Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Flowing sand shaped of Euro sign inside the hourglass, symbolizing inflation nand monetary erosion. (3d render)

De stora företagen förlänger olagligt betalningstiderna – ”De stora företagen använder småföretag som bank”

Över hälften av de som svarade på Företagarna i Finlands senaste Företagargallup säger att lagen inte iakttagits då betalningstiderna förlängts.

De långa betalningstiderna upplevs fortfarande som ett betydande problem. Det framgår ur den nya Företagargallupen.

– Det är fel att små företag fungerar som banker för större företag. Betalningstidslagen iakttas inte och därför måste myndigheterna börja övervaka att den iakttas. Det behövs snabbt en proposition av den nya regeringen till riksdagen för detta, säger Företagarna i Finlands chef för lagstiftningsärenden Tiina Toivonen.

Enligt Företagargallupen säger 33 procent av företagen att deras betalningstider har förlängts under de senaste två åren. Problemet gäller nästan 100 000 SMF-företag. I gallupen framkommer att stora företag förlängt sina betalningstider mest. Endast hälften av företagen som väntat över en månad på sina betalningar har avtalat om detta.

EU tog ställning till betalningstiderna

Enligt lagen får betalningstiden för fakturor mellan företag endast överskrida 30 dagar om man avtalat om detta. Inom industribranschen måste 40 procent av företagen vänta på sina fordringar över 30 dagar, inom byggnadsbranschen 36 procent.

Lite mer än hälften, 51 procent, av företagen säger att lagen inte har iakttagits då betalningstiderna har förlängts ensidigt. I dessa fall har man inte avtalat om betalningstiden i enlighet med lagen om betalningsvillkor.

– I hälften av dessa fall, där företaget som levererat en tjänst eller en produkt har varit tvunget att vänta över en månad på betalningen, har man inte avtalat om längre betalningstid även om lagen så kräver. Det är ett stort problem som vi måste ingripa i, påpekar Toivonen.

Enligt henne handlar det om sedvana i landet. Stora företag skickar ensidigt meddelande om att småföretagaren får sina pengar senare.

– Enligt undersökningar beror var fjärde konkurs på att företagen inte får sina betalningar i tid. Kring hälften av de som svarade på Företagargallupen anser att myndigheterna ska övervaka att lagen iakttas. Speciellt byggnadsbranschen förespråkar detta.

– Småföretagare vill få sina pengar av sina samarbetsparter inom en månad för att de i sin tur ska kunna betala egna löner och räkningar i tid, säger Toivonen.

Starkt stöd för regeringens löfte

Förra regeringen föreslog en övervakande myndighet till vilken företagare kan anmäla lagstridiga krav från avtalsparter. Myndigheten skulle ha behörighet att undersöka, anvisa och utfärda sanktioner för lagstridiga förfaranden. Målet med reformen är att stärka små och medelstora företags verksamhetsförutsättningar.

– En utmärkt proposition. Den borde omedelbart behandlas av den nya riksdagen. Långa betalningstider som dikterats ensidigt ligger inte i någons intresse, man måste ingripa i dessa, påpekar Toivonen.

Forskningsinstitutet Kantar genomförde Företagargallupen under tiden 9.–16.8.2023 på uppdrag av Företagarna i Finland. På undersökningen svarade 1 207 representanter för små- och medelstora företag. Felmarginalen är 2,8 procent i båda riktningarna.