Yrittäjä, oksettaako? | Yrittajat.fi

Etsi

Yrittäjä, oksettaako?

Ahdistaa, kuristaa, ajatukset on solmussa, itkettää. On paha olla, oksettaa. Ei ole ketään kenelle puhua ja kertoa, miten pelottaa tai että voisi myöntää ettei jaksa enää. Yrittäjän pitää selvitä. Mielellään omillaan ja yksin.

Tai niin ainakin ennen ajateltiin. Ja ajatellaan usein vieläkin. Tällainen ajattelutapa on syvällä verissämme. Ei saa myöntää olevansa väsynyt ja loppu. Tai ei saisi, muka…

Sparraajantyössäni olen kohdannut yrittäjiä, ihmisiä, jotka ajattelevat näin. Kokemuksesta sanon, että sadoista asiakkaistani yli 90 prosenttia ei uskalla puhua aiheesta ääneen ja ajattelee, että vain minusta tuntuu tältä. Kaikilla muilla menee upeasti.  Kukaan muu ei väsy, eikä pala loppuun. Loppuun palaminen ja väsähtäminen on vain lehtien jutuissa.  Töissä käyvillä, ei yrittäjillä. Yrittäjän pitää jaksaa! Itsehän olemme tiemme valinneet. Emme siis saa valittaa.

Puppua.

Me olemme kaikki ihmisiä. Tavallisia ihmisiä, vaikka yrittäjiä olemmekin. Väsymme siinä missä kuka tahansa. Mekin saamme sanoa, että emme jaksa ja olemme turhautuneita. Päämme on sekaisin ja meitä itkettää, jopa oksettaa koko yrittäjyys. Aika-ajoin. Nämäkin tunteet kuuluvat asiaan yrittäjänä. Meidän pitää vain hyväksyä tämä tosiasia ja alkaa puhua aiheesta enemmän. Siksi kirjoitan tästä nyt tässä. Niin kuin monet asiakkaani, myös minä olen kokenut näitä tunteita. Usein. Ja tuolloin on aina puhuminen jonkun kanssa auttanut. Yrittäjänä sitä haluaa puhua näistä toisen yrittäjän kanssa, koska vain toinen yrittäjä ymmärtää yskän. Kunpa vain uskaltaisimme sanoa tämän ääneen.

Meillä yksinyrittäjillä kun ei välttämättä ole sitä toista tosi läheistä yrittäjäystävää, jolle puhua suoraan. Kuten moni asiakkaani sanoo, pitäisi voida oksentaa asiat ulos. Me kaikki tarvitsemme ulkopuolista, luotettavaa päätä ja olkapäätä kuuntelemaan. Ymmärtämään ja ehkäpä kertomaan kokemuksiaan kentältä. Vertaiskokemuksia. 

Voi olla, että yllätyt, mutta todella moni isommankin firman johtaja haluaa toisinaan vain kuuntelemista. Ihminen on luonteeltaan puhuva olento, silleen ne ajatukset lopulta päässä selkeytyy. Vaikkei se pahimmalla hetkellä siltä tunnukaan.

Siispä puhumaan ja kirjoittamaan arjesta, sen moninaisuudesta!

Blogissa kurkistamme yksinyrittäjien arkeen ja edunvalvontaan

Sanna Jylänki
Sanna Jylänki

Kirjoittaja on innostava kannustaja ja yrityssparraaja. Hän kehitti vuonna 2011 yrityksensä Redesan Oy:n joka tarjoaa pienyrittäjien sparrauksen lisäksi yritysneuvontaa yksityisesti. Sannan erikoisvahvuuteen kuuluu myös IT:n ja somen tuntemus, joista hän puhuu selkeällä ihmisten kielellä, kuten yrittäjien asioista yleensäkin. Sanna katsoo asiaa aina monelta kantilta ja käsitteleekin ihmistä ja liiketoimintaa aina kokonaisuutena. Päänä ja olkapäänä. Sanna on aktiivinen somettaja, mutta myös asioiden ajaja ja toimiikin monessa mukana, niin yrittäjäjärjestöissä kuin politiikassakin. Yrittäjien vuoksi!