YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Livskraftsbarometern: Österbotten, Birkaland och Päijänne-Tavastland i topp
Enligt företagarna är Österbotten det landskap i Finland som har starkast livskraft. På andra plats kommer Birkaland och på tredje plats Päijänne-Tavastland. Över 4 000 företagare svarade på Företagarna i Finlands Livskraftsbarometer, som nu genomförts för andra gången.
Taloustutkimus frågade företagarna hur de uppfattar livskraften i sitt eget landskap inom tre områden: livskraft, nätverkande och ledarskap. Undersökningen genomfördes 3.2.-31.3.2025. Livskraftsbarometern genomförs vartannat år, växelvis med Företagarnas Kommunbarometer, som mäter företagarvänligheten i kommunerna.
– Regionens livskraft är en nyckelfaktor för företagens framgång, då den bidrar till en positiv utveckling som gör det mer attraktivt att investera och anställa. Därför är det viktigt att stärka den i samarbete med den offentliga sektorn och företagen, säger Företagarna i Finlands verkställande direktör Mikael Pentikäinen.
– Det är lättare för ett företag att skapa konkurrensfördelar om regionen har en stark livskraft, och den påverkas av många faktorer. Livskraften påverkas inte bara av naturliga förutsättningar som läge, utan också av faktorer som utveckling, tillgänglighet, serviceutbud, image, förmåga till nätverkande, företagens samarbete sinsemellan och med högskolor, företagsvänliga beslut och ett starkt ledarskap i livskraftsfrågor, förklarar han.
– Vi vill aktivt främja samarbetet mellan kommuner, landskap, företag, läroanstalter och andra aktörer. Livskraftsbarometern är ett bra verktyg för att jämföra sin egen situation med andras. Förhoppningsvis kan den vara till hjälp i utvecklingsarbetet runt om i landet, säger Pentikäinen.
Österbotten är starkt på alla områden
Österbotten tar förstaplatsen i årets undersökning, efter att ha varit trea år 2023. I år kom Birkaland på andra plats och Päijänne-Tavastland på tredje. Birkaland var även tvåa senast, medan Päijänne-Tavastland förbättrade sin placering.
– Österbotten utmärker sig på samtliga områden. Regionen har en ovanligt stark gemensam syn på livskraftsfrågor, företagen är engagerade och de samarbetar med varandra. De stora företagen tar med de små i olika projekt, högskolorna är företagsorienterade och tillgängligheten är god, bland annat tack vare hamnarna. Det är endast när det gäller vägnätet som regionen ligger svagare till, säger Pentikäinen.
– Österbotten är en bra modell för andra. Det är ingen slump att det finns många investeringsprojekt inom grön omställning och energi där. Samarbetet i Österbotten är starkt. Tillsammans riktar man blickarna mot utlandet, säger Pentikäinen.
Bästa företagsimagen i Birkaland
Här finns den överlägset bästa företagsimagen, och landskapet placerar sig i topp tre när det gäller ansvarsfullt ledarskap i livskraftsarbetet.
– En god image har inte uppstått ur tomma intet. Birkaland har stark livskraft och ligger trea efter Lappland och Österbotten när företagarna bedömer hur livskraften i landskapen kommer att utvecklas under de kommande tio åren, säger Pentikäinen.
– Enligt företagarna erbjuder Birkaland de bästa tjänsterna inom utbildning och kultur. Detta är en imponerande prestation, även om Nyland bjuder på hårt motstånd, tillägger han.
Universitet är Päijänne-Tavastlands styrka
Det som lyfter Päijänne-Tavastland till tredje plats är framför allt att stora företag och högskolor involverar mindre aktörer i sina projekt.
– LUT-universitetets företagsorienterade tänkande och agerande syns både i Södra Karelen och Päijänne-Tavastland, där universitetet är verksamt. Päijänne-Tavastland och företagen i regionen har dragit stor nytta av att LUT-universitetet har etablerat sig där, säger Pentikäinen.
– Päijänne-Tavastlands välfärdsområde är det bästa av områdena när det gäller att skapa livskraft. Mellersta Österbotten ligger dock hack i häl, tillägger han.
Att skapa livskraft är en process
Företagarna vill uppmuntra landskapen och deras aktörer att satsa på att skapa livskraft, eftersom det gör det lättare för företag att lyckas och ger nya arbetstillfällen och investeringar.
– Det behövs inga trollkonster för att skapa livskraft, men det krävs att man arbetar för saken och satsar på det i samarbete med företag och offentlig sektor, säger Pentikäinen.
– Att skapa livskraft är inte ett projekt utan en process som kräver kontinuerligt arbete. Man måste leva i nuet, ta hänsyn till att världen förändras, att företagssektorn utvecklas och satsa på sina egna styrkor, säger han.
Företagarna i Finland och dess regionorganisationer är till för att stödja landskapens arbete med att stärka sin livskraft.
– Vi är den enda näringslivsorganisationen som verkar i alla kommuner på fastlandet i Finland. Vi presenterar resultaten från Livskraftbarometern och visar exempel på vad som gjorts i andra delar av landet. Det står klart att landskapen och regionerna har en stor roll när det gäller att möjliggöra företagens tillväxt, tillägger han.
Tio tips för regionalt samarbete
Företagarna i Finland har tagit fram en lista med tips för att stärka det regionala samarbetet:
- Kom ihåg att skapandet av livskraft är en process, inte ett projekt.
- Skapa en gemensam nulägesbild tillsammans med aktörerna. Vilka är regionens styrkor och svagheter? Vad bör prioriteras för att locka investeringar och skapa arbetstillfällen?
- Ta fram en gemensam strategi tillsammans med aktörerna. Det hjälper till att skapa ett gemensamt språk och underlättar dialogen.
- Reservera tid och resurser för samarbetet.
- Kom överens om vem som leder samarbetet och vilket stöd som finns. Stödet kan till exempel komma från ett näringslivsbolag, landskapet eller näringslivet.
- Skapa ömsesidigt förtroende.
- Skapa en regelbunden dialog mellan företag, finansiärer, aktörer inom offentliga sektorn och läroanstalter.
- Se till att företag och företagare får den service de behöver. Företagstjänster är närservice för företagaren.
- Ordna nätverkstillfällen och kom också ihåg de små företagen.
- För en kontinuerlig dialog och uppdatera nulägesbilden i takt med att världen förändras.
Ta del av de landskapsvisa resultaten!
De landskapsvisa resultaten, baserade på svar från cirka 4 000 företagare, offentliggjordes 14.5 på Kommunledningens seminarium i Kuopio.
Du kan ta del av resultaten på yrittajat.fi/elinvoimabarometri2025.
Företagarna i Finlands regionorganisationer publicerar mer detaljerade resultat i sina egna pressmeddelanden. Företagarna i Finland delar också resultaten på X med hashtaggarna #elinvoimabaro #kujo2025.
Bilder för fri användning
Media kan fritt använda bilder från Kommunledningens seminarium som finns på adressen https://yrittajat.kuvat.fi. Bilder från Livskraftbarometerns prisutdelning publiceras på webbplatsen senast onsdag 14.5 kl. 18.