt kankaita ja kyseessä yrityksen alku. Kun jo alussa asiat menee pieleen ja asiakkaiden kokemukset jäävät negatiivisiksi, voi olla melko hankala lähteä jatkamaan. Samaan syssyyn sattui paljon muutakin ja lapset sairastelivat. Talvi oli ja meni. Keskitin voimat ja ajan lastenhoitoon ja opiskeluun. Panokset yrityksen osalta jäivät kevääseen ja kesään.

Niin vain on kuukausi mennyt ja asiat tuntuu junnaavan samalla paikalla. Olin aiemmin ymmärtänyt esimerkiksi, että BusinesOulu on IT-firmoja varten, enkä ollut heidän toimintaansa siksi tutustunut tarkemmin. Keväällä kummin kuulin heidän toiminnastaan tarkemmin ja kyselin miten he voisivat olla tukena ja apuna myös oman yritykseni osalta. Tuossa vaiheessa sähköpostiviestein ehdotettiin Finnvera-lainaa yrityksen rahoitukseen ja kasvattamiseen. Täytin netin kautta sähköiset hakemukset ajatellen, että se olisi näppärämpi ja parempi mahdollisuus kuin lähteä hakemaan pankista rahoitusta.

Yritin kysellä perään ja sopia mahdollisimman pian tapaamista. Näin oli businessOulustakin neuvottu. Mutta se ei käynyt. Finnveralta sanoivat, että menee ainakin viikko ennen kuin tietävät, kuka käsittelee minun hakemustani ja sopivat tapaamisista vasta, kun ovat käsitelleet hakemuksen ja katsoneet, onko yrityksellä minkäänlaisia toimintaedellytyksiä. Siinä vaiheessa alkoi jo tuntua, ettei voi olla todellista. Ettei edes keskustelemaan pääse ennen kuin ovat lyöneet oman leimansa.

Meni varmaan toinen viikko, kun soittivat lukeneensa paperit ja kyselivät kenen luona olen Uusyrityskeskuksessa käynyt yrityksestäni juttelemassa. En kenenkään. Olisiko pitänyt? Kyllä kuulemma, aina siellä ensin. Vaan ei sitä ollut kukaan minulle aiemmin kertonut. Itse asiassa koko Uusyrityskeskus oli ihan uusi juttu. Soitin ja sovin tapaamisen. Josko sen jälkeen. Ei. Soittivat Finnveralta perään etteivät rahoita verkostointimarkkinointiyrityksiä.

Ymmärrän sen, mutta kun ei yritykseni ole verkostointimarkkinointiyritys, enkä siihen ollut hakemassa rahoitusta vaan aivan muuhun toimintaan. Inttämistä ja selvittelyä. Lisää selvittelyä ja lisää papereita ja uusia tapaamisia, viikkokohtaisia markkinointi ja liiketoimintasuunnitelmia.

Kerron, kun asiat etenee, mutta sanonpa vaan tähän väliin, että ryhdy yrittäjäksi!

Elina Lappalainen

Aloitteleva yrittäjä www.momel.fi
Äiti, puoliso, luottamushenkilö sekä tilasto- ja taloustieteiden opiskelija

Elina Lappalainen

Aloitteleva yrittäjä www.momel.fi
Äiti, puoliso, luottamushenkilö sekä tilasto- ja taloustieteiden opiskelija