YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

19.6.2025 08:32
Nyhet

Så här vill Elos vd Carl Petterson reformera FöPL-systemet – ”Det är ingen enkel uppgift”

Carl Pettersson, vd för pensionsbolaget Elo, efterlyser “kraftfulla reformer” av pensionssystemet för företagare (FöPL).

Utredaren Jukka Rantala kartlägger för närvarande utvecklingsbehoven beträffande pensionssystemet för företagare. Rantalas uppdrag är att bland annat att undersöka problem med den nuvarande definitionsmodellen för arbetsinkomst och hitta alternativa lösningar. Utredningen väntas vara klar i slutet av november, varefter fortsatt beredning följer.

FöPL‑systemets största pensionsförsäkringsgivare är Elo. Vd Carl Pettersson, påminner om att detta är en tidskrävande process.

– Många anser att reformen borde fortskrida mycket snabbare. I detta läge vill jag uppmana de mest otåliga till lugn. Reformen måste ta hänsyn till olika perspektiv och olika former av företagande, och därför är det ingen enkel uppgift, skriver han i ett blogginlägg på Elos webbplats.

– Nu behövs kraftfulla reformer av företagarnas pensionssystem. Målet måste vara att systemet på lång sikt står på egna ben och har företagarnas förtroende, fortsätter han.

I sitt blogginlägg skriver Pettersson om vad åtminstone som bör beaktas i FöPL-reformen.

Tre förslag för FöPL‑systemets reform

  1. Fondering av FöPL‑avgifter.  

Det är dags att starta fonderingen av FöPL‑avgifterna och göra upp välgrundade planer för hur vi finansierar grundkapitalet. Just nu betalar företagarna mindre pengar i systemet än vad som betalas ut som pensioner.

  1. Pensionsskydd baserat på verkliga inkomster.

– Systemet känns inte tillräckligt flexibelt för företagarna, och alltför få förstår hur arbetsinkomsten bestäms. Begreppet arbetsinkomst är komplicerat och tar inte tillräckligt hänsyn till svängningarna i affärsverksamheten.

  1. Stödja arbetsförmågan hos företagare.

– Det bör klargöras på systemnivå vilken part som stöder företagarna vid nedsatt arbetsförmåga och hur de kan erbjudas hjälp att hantera problem. Det är både humant och ekonomiskt vettigt. i praktiken bör företagarna ha tillgång till någon form av tidiga stödfunktioner. Det vore viktigt att hitta ett fungerande sätt att reagera på när arbetsförmågan börjar försämras och blåsa av spelet i tid.

Du kan läsa Carl Petterssons blogg på finska här.